CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, December 21, 2010

Si kembar Ibu


Saya hanya nak share gambar-gambar terbaru si kembar..Lama rasa tak update tentang diorang..hehe...Layannnnnn...

Ini Amirah Husna, Kakak Ibu..Kate orang kakak sebijik macam ibu...mmmm...mungkin jugak..yang pasti, memang kecoh macam ibu..heeee


Ini pulak Amir Hakim, Abang ibu...Sangat adorable bila tersenyum,,,Tak tahulah..Mungkin abang betul-betul combination ibu dan abah..Dulu susut sikit badan sebab kerap demam, sekarang sudah membina semula badan..heeee


Alaaaaa.....si manja ibu

Amboi...ensemnye abang...heee...puji anak sendiri..ini ikut mummyteh gi jalan2 nih...Itu sahaja update untuk kali ini...heee....sekian...

Monday, December 20, 2010

New 'TOY' in the house...

Alhamdulillah...Akhirnya dapat juga saya mesin jahit baru idaman hati. JANOME HARMOHY 2049, "All in one" .. :D Bolehlah sambung semula urusan menjahit yg tertangguh seminggu gara-gara 'SINGER" kesayangan meragam (Agaknya die tahu, tuan die ada intention nak cari yang baru...)

Menjahit pun rasa macam besttttt je... (haha..syok sendiri) lancar je...senyap je...pendek kata..memang mendamaikanlahhh...

oklah..nanti saya upload projek2 terbaru...

Sunday, November 28, 2010

Kesibukan yang menghambat


Alhamdulillah....kelapangan mula menjengah...Minggu ni barulah saya rasa agak lega sikit...
  1. Mesyuarat peperiksaan.......................selesai (studentku, tunggu aje resultnye ye..)
  2. SKT............sudah hantar (harap dapat peningkatan dr thn lepas..hehe)
  3. Dokumen untuk "Anugerah Kualiti Pengarah" ....................sudah disediakan..
  4. Summary ntuk poster KONAKA hanya tunggu untuk di design dan print...

Bolehlah saya memulakan aktiviti yg menyenangkan hati saya semula...Tempahan dari kawan2 sudah berderet2 menunggu ni...

Sebelum ni banyak juga yang sudah selesai...Tapi saya tak uploadkan di sini..kenapa..? mungkin kerana hati agak dingin dgn blogspot...tapi tetap menjalankan aktiviti blog walking (shopping2 terutamanya.. :D ) Tapi saya uloadkan di FB sahaja...mmm...ini antara yang telah saya siapkan...

Sling bag untuk my fren anak dara

1st time buat..ehehe..order from my fren, nurul

InsyaAllah, Jumaat depan (3 dec) ada car boot sale di sekolah saya..memandangka student tengah cuti dan ada sahabat yang nak berkongsi dengan saya, saya nak join...hiihi..ambil pengalaman...cuma............sempatkah nak siapkan ready stock....huhu...kenalah berusaha ye Adibah...(inilah sebab kenapa saya masih berjaga pd jam 12.30 tgh malam ni)

Ok, moga saya berjaya...InsyaAllah...

Sunday, November 07, 2010

Menghilang

Izinkan saya tenggelam sekejap...
Tenggelam dalam kerja yag bertimbun-timbun...
Hanya ada masa yg sekejap untuk bernafas...
Selesai semua saya akan sambung semula...






Ohhhh kerja...
Cepatlah abis...
Saya mahu cuti dan santai-santai di rumah...

Wednesday, September 15, 2010

Salam Aidilfitri

Salam Aidilfitri dari kami sekeluarga untuk semua...Alhamdulillah, tahun ni sambut raya di kampung saya dulu :P..Raya ketiga baru gerak ke Terengganu...Alhamdulillah juga saya berjaya siapkan baju kami anak beranah sehari sebelum raya..heheh...Inilah gambar kami di pagi raya..

Keluarga besar Hajah Hasanah

Keluarga kecil Fadli & Adibah


Ibu dan anak-anak...
Abang ensem..:D
Si mata bulat....

Buah Hati ibu dan abah


Selamat Hari Raya untuk semua..Maaf zahir batin atas segala salah dan silap...











Monday, September 06, 2010

Selamat Hari Jadi IBU

Salam....
Hari ini genap 29 tahun umur saya (tahun terakhir for 20 series..hahaha)..Namun, wajah dan jiwa tetap muda...hehe
Saya harapkan agar saya bertambah matang dalam menjalani kehidupan ini. Lebih bijak dalam mengendalikan urusan-urusan seharian dan bertambah tabah dan kuat menghadapi dugaan yang mendatang...

Ingatkan takde upacara potong keke memandangkan birthday dalam bulan posa...Rupa-rupanya ada juga :D

Ibu dan abah je memandangkan anak-anak dah tidur..hehe

Ok...Itu sahaja...Saya dah start cuti untuk persiapan raya :D...cuma baju raya tak start operasi lagi...Harap sempat siap..

Friday, August 20, 2010

Balik kg

Hari ni kami balik kampung...DONG...
^____^


Minggu depan balik kampung lagi.....MERCHANG....
^____________^








Semua orang tak sabar nak jumpa abang dan kakak...

Thursday, August 19, 2010

Perkembangan terkini

Pagi tadi pergi klinik...
Chekup bulanan abang dan kakak..

Abang:
7.2kg
65cm

Kakak:
6.7kg
64cm

Ibu:
TURUN 2 kg
(Hoye..hoye....10kg more to go..huhuhu)

Abah:
ber kg....kg.....kg
hehehehe

Monday, August 16, 2010

Abang sudah berjaya...

Alhamdulillah..Setelah sekian lama berusaha...akhirnya, abang berjaya juga...hehehe..Mujur ibu sempat snap gambar nih..Jadi sekarang ni asyik nak meniarap je...lepas tuh, menangis kepenatan...MyEm0.Com



Kakak pula..ikutkan lagi kuat dari abang..tapi dia malas nak mencuba...insyaAllah, tak lama lagi, kakak pula menyusul ye... Hujung minggu, dapatlah ibu memberi motivasi untuk perkembangan anak-anak...MyEm0.Com

Monday, August 09, 2010

Ahlan Wasahlan ya Ramadhan...

Semalam ibu masak special sikit untuk lunch...resepi baru..Sotong sumbat tahu...wah...berebut-rebut sotong dengan abah....Nampak sedap tak sotong dibawah tu...Kredit to owner resepi di Myresepi.. Memang bagai dikata, sedap...Siap ada orang booking sotong lebih tu nak ratah malam nanti...


Mmmm..Nape ibu masak special? Sebab...

"Abah, hari ni last kita makan tengari bersama........................................................................

nanti, lepas sebulan baru kita makan tengahari bersama lagi..............heheheh"


Yelah, InsyaAllah, Rabu ni Ramadhan akan bersama kita....Sambil makan tu, ibu sempat juga berkata...


