CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, February 23, 2011

All about... " saya nak kurus..." siri 1

Salam...

Mmm...disebabkan keinginan untuk kembali pada berat asal (sebelum mengandung), saya cubalah surf2 internet dan membaca artikel yang berkaitan.. Hasilnya..ada beberapa info yang saya rasa sangat berguna dan ingin saya kongsikan...

1) Dengan pola pemakanan yang sama, berat badan kita akan bertambah sebanyak 2kg setiap tahun....Wahhh..patutlah kebanyakan warga2 emas mempunyai badan yang agak lebar...hehehe

2) Kalau kita exercise 3 X seminggu..kita hanya boleh kekalkan shape badan kita..so kalau kita plan nak reduce weight, kena exercise setiap hari...Hasilnya, semalam saya sudah memulakan operasi skipping dan sit up..hehehehe...

3) Kita kena diet sayur dan buah. Dimana maksudnya, kurangkan makanan yg berlemak dan banyakkan makan sayur dan buah..kalau kita skip makan, nanti kita takde tenaga dan ia akan menyebabkan metabolisma turun. Lagi susah nak turunkan berat badan nanti...Sebab tulah saya tiap malam buat sup sayur je..hihihi

4) Sebelum exercise, kita tidak boleh makan dalam tempoh 3-4 jam...sebab bila kita makan juga, tenaga yang kita gunakan semasa, kita tidak membakar lemak tetapi glycogen..hehehe...kena makesure..balik keje terus exercise....heheh

5) Record keeping yang merekod segala apa yang kita makan, exercise yang kita jalankan untuk hari tu dan berapa ukuran badan atau berat kita amat perlu untuk membantu kita mencapai target. Sebab dengan record keeping, ia boleh membantu kita melihat kembali usaha yang telah kita lakukan, andainya tiba2 berat naik semula...dan ia juga menjadi motivasi untuk kita berusaha lebih keras...hehehe...buku untuk record expenses pun dah jadi buku untuk record untuk program diet saya...

Jadi...moga-moga usaha saya berjaya...Akan kutepis segala cabaran, godaan dan juga provokasi dari mereka-meraka yang terlibat...InsyaAllah....Berusahalah Adibah....



Nak macam ni semula...hehehhe

12 comments:

Fadlee said...

saya tak perlu semua tips nih sbb saya sememangnya dah kurus...heheheheh

Lin said...

saya memang amat memerlukan tip ini...dan tukang bagi tip kalau tak ikut tip ini alamatnya akan end up seperti saya....hahaha

Jue Hussin said...

timakacih madam dibah... kekeke... chaiyok2.. moga kita cepat kurus.

Sofya said...

wah! semangat ni.. semoga usaha awak berjaya..

Mama Kembar 3 said...

good luck! moga berjaya kuruskan badan

(o_0) said...

saya pon tiap mlm buat sup sayur.. tp bkn atas sbb nk kurus.. sbb sakit tekak xbaik.. nk mkn berminyak n pedas mmg xbaik la nanti.. kena berpantang..

so sup sayur la tiap mlm.. nasib baik zam suka. hehehe

IbuAmirAmirah ;P said...

en suami: yelah tuuuu..tapi tumpang sup sayur org gak..huhuhu

k has:..heheheh..tgh berusaha nih..

tam: chayok2x....mari kite usaha sama2..

sofya & mama kembar 3: aminnnn...TQ..heheheh

ayu said...

bdn saya tak naik sgt pun, malah lagi sikit sebelum mengandung. cuma skrg kena kempiskan perut..hehe

IbuAmirAmirah ;P said...

ayu: wah...seronoknye camtu..huhuh

mochitsuki said...

ala.. saya nak diet gak..
tp malas wat sme tu..
cemana ek???
da le duet xbanyak..
kalo duet banyak..
pegi jek london weight.. hahaha..
tp.. lom tentu kuwus kan..
payahnyeeee

IbuAmirAmirah ;P said...

suki: tulahhh psalll..memang sgt susah menahan godaan..huhuhuhu

azian said...

alah dib...tak kurus tak pe, janji senang hati...pasni kl aku bawak makanan. tak leh la bg kat ko ek...ko kan diet...heheheheh

Wednesday, February 23, 2011

All about... " saya nak kurus..." siri 1

Posted by CikDibah ;P at 12:08 PM
Salam...

Mmm...disebabkan keinginan untuk kembali pada berat asal (sebelum mengandung), saya cubalah surf2 internet dan membaca artikel yang berkaitan.. Hasilnya..ada beberapa info yang saya rasa sangat berguna dan ingin saya kongsikan...

