CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, January 21, 2016

"Orang baru" akan datang :)

Alhamdulillah, walaupun kedatang tanpa diduga, namun kami amat gembira dan bersyukur..
Moga Allah permudahkan segalanya..
Setakat ni Alhamdulillah, perjalanannya lebih cantik berbanding sebelum2 ni.
Mungkin lebih bersedia dari segi mental dan fizikal..hehe



Moga adik Yah bisa menjadi Kakngah yang baik...
Moga kakak dan Abang juga menjadi anak sulung kebanggan ibu dan abah...

Dan semestinya...
Moga Allah kurniakan kekuatan dan kesabaran pada ibu dan abah dalam membentuk anak2 di jalan NYA, anak yg soleh dan solehah :)
InsyaAllah...

Wednesday, August 26, 2015

KPI!

KPI untuk tahun ni:

Research purposes
  1. IID sekurang-kurangnya 2 - dah ada 3 setakat ogos 2015
  2. Present Paper di Conference sekurang-kurangnya 2 - dah register dan submit full paper 2, tapi masih menunggu komen reviewer
  3. Publish paper sekurang-kurangnya 4 - 2 sudah selesai, tinggal 2 lagi
  4. Registered research atleast 1 - sudah ada satu dan satu permohonan FRGS
 Others
  1. Penglibatan dengan program pelajar
  2. Khidmat Universiti
  3. Khidmat masyarakat
Alhamdulillah, I think I'm on the good track..Cuma nak kena push lagi untuk research tu sementara momentum masih tinggi. Moga ia menjadi jalan untuk yang lebih baik..InsyaAllah.. Cuma kadang2 nak dapatkan kawan yang sama track tu yang agak susah. Semua sibuk dengan komitmen masing-masing, yang bertenaga membuat research, bidangnya pulak lain..Jadi kena cari solution yang boleh dapat win-win situation...Moga Allah bantu dan bagi jalan...Insyaallah... 





Adibah, All the best!

Tuesday, August 25, 2015

Mak...

Genap 5 Bulan mak dan kami semua diuji Allah. Ujian yang tiada siapa pun duga, Apatah lagi mak sendiri. Hampit berhenti jantung bila membaca Whats app dari ngah,

" Mak tak boleh gerak ni!" 

Air mata terus mengalir, macam tak boleh nak berfikir. Nak buat ape, kenapa dengan mak, macamana dengan mak, macamana lepas ni...

Setelah 3 hari di HOSHAS, Dr sahkan mak kena MAJOR STROKE sebelah kiri. 2 bulan pertama, mak sangat positif dan bersemangat untuk sembuh, namun hari ke hari semangat makin kurang, selera semakin tiada, upaya semakin hilang.

Tapi, kami masih menaruh harapan mak akan sihat semula, sekurang-kurangnya mampu untuk makan sendiri, duduk sendiri, dan terutamanya, bisa ketawa dan berbicara seperti dulu bersama kami. Moga Allah mempuermudahkan segala urusan kami sekeluarga dan memberi kekuatan kepada Mak

  

 Ya Allah,

Kurangkanlah beban kesakitan ibuku,
Bantulah dirinya,
Kembalikan kebahagian, kegembiraan dan senyumannya

Ya Allah,
Sesungguhnya diriMu maha pengasih lagi maha mengasihani...
Kasihanilah ibuku..

Sesungguhnya JANJI ALLAH itu PASTI dan Allah tidak akan membebankan hambanya dengan beban yang tidak mampu hambanya tanggung!


Thursday, August 20, 2015

Home makeover: Laundry Station

Assalamualaikum

Lepas renovation rumah hampir 2 tahun lalu, dah lama saya meninggalkan arena mendeko rumah ni. Tapi tak tahu kena angin apa, tiba-tiba mood untuk mendeko a.k.a make over rumah datang kembali...Walaupun kadang-kadang syok sendiri, tetap berusaha dan memujuk suami..hihi..akhirnya dilayan jua isterinya ini.

Agenda 1: Laundry Station

Selepas renovation, memang saya ada tempat khas untuk mendobi..di luar rumah tapi di belakang dapur. Tempat tu memang saya minta dengan En suami untuk duat seperti itu, ada owning, tapi tidak berdinding. Di situlah saya letakkan masin basuh dan ampaian kain. Cuma ia tidaklah cantik dan "smart" seperti orang lain. Jadi target utama saya nak mewujudkan Ruang Dobi a.k.a "laundry Station Ibu" ini. Tapi yang "simple" sahaja.