"Puasa tahun lepas, ibu tak larat nak masak beria-ia..InsyaAllah tahun ni, ibu masak beria-ia untuk buka dan sahur ye..."



Hehe...Harap impian akan terlaksana...Sempena kedatangan Ramadhan yang dinanti-nantikan ini, ibu berharap agar Ibu dapat:

* Khatam Quran..
* Istikhamah dalam amalan..( amalam -amalan sunat harap dapat diamalkan...)
* Be a superwomen to abah, abang dan kakak :))


Moga-moga ibu dan juga kawan-kawan dapat mengambil kesempatan atas kedatangan Ramadhan kali ini, melipatgandakan amalan... Dan salam Ramadhan untuk kawan-kawan semua...:)

Wednesday, August 04, 2010

Busy lagi.....

Adibah asik busy je...huhu...
Bila nak start operasi jahit baju raya ni...(-_-")
Kain dah beli...
Nota jahitan dah sampai...
Tinggal nak jahit je....









InsyaAllah, weekend ni berusaha ye....
Beginilah, kalau ibu juga berkerjaya...
Banyak tugasan hakiki yang perlu diutamakan...
Keluarga dan kerjaya.....
Alhamdulillah, ibu punye abah yang memahami... (^____^)

Wednesday, July 28, 2010

Selamat Hari jadi Mak...

Semalam adalah hari ulang tahun yang ke 64 emak saya...Wah..emak saya sudah 64 tahun..hehe..yelah anak bongsu kesayangannye ini pun sudah ada 2 orang anak kan...Oleh itu, seawal jam 7 pagi saya sudah menelefon untuk mengucapkan selamat hari jadi kepada emak..ohh...lega, anak bongsunya masin menjadi orang pertama memberi ucapan kepadanya..hehehe

oLeh itu, Kepada bondaku Hajah Hasanah Hassan,

Kami sekeluarga doakan moga emak sentiasa dibawah lindunganNYA...dipermudahkan segala urusan emak...dan yang paling penting, saya berdoa, agar kami bisa membahagiakan eman dan sentiasa membuatkan emak tersenyum lebar... :)

Gambor zaman anak dara dulu...hihihi..tapi baju ni saya boleh pakai lagi, maknanya....takdelah gumok sangat saya ni kan..hihihhi...Hadiah untuk emak pun sudah berjaya disiapkan malam tadi..hehehe...akhirnya saya berjaya buat purse baru untuk mak dengan lebih kemas lagi dari yang saya punye....kebetulan, purse mak dah bersalin kulit dan erlukan yang baru...heheh (gambo tak dapat nak upload sini sebab kabel tinggal kat umah pulak)

Oklah..weekend ni InsyaAllah, nak balik kg..boleh celebrate dengan mak...caucincau...

Monday, July 26, 2010

My very 1st giveaway contest I've joined

.
Wah...saya sangat-sangat teruja...Inilah buat julung-julung kalinya saya menjayakan diri menyertai giveaway ini setelah asyik berangan aje...

Marilah kita beramai-ramai menyertai giveaway ini :)) Kawan-kawan boleh pergi page TinyTini yang seronok ini..Sambil-sambil cuci mata dan bershopping kite cuba nasib...

Harap-harap, nasib menyebelahi saya..Moga Mr. random generator memilih saya...Bolehlah saya menambah koleksi fabrik yang ciput-ciput itu...

Project during weekand...

Weekend baru ni, saya tidak berjalan ke mana-mana...masa dihabiskan bersama anak-anak dan suami ;) Yelah, 2-3 minggu ni saya sangat sibuk, hari-hari balik lewat. Bila sampai rumah je, anak-anak dah tido. Kemudian, saya sibuk masak, kemas rumah, basuh baju dan itu ini. Jadi hujung minggu ni saya habiskan masa untuk mereka pula...
Tapi, dalam masa yang sama, sempatlah juga menyiap 2-3 benda-benda kecil yang saya suka nak buat...hehehe...Inilah antara-antara hasil dari aktiviti kecil-kecilan saya..


New handphone casing for my new handphone...handphone lama dah rosak, en suami kate...dah masanya untuk tukar handphone...Orang lain semua handphone canggih-canggih ibu....

Ini pulak sling bag baru...dah lama nak jahit sebab yang sedia ada dah buruk dan lusuh sangat...

Cadar dan sarung bantal baru untuk anak-anak ibu....comel kan...ibu sangat suka...:))



Ini pulak coin purse, Hadiah untuk kawan sekerja...Yelah, saya kan ketua biro sosial untuk fakulti...kenalah meraikan hari jadi ahli fakulti ;) dah siap untuk dihantar...Harap Nadia suka...

Ok...malam ni kembar ibu tidur awal...nak mula projek baru pulak...dah ada yang tempah business card casing..hihihi....

Wednesday, July 14, 2010

Bila semester baru bermula...

Banyak yang ingin saya lakukan...
saya nak update blgo...
Encik suami dah bertanya..
"NApe lama tak update blog?"
Saya nak jalan2 ke blog kawan2...
Nak usha2 blog kawan2...
dan yang penting, saya nak sangat2 menjahit...
Kain2 atas meja dan mesin jahit memanggil2 saya...
Asyik menjeling bila saya lalu lalang kat tepi meja...
TAPI...








Saya sibuk sangat...
Saya banyak kerja tak siap lagi..... (-_-")
Kerja hakiki lebih penting kan...
Nanti bila selesai semua baru boleh sambung semula hobi itu...
Sabar ye Adibah...

Wednesday, June 30, 2010

DIA lebih mengerti.

Setiap kejadian pasti ada hikmahnya. Kadang-kadang sesuatu datang kepada kita tanpa kita duga, tanpa kita pinta, dan kita selalu berkata...kenapa semua ini menduga kita. Kenapa kita yang mengalaminya. Apa maksudnya semua ini..Sesungguhnya, tanpa kita sedari semua itu adalah tanda kasih sayang DIA kepada kita. Tanpa kita sedari semua itu diciptakan untuk menguji kita. Tanpa kita sedari setiap yang terjadi pasti menepati kemampuan kita. dan...pasti ada hikmahnya.


Kadang-kadang apabila melihat insan yang kita sayangi dan sanjungi ditimpa dugaan, kita juga turut merasa tempiasnya. Apatah lagi kalau insan itu merupakan tempat kita bermanja, bercerita dan berkongsi suka dan duka. Menjadi pembimbing dalam menjalani kehidupan. Pasti kita juga turut merasa dan berkongsi kesedihan itu. Tapi yang pasti, kesedihannya adalah lebih perit.. Bak kata pepatah..Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.


Ish, saya agak emosional kan. Cuma saya menjadi agak perasa sekarang, melayan rasa hati sendirian. Mungkin kerana cuba memahami beban perasaan yang melanda orang sekeliling, insan-insan yang jauh di mata, namun begitu lekat di hati. Saya menjadi begitu sedih apabila mereka kesedihan. Namun, alhamdulillah saya ada teman di sisi untuk berkongsi kesedihan itu.