1) Dengan pola pemakanan yang sama, berat badan kita akan bertambah sebanyak 2kg setiap tahun....Wahhh..patutlah kebanyakan warga2 emas mempunyai badan yang agak lebar...hehehe

2) Kalau kita exercise 3 X seminggu..kita hanya boleh kekalkan shape badan kita..so kalau kita plan nak reduce weight, kena exercise setiap hari...Hasilnya, semalam saya sudah memulakan operasi skipping dan sit up..hehehehe...

3) Kita kena diet sayur dan buah. Dimana maksudnya, kurangkan makanan yg berlemak dan banyakkan makan sayur dan buah..kalau kita skip makan, nanti kita takde tenaga dan ia akan menyebabkan metabolisma turun. Lagi susah nak turunkan berat badan nanti...Sebab tulah saya tiap malam buat sup sayur je..hihihi

4) Sebelum exercise, kita tidak boleh makan dalam tempoh 3-4 jam...sebab bila kita makan juga, tenaga yang kita gunakan semasa, kita tidak membakar lemak tetapi glycogen..hehehe...kena makesure..balik keje terus exercise....heheh

5) Record keeping yang merekod segala apa yang kita makan, exercise yang kita jalankan untuk hari tu dan berapa ukuran badan atau berat kita amat perlu untuk membantu kita mencapai target. Sebab dengan record keeping, ia boleh membantu kita melihat kembali usaha yang telah kita lakukan, andainya tiba2 berat naik semula...dan ia juga menjadi motivasi untuk kita berusaha lebih keras...hehehe...buku untuk record expenses pun dah jadi buku untuk record untuk program diet saya...

Jadi...moga-moga usaha saya berjaya...Akan kutepis segala cabaran, godaan dan juga provokasi dari mereka-meraka yang terlibat...InsyaAllah....Berusahalah Adibah....



Nak macam ni semula...hehehhe

12 comments on "All about... " saya nak kurus..." siri 1"

Fadlee said...

saya tak perlu semua tips nih sbb saya sememangnya dah kurus...heheheheh

Lin on February 23, 2011 at 4:22 PM said...

saya memang amat memerlukan tip ini...dan tukang bagi tip kalau tak ikut tip ini alamatnya akan end up seperti saya....hahaha

Jue Hussin on February 23, 2011 at 9:23 PM said...

timakacih madam dibah... kekeke... chaiyok2.. moga kita cepat kurus.

Sofya on February 23, 2011 at 10:37 PM said...

wah! semangat ni.. semoga usaha awak berjaya..

Mama Kembar 3 on February 24, 2011 at 1:24 AM said...

good luck! moga berjaya kuruskan badan

(o_0) on February 24, 2011 at 8:25 AM said...

saya pon tiap mlm buat sup sayur.. tp bkn atas sbb nk kurus.. sbb sakit tekak xbaik.. nk mkn berminyak n pedas mmg xbaik la nanti.. kena berpantang..

so sup sayur la tiap mlm.. nasib baik zam suka. hehehe

IbuAmirAmirah ;P on February 24, 2011 at 8:31 AM said...

en suami: yelah tuuuu..tapi tumpang sup sayur org gak..huhuhu

k has:..heheheh..tgh berusaha nih..

tam: chayok2x....mari kite usaha sama2..

sofya & mama kembar 3: aminnnn...TQ..heheheh

ayu on February 24, 2011 at 9:35 PM said...

bdn saya tak naik sgt pun, malah lagi sikit sebelum mengandung. cuma skrg kena kempiskan perut..hehe

IbuAmirAmirah ;P on February 25, 2011 at 9:44 AM said...

ayu: wah...seronoknye camtu..huhuh

mochitsuki on February 25, 2011 at 12:02 PM said...

ala.. saya nak diet gak..
tp malas wat sme tu..
cemana ek???
da le duet xbanyak..
kalo duet banyak..
pegi jek london weight.. hahaha..
tp.. lom tentu kuwus kan..
payahnyeeee

IbuAmirAmirah ;P on February 28, 2011 at 1:40 PM said...

suki: tulahhh psalll..memang sgt susah menahan godaan..huhuhuhu

azian on February 28, 2011 at 5:12 PM said...

alah dib...tak kurus tak pe, janji senang hati...pasni kl aku bawak makanan. tak leh la bg kat ko ek...ko kan diet...heheheheh

Related Posts with Thumbnails