 Perkara pertama: Susun atur perabot
Jadi saya pun mencari contoh-contoh Laundry Room yang ada...anataranya yang menarik hati






Setelah melakukan penelitian dan kengkangan yang ada dari pihak saya, saya rasa saya perlukan:
1) Mesin basuh (hehe, pelakon utama ni kan..dan menag dah ada, tapi top loaded je..oklah)
2) Rak untuk susun barang keperluan seperti sabun, pelembut, penmutih pakaian dan juga simpan stok keperluan Bilik air
3) Rak pakaian yang "drawer" untuk simpan kain buruk, tuala, alas kaki yang bersih
4) Tempat menggantung pakaian, sebenarnya kalau proper laundry room mereka iron, lipat pakainan di situ. Tapi saya hanya untuk mencuci dan menjemur pakaian sahaja sebab saya ada bilik iron khas juga..hehe.. Jadi tempat menggantung tu, saya ingin gantung pakaian kerja saya dan En Suami.
5) Bakul kain untuk letak pakaian kotor.
Perkara kedua: Shopping!
Setelah keperluan dikenalpasti, misi membeli belah (part saya paling suka) pula. Kami memang peminat barang-barang Ikea (walaupun tinggal kat Temerloh je punnn) sebab barang-barang Ikea kena dengan citarasa dan konsep rumah kami iaitu "Moden Minimalis". Oleh itu, bila tahu je Ikea tengah sale, saya pun memujuk rayu En Suami untuk pergi Ikea. Alhamdulillah, sudi dia melayan saya..inilah hasilnya..



Tapi masih belum "complete" sebab ada 2 barang yang saya beli secara "online" masih dalam perjalanan. Nanti dah siap semua, akan dikongsikan di sini...InsyaAllah.

Perkara ketiga: Signage
Heee..Sudah ada idea untuk itu, dan saya akan cuba usahakan...siap semuanya akan saya kongsikan..

Dan, inilah hasilnya, LAUNDRY STATION IBU yang simple sahaja 



Wednesday, August 19, 2015

Bermula kembali

Ok! saya akan usahakan untuk memulakan semula usaha untuk menjadi Blogger. 
Mungkin boleh jadikan ia sebagai:

1) Jurnal hidup saya
2) Jurnal "research" saya
3) dan lain-lain...

Terkini, this is my life,

with 1 twin and 1 lil girl..Hopefully ada rezeki lagi di masa hadapan (hehe..abislah kalau En Fadli baca ni)

Thursday, January 21, 2016

"Orang baru" akan datang :)

Posted by CikDibah ;P at 1:54 PM 2 comments Links to this post
Alhamdulillah, walaupun kedatang tanpa diduga, namun kami amat gembira dan bersyukur..
Moga Allah permudahkan segalanya..
Setakat ni Alhamdulillah, perjalanannya lebih cantik berbanding sebelum2 ni.
Mungkin lebih bersedia dari segi mental dan fizikal..hehe



Moga adik Yah bisa menjadi Kakngah yang baik...
Moga kakak dan Abang juga menjadi anak sulung kebanggan ibu dan abah...

Dan semestinya...
Moga Allah kurniakan kekuatan dan kesabaran pada ibu dan abah dalam membentuk anak2 di jalan NYA, anak yg soleh dan solehah :)
InsyaAllah...

Wednesday, August 26, 2015

KPI!

Posted by CikDibah ;P at 10:24 AM 3 comments Links to this post
KPI untuk tahun ni:

Research purposes
  1. IID sekurang-kurangnya 2 - dah ada 3 setakat ogos 2015
  2. Present Paper di Conference sekurang-kurangnya 2 - dah register dan submit full paper 2, tapi masih menunggu komen reviewer
  3. Publish paper sekurang-kurangnya 4 - 2 sudah selesai, tinggal 2 lagi
  4. Registered research atleast 1 - sudah ada satu dan satu permohonan FRGS
 Others
  1. Penglibatan dengan program pelajar
  2. Khidmat Universiti
  3. Khidmat masyarakat
Alhamdulillah, I think I'm on the good track..Cuma nak kena push lagi untuk research tu sementara momentum masih tinggi. Moga ia menjadi jalan untuk yang lebih baik..InsyaAllah.. Cuma kadang2 nak dapatkan kawan yang sama track tu yang agak susah. Semua sibuk dengan komitmen masing-masing, yang bertenaga membuat research, bidangnya pulak lain..Jadi kena cari solution yang boleh dapat win-win situation...Moga Allah bantu dan bagi jalan...Insyaallah... 





Adibah, All the best!

Tuesday, August 25, 2015

Mak...

Posted by CikDibah ;P at 7:30 AM 2 comments Links to this post
Genap 5 Bulan mak dan kami semua diuji Allah. Ujian yang tiada siapa pun duga, Apatah lagi mak sendiri. Hampit berhenti jantung bila membaca Whats app dari ngah,

" Mak tak boleh gerak ni!" 

Air mata terus mengalir, macam tak boleh nak berfikir. Nak buat ape, kenapa dengan mak, macamana dengan mak, macamana lepas ni...