Yang mampu saya katakan kepada insan yang lekat dihati saya itu, bersabarlah...sesungguhnya, kami akan sentiasa ada bersamamu, memberi sokongan dan bantuan. Kasih sayang kami untukmu tidak berbelah bagi. Moga kita sama-sama menghadapi keadaan ini dan moga hati kamu kuat menghadapinya. Pohonlah bantuan kepadaNYA kerana DIA lebih mengerti...

Sunday, June 27, 2010

Pemberitahuan...

Sebelum ni saya ade memberitahu tentang hasrat di hati saya kan...Jadi oleh itu..Saya nak kongsi dengan kawan-kawan blog saya yang lagi satu...Di situ saya akan updatekan jahitan-jahitan terkini saya dari semasa ke semasa...Saya juga menerima tempahan...

Hasratnya, saya juga akan cuba menyiapkan beberapa ready made item untuk dijual andai ada yang berminat. Sekarang saya tengah berusaha menambah koleksi fabric dan juga hasil jahitan...This is my new link

Moga kawan-kawan juga saya bergembira dan berbahagia....

Saturday, June 26, 2010

Baju Baru...

Kalau ada oarang yang allert..mesti dia pelik melihat entry saya ni pada jam 3 pagi...apalah yang saya buat pada jam 3 pagi ni online sorang2..hehehe...Sebenarnya saya dah tertido tadi semasa menidurkan anak-anak..Tapi bingkas bangun untuk mengemas rumah dan menunaikan cita-cita saya..Setelah bertungkus lumus selama 3 jam, TADAAAAAAAAA

Baju baru untuk Ibu.....

Tudung baru untuk Ibu...

dan....baju baru untuk kakak..semuanye sedondon..heheh


Akhirnya siap 2 pasang baju sedondon untuk saya dan anak dara saya.... ^_____^...Kali ni saya buat gaun tu agak lain sikit...Agak kasual dari yang dulu...dan simple...kalau yang ingin menempah, bagi tau ye..kalau dapat siapkan dengan design dan ukuran...bolehlah kita berurusan di sini...

Friday, June 25, 2010

Tag from Yan Iskandar....

Tag Game: Fantastic


Yan...macam kembang2 idung baca entry yan nih..hahhaha..sebab yan kate saya nih:


baru setahun kawen tapi dah ade 2org anak, sepasang lagik...anak kembo...pandai memasak dan menjahit...bestnya, bila la aku nak jadik cam tuh...huhuhu!!!


malu seh...(tersipu2 nih)

okeh..mau mula the game...



1. Thank and link the person that tagged you

TQ madam azian @ BFF @ ex-opismate (tapi masih dekat di hati) kerana madam telah men'tag' saye....sangat suka lorrr...

2. Tag 5 bloggers you've recently discovered and think fantastic...

Cik Piza

My BFF ever...Mula2 kenal masa master..But STILL keep in touch even in heart wif her. Tempat untuk share suka dan duka..

Nadey

Working moms with 2 children..Really commited to work and family..Fren during undergrad di UIA..Sebok2 pun salu gak update blog with lots of info to share...(sempatkah dia menjawab tag nih...)

Rabia

Just discover her blog...Wah..banyak info gak..suka baca blog die..heheheh...also my undergrad fren from UIA..

Nazha

My dear adik kici. Also my BFF ever..kenal in our first week in UiTM Pahang. Tapi sekarang dia sudah berada di tanah airnye sg petani...Really like her touch on pic (sgt pandai amik gambar lor....) and her writing on blog..simple, but still touch ur heart...

4 je boleh tak..hehehhe..ramai sebenarnya sampai taktau nak pilih sape...huhuhuhu

3.Contact that blogs and let them know they've been tagged

Okes...sudah inform


4.State 7 things about yourself

7 perkara tentang saya...mmmm.....(pk..pk...pk...)

a) saya suka bercakap..hahhaha..indirectly, banyak cakap lor..
b) saya sayang keluarga saya (semua pun syg keluarga dia kan...)
c) saya ada anak twin sepasang yg sgt comel dan seorang suami yg sgt ensem..(hahahah..pasti en suami perasan baca nih)
d) saya suka memasak masakn kegemaran kesayangan saya...
e) saya suka menjahit...sgt-sgt suka menjahit....ade orang nak tempah baju..???
f) saya suka dengan kerja saya sekarang...tgh curi tulang dengan mengulor di intenet..hehe
g) saya juga seorang pendengar yang baik..(rasanyalah..heheheh)

okes..itu sahaja dari saya..sekian terima kasih

Monday, June 21, 2010

Weekend nan indah...

Sebetulnya hujung minggu kali ni saya akan fokus untuk menyiapkan reseach proposal saya memandangkan hari isni perlu dihantar. Namun dalam jam 6 petang, seorang sahabat, kak fizah sms mengatakan ada email dari VC mengatakan pekeliling tersebut dibatalkan...Saya rasa, semua cikgu di UiTM di semua cawangan menarik nafas lega. Namun hasrat akan tetap diteruskan, saya akan teruskan research ini namun tidaklah tergesa2 seperti ini. Ibu boleh kembali tersenyum dan bermain2 dengan anak-anak...

Kebetulan, Sabtu, 19 Jun, majlis sambut menantu Shem (sahabat en suami) di Temerloh, jadi kawan-kawan en suami akan datang merehat-rehatkan badan di rumah...Maka tanpa berlengah, saya mengemas rumah, mop dapur, kemas bilik, basuh bilik air (kerja en suami) dan masak sikit2...wahhh...penat betoi..yelah, 3 bulan asik bersantai lama tak bertungkus lumus di rumah..jadi terasalah keletihan yang amat bila buat kerja yang tak seberapa...


Balik aje dari kenduri, sempat juga pusing-pusing bandar dan berkunjung ke tempat faveretku, iaitu KAMDAR, menurut kata YAN. Kebetulan kawan en suami nak beli kain pasang untuk baju raya dan nak minta tolong saya jahitkan terus...mmm...Ingat lagi tak entri saya yang lalu tentang hasrat di hati tu...Jadi bila masuk je KAMDAR...wahhh ade kain cotton comel2 dan cantek2...sangat sesuai untuk dibuat gaun dan beg..maka saya belilah serba sedikit...hehehe...


Yang warna biru, plan nak buatkan Yan Diapers bag, tapi takbagitau dia lagi..yelah taktau camne hasilnya nanti..hehe..dan yang kuning untuk kawan yang masih maternity leave..saya tengah menunggu mesin jahit dengan sabar...ikut hati nak je balik kampung jap ambik mesin jahit tuh..hehhe..dan yang turqoise depan tuh...baju raya kami sekeluarga..heheh..termasuk sekali pulak...
Opss...nyaris pulak saya terlupa perkara yang begitu PENTING..masa saya asik cuci2 mata dan pening nak pilih kain kat KAMDAR ari tu, seperti biasa...orang mesti tanya..
"Kembar ke anak?"
"a'ah..sepasang"
Hehehe...seronok sungguh..tapi yang LEBIH SERONOK apabila adik cashier tu tanya...
"Umur berapa...?"
"Eh...tua dah saya ni...29...nape ?"
"Ooooo...Saya 25, saya ingat muda dari saya lagi...dalam 23-24"
hahahhahaah...saya sangat GEMBIRA dan SERONOK..juga KEKEMBANGAN...ade orang kata saya nampak lebih muda...sambil eksen dengan en suami...terpaksalah hal ini menjadi isu buat diriku yang perasan nih....heheheheh (Dalam mood yang masih juga perasan..)

Abah...Selamat Hari Bapa...


Sempena hari bapa semalam...Ibu, abang dan kakak mengucapkan...


"SELAMAT HARI BAPA"


kepada ABAH yang tercinta, En Mohd Fadli bin Abdullah..


Tiada hadiah yang lebih berharga dari
kasih sayang yang setulusnya dari kami khas untuk abah
Sesungguhnya, Dirimu begitu BERHARGA...

Anak2 tidur, abah pun tidur jugak...

Selamat hari bapa juga diucapkan kepada semua bapa di dunia ini...

Juga Al Fatihah buat arwah abah..

Sesungguhnya abah adalah bapa yang terbaik buat diriku..


Friday, June 18, 2010

.S.T.R.E.S.S.

Hari semua cikgu cikgi kat sini stress..
Mungkin yg pegi induksi, cuti dll pun stress..
Mungkin cikgu di cawangan laen pun stress...
Semua kerana pekeliling yg VC keluarkan..heheh
itulah..
last minit baru masing2 gabra...
Siapa yg TIDAK HANTAR proposal ke FRGS,
Need to send
a SHOW CAUSE LETTER...
Haiyaaaa...
berdebar maa...
Saya akan cuba sebaik mungkin to come out wth a very good proposal...
my interest is..
LABOR ECONOMICS...
teringat pulak kat Dr Latifah...
saya sayang madam..
Alfatihah untuknya....
p/s: oklah..nak prepare untuk clinic ptg ni lak..harap2 tajuk saya diterima...aminnnnn

Tuesday, June 15, 2010

Hasrat di hati...

Mmmm...Saya memang suka menjahit..terutamanya baju sendiri..hehehe...dulu ada juga mengabil upah menjahit masa study...but then, saya eksiden, patah tangan kiri...dan selepas itu, saya terus berhenti mengambil tempahan..kalau ada pun, setakat suka-suka, jahit baju kawan-kawan...But then, saya terfikir untuk memulakan karier menjahit semula untuk mencari sedikit wang poket....(hahahah...tak cukupkah uitm bayor duit gaji).....bukan ape..untuk wang tambahan..memandangkan periuk nasi sudah bertambah...Alhamdulillah, setakat ini masih mencukupi..malahan boleh bersuka-suka lagi..cuma untuk simpanan...Kerana saya rasa...sudah masanya saya memulakan wang tabungan saya dan anak-anak..masa untuk saya membazir dan bersuka-suka tanpa faedah sudah berakhir(maklumlah, saya kan boros orangnye...)

Selain itu, saya juga sangat suka menggubah hantaran, membuat bunga telur, door gift dan yang sewaktu dengannya...banyak yang telah saya buat...tapi hanya setakat membantu kawan-kawan dan saudara mara...Ingat nak ambil tempahan buat bunga telur secara serius...mmm..takut tak sempat pula..memandangkan ia perlu masa yang lama....

mmm...fikir punya fikir...dan setelah melalui pengalaman menjahit gaun anak dara saya tu, saya ingin cuba menjahit gaun kanak-kanaklah. Disamping menjahit yang lain2 seperti beg, cadar, blouse dan mengambil tempahan jahit baju kurung..Mungkin saya akan cuba buat ia dengan lebih serius..hehe...
Inilah gaun pertama anak saya..Yang dipakai masa Majlis cukur jambul dan Akikah hari tu..Rasa sangat teruja untuk meneruskan hobi lama saya ni...tapi mesin jahit tinggal di kampung pulak (sebab tak muat kereta ari tu..hehehe) takpe...slow2..kite design pattern dulu kan...Ish...tak sabarnya...
Ok...nanti saya akan update lagi dengan cubaan2 saya yg seterusnya ye....!

Event sepanjang hujung minggu...


Hari Rabu minggu lepas bersamaan 9 Jun, En suami berkursus di Kuantan. Agak kelam kabut bila dapat tau dia akan pergi kursus. Yelah...kawan yang selalu teman dikala suami berkursus pergi induksi pulak...kebetulan 8 & 9 tuh ada audit dalam, jadi takleh cuti...fikir punya fikir...saya plan ambil cuti 10, 11 dan 14 Jun...memandangkan 12 jun tuh ade kenduri akikah dan cukur jambul abang dan kakak (walaupun mereka sudah botak lor...) dan 13 tuh kenduri kahwen shem di KL (kawan baek en suami). Jadi lepas je kerja hari rabu tuh..saya dan anak-anak akan pulang ke kampung...opssss...saya tak drive sendiri..tapi opah dan ateh jemput..hehhe...

Mmmm..ape yang ingin diceritakan adalah, kemeriahan kenduri akikah dan cukur jambul Amir dan Amirah. Oleh kerana anak-anak saya adalah sepasang, girl and boy, maka tema yang saya pilih adalah pink dan biru...hehehe...Setelah bertungkus lumus selama 2 hari 2 malam..akhirnya pelamin yang diidam-idamkan berjaya disiapkan. Wah, ibu sangat gembira..Ia cantik di mataku..hehehe...


Amacam...cantek tak..heheheh



Disamping itu, saya juga berjaya menyiapkan pakaian untuk kami 4 sekeluarga..hehehe...sedondon mengikut tema pink dan biru....Oleh kerana ibu ni tak pandai jahit baju melayu cekak musang, jadi abah dan abang terpaksa pakai baju melayu teluk belanga jelah...hehhe..kakak, ibu jahitkan baju gaun labuh...dan ibu..macam biasalah..baju kurung moden..hehehhe...





Sedondon kan... ^___^




Ini bunga telur untuk goodies bag...aktiviti masa dalam pantang..siap juga akhirnya...


Mmmm..tetamu hadir sampai ke petang...Alhamdulillah, makanan cukup untuk semua tetamu yang hadir.Terima kasih buat semua yang menjayakan majlis ini..terutama kepada emak dan kaum kerabat... ^____^



Keletihan melayan tetamu...


Keesokkannya pulak, kami pergi KL untuk menghadiri majlis sahabat baek en suami, Shem...Sangat cantek lor perantin itu...heheh...mmm...disebabkan abang selsema, opah suruh bawa kakak je...sian abang tinggal di rumah dengan opah.