Setelah 3 hari di HOSHAS, Dr sahkan mak kena MAJOR STROKE sebelah kiri. 2 bulan pertama, mak sangat positif dan bersemangat untuk sembuh, namun hari ke hari semangat makin kurang, selera semakin tiada, upaya semakin hilang.

Tapi, kami masih menaruh harapan mak akan sihat semula, sekurang-kurangnya mampu untuk makan sendiri, duduk sendiri, dan terutamanya, bisa ketawa dan berbicara seperti dulu bersama kami. Moga Allah mempuermudahkan segala urusan kami sekeluarga dan memberi kekuatan kepada Mak

  

 Ya Allah,

Kurangkanlah beban kesakitan ibuku,
Bantulah dirinya,
Kembalikan kebahagian, kegembiraan dan senyumannya

Ya Allah,
Sesungguhnya diriMu maha pengasih lagi maha mengasihani...
Kasihanilah ibuku..

Sesungguhnya JANJI ALLAH itu PASTI dan Allah tidak akan membebankan hambanya dengan beban yang tidak mampu hambanya tanggung!


Thursday, August 20, 2015

Home makeover: Laundry Station

Posted by CikDibah ;P at 10:30 PM 3 comments Links to this post
Assalamualaikum

Lepas renovation rumah hampir 2 tahun lalu, dah lama saya meninggalkan arena mendeko rumah ni. Tapi tak tahu kena angin apa, tiba-tiba mood untuk mendeko a.k.a make over rumah datang kembali...Walaupun kadang-kadang syok sendiri, tetap berusaha dan memujuk suami..hihi..akhirnya dilayan jua isterinya ini.

Agenda 1: Laundry Station

Selepas renovation, memang saya ada tempat khas untuk mendobi..di luar rumah tapi di belakang dapur. Tempat tu memang saya minta dengan En suami untuk duat seperti itu, ada owning, tapi tidak berdinding. Di situlah saya letakkan masin basuh dan ampaian kain. Cuma ia tidaklah cantik dan "smart" seperti orang lain. Jadi target utama saya nak mewujudkan Ruang Dobi a.k.a "laundry Station Ibu" ini. Tapi yang "simple" sahaja.

 Perkara pertama: Susun atur perabot
Jadi saya pun mencari contoh-contoh Laundry Room yang ada...anataranya yang menarik hati






Setelah melakukan penelitian dan kengkangan yang ada dari pihak saya, saya rasa saya perlukan:
1) Mesin basuh (hehe, pelakon utama ni kan..dan menag dah ada, tapi top loaded je..oklah)
2) Rak untuk susun barang keperluan seperti sabun, pelembut, penmutih pakaian dan juga simpan stok keperluan Bilik air
3) Rak pakaian yang "drawer" untuk simpan kain buruk, tuala, alas kaki yang bersih
4) Tempat menggantung pakaian, sebenarnya kalau proper laundry room mereka iron, lipat pakainan di situ. Tapi saya hanya untuk mencuci dan menjemur pakaian sahaja sebab saya ada bilik iron khas juga..hehe.. Jadi tempat menggantung tu, saya ingin gantung pakaian kerja saya dan En Suami.
5) Bakul kain untuk letak pakaian kotor.
Perkara kedua: Shopping!
Setelah keperluan dikenalpasti, misi membeli belah (part saya paling suka) pula. Kami memang peminat barang-barang Ikea (walaupun tinggal kat Temerloh je punnn) sebab barang-barang Ikea kena dengan citarasa dan konsep rumah kami iaitu "Moden Minimalis". Oleh itu, bila tahu je Ikea tengah sale, saya pun memujuk rayu En Suami untuk pergi Ikea. Alhamdulillah, sudi dia melayan saya..inilah hasilnya..



Tapi masih belum "complete" sebab ada 2 barang yang saya beli secara "online" masih dalam perjalanan. Nanti dah siap semua, akan dikongsikan di sini...InsyaAllah.

Perkara ketiga: Signage
Heee..Sudah ada idea untuk itu, dan saya akan cuba usahakan...siap semuanya akan saya kongsikan..

Dan, inilah hasilnya, LAUNDRY STATION IBU yang simple sahaja 



Wednesday, August 19, 2015

Bermula kembali

Posted by CikDibah ;P at 9:59 AM 1 comments Links to this post
Ok! saya akan usahakan untuk memulakan semula usaha untuk menjadi Blogger. 
Mungkin boleh jadikan ia sebagai:

1) Jurnal hidup saya
2) Jurnal "research" saya
3) dan lain-lain...

Terkini, this is my life,

with 1 twin and 1 lil girl..Hopefully ada rezeki lagi di masa hadapan (hehe..abislah kalau En Fadli baca ni)

Related Posts with Thumbnails