Abang yang kena tinggal dengan ibu, abah dan kakak...


Kakak pegi jalan-jalan...


Inilah perantin hari tu...cantek kan....

Balik dari kenduri Shem, singgah sekejap di JJ wangsa Maju...dapat juga saya sambar kereta baru untuk abang...hehehe...kereta menjadi idaman abah...Mulanya saya berkenan yang lain, tapi bila tengok yang nih...wah memang cantik..patutlah en suami berkenan sangat...maka tak jadilah beli stroller kembar. Kakak dah ade kat rumah, jadi kenalah tolak anak sorang satu lepas nih..hehhe...

Sori abang, kakak dah rasmikan dulu....

Selesai semua baru kami pulang..pukul 8 malam juga baru sampai..hehehe...sian abang kena tinggal. Tapi mak kate, dia baik je..tak meragam langsung..agaknya tau diri kena tinggal..taknak susahkan orang..hehhehe...

Apapun, hujung minggu ini dipenuhi dengan ativiti yang menyenangkan..Terima kasih ya Allah untuk peluang ini.... ^____^





Saturday, May 29, 2010

Selamat Hari Ulangtahun Perkahwinan yang pertama, en suami... ^___^

29 Mei 2010...Genap setahun ikatan perkahwinan kami..heheh..baru setahun jagung..masih banyak yang perlu dipelajari oleh kami...Namun dalam masa yang singkat ini, banyak sungguh rasanya yang telah dilalui oleh kami...Dan Alhamdulillah, saya amat bersyukur atas perjalanan yang ditentukan olehNya untuk saya ini...

Yelah, dikurniakan seorang suami yang amat menenangkan hati, dan 2 orang zuriat sekaligus melengkapkan lagi keluarga kecil kami MyEm0.Com...Tidak terkira rasa syukur diucapkan kepadaNYA....Sempena ulangtahun yang pertama ini, saya ucapkan (khas untuk en suami)

@ Semoga Kita dapat membina sebuah keluarga yang berlandaskan kepada hukumNYA.
@ Semoga ikatan hati ini kekal hingga ke akhir hayat kita.
@ Semoga kita sama2 dapat membentuk zuriat kita agar menjadi zuriat yg soleh dan solehah, penyejuk di mata, penawar di hati.
@ Semoga diri dapat menerima dan membetulkan segala kekurangan diriku...dan menjadi pelengkap diriku.
@ Sayang ibu, abang dan kakak sokmo MyEm0.Com
Ini gambo mase kawen dulu...huhuhu..Sungguh kurus saya masa ni..Harap2 saya boleh kembali kepada saiz asal (walaupun sekarang ni besar sikittttttttttttttttttt jeeeeeeeee)MyEm0.Com




Dan ini gambar kami sekeluarga...setahun selepas tarikh di atas..hehehe...Sesungguhnya TERIMA KASIH ya Allah atas kurniaan ini... @>--

Tuesday, December 21, 2010

Si kembar Ibu

Posted by CikDibah ;P at 11:15 PM 7 comments Links to this post

Saya hanya nak share gambar-gambar terbaru si kembar..Lama rasa tak update tentang diorang..hehe...Layannnnnn...

Ini Amirah Husna, Kakak Ibu..Kate orang kakak sebijik macam ibu...mmmm...mungkin jugak..yang pasti, memang kecoh macam ibu..heeee


Ini pulak Amir Hakim, Abang ibu...Sangat adorable bila tersenyum,,,Tak tahulah..Mungkin abang betul-betul combination ibu dan abah..Dulu susut sikit badan sebab kerap demam, sekarang sudah membina semula badan..heeee


Alaaaaa.....si manja ibu

Amboi...ensemnye abang...heee...puji anak sendiri..ini ikut mummyteh gi jalan2 nih...Itu sahaja update untuk kali ini...heee....sekian...

Monday, December 20, 2010

New 'TOY' in the house...

Posted by CikDibah ;P at 11:23 AM 3 comments Links to this post
Alhamdulillah...Akhirnya dapat juga saya mesin jahit baru idaman hati. JANOME HARMOHY 2049, "All in one" .. :D Bolehlah sambung semula urusan menjahit yg tertangguh seminggu gara-gara 'SINGER" kesayangan meragam (Agaknya die tahu, tuan die ada intention nak cari yang baru...)

Menjahit pun rasa macam besttttt je... (haha..syok sendiri) lancar je...senyap je...pendek kata..memang mendamaikanlahhh...

oklah..nanti saya upload projek2 terbaru...

Sunday, November 28, 2010

Kesibukan yang menghambat

Posted by CikDibah ;P at 12:06 AM 4 comments Links to this post

Alhamdulillah....kelapangan mula menjengah...Minggu ni barulah saya rasa agak lega sikit...
  1. Mesyuarat peperiksaan.......................selesai (studentku, tunggu aje resultnye ye..)
  2. SKT............sudah hantar (harap dapat peningkatan dr thn lepas..hehe)
  3. Dokumen untuk "Anugerah Kualiti Pengarah" ....................sudah disediakan..
  4. Summary ntuk poster KONAKA hanya tunggu untuk di design dan print...

Bolehlah saya memulakan aktiviti yg menyenangkan hati saya semula...Tempahan dari kawan2 sudah berderet2 menunggu ni...

Sebelum ni banyak juga yang sudah selesai...Tapi saya tak uploadkan di sini..kenapa..? mungkin kerana hati agak dingin dgn blogspot...tapi tetap menjalankan aktiviti blog walking (shopping2 terutamanya.. :D ) Tapi saya uloadkan di FB sahaja...mmm...ini antara yang telah saya siapkan...

Sling bag untuk my fren anak dara

1st time buat..ehehe..order from my fren, nurul

InsyaAllah, Jumaat depan (3 dec) ada car boot sale di sekolah saya..memandangka student tengah cuti dan ada sahabat yang nak berkongsi dengan saya, saya nak join...hiihi..ambil pengalaman...cuma............sempatkah nak siapkan ready stock....huhu...kenalah berusaha ye Adibah...(inilah sebab kenapa saya masih berjaga pd jam 12.30 tgh malam ni)

Ok, moga saya berjaya...InsyaAllah...

Sunday, November 07, 2010

Menghilang

Posted by CikDibah ;P at 7:35 PM 0 comments Links to this post
Izinkan saya tenggelam sekejap...
Tenggelam dalam kerja yag bertimbun-timbun...
Hanya ada masa yg sekejap untuk bernafas...
Selesai semua saya akan sambung semula...






Ohhhh kerja...
Cepatlah abis...
Saya mahu cuti dan santai-santai di rumah...

Wednesday, September 15, 2010

Salam Aidilfitri

Posted by CikDibah ;P at 9:40 AM 2 comments Links to this post
Salam Aidilfitri dari kami sekeluarga untuk semua...Alhamdulillah, tahun ni sambut raya di kampung saya dulu :P..Raya ketiga baru gerak ke Terengganu...Alhamdulillah juga saya berjaya siapkan baju kami anak beranah sehari sebelum raya..heheh...Inilah gambar kami di pagi raya..

Keluarga besar Hajah Hasanah

Keluarga kecil Fadli & Adibah


Ibu dan anak-anak...
Abang ensem..:D
Si mata bulat....

Buah Hati ibu dan abah


Selamat Hari Raya untuk semua..Maaf zahir batin atas segala salah dan silap...











Monday, September 06, 2010

Selamat Hari Jadi IBU

Posted by CikDibah ;P at 5:29 AM 0 comments Links to this post
Salam....
Hari ini genap 29 tahun umur saya (tahun terakhir for 20 series..hahaha)..Namun, wajah dan jiwa tetap muda...hehe
Saya harapkan agar saya bertambah matang dalam menjalani kehidupan ini. Lebih bijak dalam mengendalikan urusan-urusan seharian dan bertambah tabah dan kuat menghadapi dugaan yang mendatang...

Ingatkan takde upacara potong keke memandangkan birthday dalam bulan posa...Rupa-rupanya ada juga :D

Ibu dan abah je memandangkan anak-anak dah tidur..hehe

Ok...Itu sahaja...Saya dah start cuti untuk persiapan raya :D...cuma baju raya tak start operasi lagi...Harap sempat siap..

Friday, August 20, 2010

Balik kg

Posted by CikDibah ;P at 2:09 PM 2 comments Links to this post
Hari ni kami balik kampung...DONG...
^____^


Minggu depan balik kampung lagi.....MERCHANG....
^____________^








Semua orang tak sabar nak jumpa abang dan kakak...

Thursday, August 19, 2010

Perkembangan terkini

Posted by CikDibah ;P at 2:11 PM 0 comments Links to this post
Pagi tadi pergi klinik...
Chekup bulanan abang dan kakak..

Abang:
7.2kg
65cm

Kakak:
6.7kg
64cm

Ibu:
TURUN 2 kg
(Hoye..hoye....10kg more to go..huhuhu)

Abah:
ber kg....kg.....kg
hehehehe

Monday, August 16, 2010

Abang sudah berjaya...

Posted by CikDibah ;P at 9:25 AM 2 comments Links to this post
Alhamdulillah..Setelah sekian lama berusaha...akhirnya, abang berjaya juga...hehehe..Mujur ibu sempat snap gambar nih..Jadi sekarang ni asyik nak meniarap je...lepas tuh, menangis kepenatan...MyEm0.Com



Kakak pula..ikutkan lagi kuat dari abang..tapi dia malas nak mencuba...insyaAllah, tak lama lagi, kakak pula menyusul ye... Hujung minggu, dapatlah ibu memberi motivasi untuk perkembangan anak-anak...MyEm0.Com

Monday, August 09, 2010

Ahlan Wasahlan ya Ramadhan...

Posted by CikDibah ;P at 10:29 AM 1 comments Links to this post
Semalam ibu masak special sikit untuk lunch...resepi baru..Sotong sumbat tahu...wah...berebut-rebut sotong dengan abah....Nampak sedap tak sotong dibawah tu...Kredit to owner resepi di Myresepi.. Memang bagai dikata, sedap...Siap ada orang booking sotong lebih tu nak ratah malam nanti...


Mmmm..Nape ibu masak special? Sebab...

"Abah, hari ni last kita makan tengari bersama........................................................................

nanti, lepas sebulan baru kita makan tengahari bersama lagi..............heheheh"


Yelah, InsyaAllah, Rabu ni Ramadhan akan bersama kita....Sambil makan tu, ibu sempat juga berkata...


"Puasa tahun lepas, ibu tak larat nak masak beria-ia..InsyaAllah tahun ni, ibu masak beria-ia untuk buka dan sahur ye..."



Hehe...Harap impian akan terlaksana...Sempena kedatangan Ramadhan yang dinanti-nantikan ini, ibu berharap agar Ibu dapat:

* Khatam Quran..
* Istikhamah dalam amalan..( amalam -amalan sunat harap dapat diamalkan...)
* Be a superwomen to abah, abang dan kakak :))


Moga-moga ibu dan juga kawan-kawan dapat mengambil kesempatan atas kedatangan Ramadhan kali ini, melipatgandakan amalan... Dan salam Ramadhan untuk kawan-kawan semua...:)

Wednesday, August 04, 2010

Busy lagi.....

Posted by CikDibah ;P at 1:45 PM 4 comments Links to this post
Adibah asik busy je...huhu...
Bila nak start operasi jahit baju raya ni...(-_-")
Kain dah beli...
Nota jahitan dah sampai...
Tinggal nak jahit je....









InsyaAllah, weekend ni berusaha ye....
Beginilah, kalau ibu juga berkerjaya...
Banyak tugasan hakiki yang perlu diutamakan...
Keluarga dan kerjaya.....
Alhamdulillah, ibu punye abah yang memahami... (^____^)

Wednesday, July 28, 2010

Selamat Hari jadi Mak...

Posted by CikDibah ;P at 1:37 PM 0 comments Links to this post
Semalam adalah hari ulang tahun yang ke 64 emak saya...Wah..emak saya sudah 64 tahun..hehe..yelah anak bongsu kesayangannye ini pun sudah ada 2 orang anak kan...Oleh itu, seawal jam 7 pagi saya sudah menelefon untuk mengucapkan selamat hari jadi kepada emak..ohh...lega, anak bongsunya masin menjadi orang pertama memberi ucapan kepadanya..hehehe

oLeh itu, Kepada bondaku Hajah Hasanah Hassan,

Kami sekeluarga doakan moga emak sentiasa dibawah lindunganNYA...dipermudahkan segala urusan emak...dan yang paling penting, saya berdoa, agar kami bisa membahagiakan eman dan sentiasa membuatkan emak tersenyum lebar... :)

Gambor zaman anak dara dulu...hihihi..tapi baju ni saya boleh pakai lagi, maknanya....takdelah gumok sangat saya ni kan..hihihhi...Hadiah untuk emak pun sudah berjaya disiapkan malam tadi..hehehe...akhirnya saya berjaya buat purse baru untuk mak dengan lebih kemas lagi dari yang saya punye....kebetulan, purse mak dah bersalin kulit dan erlukan yang baru...heheh (gambo tak dapat nak upload sini sebab kabel tinggal kat umah pulak)

Oklah..weekend ni InsyaAllah, nak balik kg..boleh celebrate dengan mak...caucincau...

Monday, July 26, 2010

My very 1st giveaway contest I've joined

Posted by CikDibah ;P at 9:27 PM 2 comments Links to this post
.
Wah...saya sangat-sangat teruja...Inilah buat julung-julung kalinya saya menjayakan diri menyertai giveaway ini setelah asyik berangan aje...

Marilah kita beramai-ramai menyertai giveaway ini :)) Kawan-kawan boleh pergi page TinyTini yang seronok ini..Sambil-sambil cuci mata dan bershopping kite cuba nasib...

Harap-harap, nasib menyebelahi saya..Moga Mr. random generator memilih saya...Bolehlah saya menambah koleksi fabrik yang ciput-ciput itu...

Project during weekand...

Posted by CikDibah ;P at 8:46 PM 0 comments Links to this post
Weekend baru ni, saya tidak berjalan ke mana-mana...masa dihabiskan bersama anak-anak dan suami ;) Yelah, 2-3 minggu ni saya sangat sibuk, hari-hari balik lewat. Bila sampai rumah je, anak-anak dah tido. Kemudian, saya sibuk masak, kemas rumah, basuh baju dan itu ini. Jadi hujung minggu ni saya habiskan masa untuk mereka pula...
Tapi, dalam masa yang sama, sempatlah juga menyiap 2-3 benda-benda kecil yang saya suka nak buat...hehehe...Inilah antara-antara hasil dari aktiviti kecil-kecilan saya..


New handphone casing for my new handphone...handphone lama dah rosak, en suami kate...dah masanya untuk tukar handphone...Orang lain semua handphone canggih-canggih ibu....

Ini pulak sling bag baru...dah lama nak jahit sebab yang sedia ada dah buruk dan lusuh sangat...

Cadar dan sarung bantal baru untuk anak-anak ibu....comel kan...ibu sangat suka...:))



Ini pulak coin purse, Hadiah untuk kawan sekerja...Yelah, saya kan ketua biro sosial untuk fakulti...kenalah meraikan hari jadi ahli fakulti ;) dah siap untuk dihantar...Harap Nadia suka...

Ok...malam ni kembar ibu tidur awal...nak mula projek baru pulak...dah ada yang tempah business card casing..hihihi....

Wednesday, July 14, 2010

Bila semester baru bermula...

Posted by CikDibah ;P at 2:31 PM 1 comments Links to this post
Banyak yang ingin saya lakukan...
saya nak update blgo...
Encik suami dah bertanya..
"NApe lama tak update blog?"
Saya nak jalan2 ke blog kawan2...
Nak usha2 blog kawan2...
dan yang penting, saya nak sangat2 menjahit...
Kain2 atas meja dan mesin jahit memanggil2 saya...
Asyik menjeling bila saya lalu lalang kat tepi meja...
TAPI...








Saya sibuk sangat...
Saya banyak kerja tak siap lagi..... (-_-")
Kerja hakiki lebih penting kan...
Nanti bila selesai semua baru boleh sambung semula hobi itu...
Sabar ye Adibah...

Wednesday, June 30, 2010

DIA lebih mengerti.

Posted by CikDibah ;P at 12:32 PM 8 comments Links to this post
Setiap kejadian pasti ada hikmahnya. Kadang-kadang sesuatu datang kepada kita tanpa kita duga, tanpa kita pinta, dan kita selalu berkata...kenapa semua ini menduga kita. Kenapa kita yang mengalaminya. Apa maksudnya semua ini..Sesungguhnya, tanpa kita sedari semua itu adalah tanda kasih sayang DIA kepada kita. Tanpa kita sedari semua itu diciptakan untuk menguji kita. Tanpa kita sedari setiap yang terjadi pasti menepati kemampuan kita. dan...pasti ada hikmahnya.


Kadang-kadang apabila melihat insan yang kita sayangi dan sanjungi ditimpa dugaan, kita juga turut merasa tempiasnya. Apatah lagi kalau insan itu merupakan tempat kita bermanja, bercerita dan berkongsi suka dan duka. Menjadi pembimbing dalam menjalani kehidupan. Pasti kita juga turut merasa dan berkongsi kesedihan itu. Tapi yang pasti, kesedihannya adalah lebih perit.. Bak kata pepatah..Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.


Ish, saya agak emosional kan. Cuma saya menjadi agak perasa sekarang, melayan rasa hati sendirian. Mungkin kerana cuba memahami beban perasaan yang melanda orang sekeliling, insan-insan yang jauh di mata, namun begitu lekat di hati. Saya menjadi begitu sedih apabila mereka kesedihan. Namun, alhamdulillah saya ada teman di sisi untuk berkongsi kesedihan itu.


Yang mampu saya katakan kepada insan yang lekat dihati saya itu, bersabarlah...sesungguhnya, kami akan sentiasa ada bersamamu, memberi sokongan dan bantuan. Kasih sayang kami untukmu tidak berbelah bagi. Moga kita sama-sama menghadapi keadaan ini dan moga hati kamu kuat menghadapinya. Pohonlah bantuan kepadaNYA kerana DIA lebih mengerti...

Sunday, June 27, 2010

Pemberitahuan...

Posted by CikDibah ;P at 4:38 PM 0 comments Links to this post
Sebelum ni saya ade memberitahu tentang hasrat di hati saya kan...Jadi oleh itu..Saya nak kongsi dengan kawan-kawan blog saya yang lagi satu...Di situ saya akan updatekan jahitan-jahitan terkini saya dari semasa ke semasa...Saya juga menerima tempahan...

Hasratnya, saya juga akan cuba menyiapkan beberapa ready made item untuk dijual andai ada yang berminat. Sekarang saya tengah berusaha menambah koleksi fabric dan juga hasil jahitan...This is my new link

Moga kawan-kawan juga saya bergembira dan berbahagia....

Saturday, June 26, 2010

Baju Baru...

Posted by CikDibah ;P at 3:04 AM 3 comments Links to this post
Kalau ada oarang yang allert..mesti dia pelik melihat entry saya ni pada jam 3 pagi...apalah yang saya buat pada jam 3 pagi ni online sorang2..hehehe...Sebenarnya saya dah tertido tadi semasa menidurkan anak-anak..Tapi bingkas bangun untuk mengemas rumah dan menunaikan cita-cita saya..Setelah bertungkus lumus selama 3 jam, TADAAAAAAAAA

Baju baru untuk Ibu.....

Tudung baru untuk Ibu...

dan....baju baru untuk kakak..semuanye sedondon..heheh


Akhirnya siap 2 pasang baju sedondon untuk saya dan anak dara saya.... ^_____^...Kali ni saya buat gaun tu agak lain sikit...Agak kasual dari yang dulu...dan simple...kalau yang ingin menempah, bagi tau ye..kalau dapat siapkan dengan design dan ukuran...bolehlah kita berurusan di sini...

Friday, June 25, 2010

Tag from Yan Iskandar....

Posted by CikDibah ;P at 9:40 AM 3 comments Links to this post
Tag Game: Fantastic


Yan...macam kembang2 idung baca entry yan nih..hahhaha..sebab yan kate saya nih:


baru setahun kawen tapi dah ade 2org anak, sepasang lagik...anak kembo...pandai memasak dan menjahit...bestnya, bila la aku nak jadik cam tuh...huhuhu!!!


malu seh...(tersipu2 nih)

okeh..mau mula the game...



1. Thank and link the person that tagged you

TQ madam azian @ BFF @ ex-opismate (tapi masih dekat di hati) kerana madam telah men'tag' saye....sangat suka lorrr...

2. Tag 5 bloggers you've recently discovered and think fantastic...

Cik Piza

My BFF ever...Mula2 kenal masa master..But STILL keep in touch even in heart wif her. Tempat untuk share suka dan duka..

Nadey

Working moms with 2 children..Really commited to work and family..Fren during undergrad di UIA..Sebok2 pun salu gak update blog with lots of info to share...(sempatkah dia menjawab tag nih...)

Rabia

Just discover her blog...Wah..banyak info gak..suka baca blog die..heheheh...also my undergrad fren from UIA..

Nazha

My dear adik kici. Also my BFF ever..kenal in our first week in UiTM Pahang. Tapi sekarang dia sudah berada di tanah airnye sg petani...Really like her touch on pic (sgt pandai amik gambar lor....) and her writing on blog..simple, but still touch ur heart...

4 je boleh tak..hehehhe..ramai sebenarnya sampai taktau nak pilih sape...huhuhuhu

3.Contact that blogs and let them know they've been tagged

Okes...sudah inform


4.State 7 things about yourself

7 perkara tentang saya...mmmm.....(pk..pk...pk...)

a) saya suka bercakap..hahhaha..indirectly, banyak cakap lor..
b) saya sayang keluarga saya (semua pun syg keluarga dia kan...)
c) saya ada anak twin sepasang yg sgt comel dan seorang suami yg sgt ensem..(hahahah..pasti en suami perasan baca nih)
d) saya suka memasak masakn kegemaran kesayangan saya...
e) saya suka menjahit...sgt-sgt suka menjahit....ade orang nak tempah baju..???
f) saya suka dengan kerja saya sekarang...tgh curi tulang dengan mengulor di intenet..hehe
g) saya juga seorang pendengar yang baik..(rasanyalah..heheheh)

okes..itu sahaja dari saya..sekian terima kasih

Monday, June 21, 2010

Weekend nan indah...

Posted by CikDibah ;P at 11:33 AM 5 comments Links to this post
Sebetulnya hujung minggu kali ni saya akan fokus untuk menyiapkan reseach proposal saya memandangkan hari isni perlu dihantar. Namun dalam jam 6 petang, seorang sahabat, kak fizah sms mengatakan ada email dari VC mengatakan pekeliling tersebut dibatalkan...Saya rasa, semua cikgu di UiTM di semua cawangan menarik nafas lega. Namun hasrat akan tetap diteruskan, saya akan teruskan research ini namun tidaklah tergesa2 seperti ini. Ibu boleh kembali tersenyum dan bermain2 dengan anak-anak...

Kebetulan, Sabtu, 19 Jun, majlis sambut menantu Shem (sahabat en suami) di Temerloh, jadi kawan-kawan en suami akan datang merehat-rehatkan badan di rumah...Maka tanpa berlengah, saya mengemas rumah, mop dapur, kemas bilik, basuh bilik air (kerja en suami) dan masak sikit2...wahhh...penat betoi..yelah, 3 bulan asik bersantai lama tak bertungkus lumus di rumah..jadi terasalah keletihan yang amat bila buat kerja yang tak seberapa...


Balik aje dari kenduri, sempat juga pusing-pusing bandar dan berkunjung ke tempat faveretku, iaitu KAMDAR, menurut kata YAN. Kebetulan kawan en suami nak beli kain pasang untuk baju raya dan nak minta tolong saya jahitkan terus...mmm...Ingat lagi tak entri saya yang lalu tentang hasrat di hati tu...Jadi bila masuk je KAMDAR...wahhh ade kain cotton comel2 dan cantek2...sangat sesuai untuk dibuat gaun dan beg..maka saya belilah serba sedikit...hehehe...


Yang warna biru, plan nak buatkan Yan Diapers bag, tapi takbagitau dia lagi..yelah taktau camne hasilnya nanti..hehe..dan yang kuning untuk kawan yang masih maternity leave..saya tengah menunggu mesin jahit dengan sabar...ikut hati nak je balik kampung jap ambik mesin jahit tuh..hehhe..dan yang turqoise depan tuh...baju raya kami sekeluarga..heheh..termasuk sekali pulak...
Opss...nyaris pulak saya terlupa perkara yang begitu PENTING..masa saya asik cuci2 mata dan pening nak pilih kain kat KAMDAR ari tu, seperti biasa...orang mesti tanya..
"Kembar ke anak?"
"a'ah..sepasang"
Hehehe...seronok sungguh..tapi yang LEBIH SERONOK apabila adik cashier tu tanya...
"Umur berapa...?"
"Eh...tua dah saya ni...29...nape ?"
"Ooooo...Saya 25, saya ingat muda dari saya lagi...dalam 23-24"
hahahhahaah...saya sangat GEMBIRA dan SERONOK..juga KEKEMBANGAN...ade orang kata saya nampak lebih muda...sambil eksen dengan en suami...terpaksalah hal ini menjadi isu buat diriku yang perasan nih....heheheheh (Dalam mood yang masih juga perasan..)

Abah...Selamat Hari Bapa...

Posted by CikDibah ;P at 11:22 AM 0 comments Links to this post

Sempena hari bapa semalam...Ibu, abang dan kakak mengucapkan...


"SELAMAT HARI BAPA"


kepada ABAH yang tercinta, En Mohd Fadli bin Abdullah..


Tiada hadiah yang lebih berharga dari
kasih sayang yang setulusnya dari kami khas untuk abah
Sesungguhnya, Dirimu begitu BERHARGA...

Anak2 tidur, abah pun tidur jugak...

Selamat hari bapa juga diucapkan kepada semua bapa di dunia ini...

Juga Al Fatihah buat arwah abah..

Sesungguhnya abah adalah bapa yang terbaik buat diriku..


Friday, June 18, 2010

.S.T.R.E.S.S.

Posted by CikDibah ;P at 2:23 PM 2 comments Links to this post
Hari semua cikgu cikgi kat sini stress..
Mungkin yg pegi induksi, cuti dll pun stress..
Mungkin cikgu di cawangan laen pun stress...
Semua kerana pekeliling yg VC keluarkan..heheh
itulah..
last minit baru masing2 gabra...
Siapa yg TIDAK HANTAR proposal ke FRGS,
Need to send
a SHOW CAUSE LETTER...
Haiyaaaa...
berdebar maa...
Saya akan cuba sebaik mungkin to come out wth a very good proposal...
my interest is..
LABOR ECONOMICS...
teringat pulak kat Dr Latifah...
saya sayang madam..
Alfatihah untuknya....
p/s: oklah..nak prepare untuk clinic ptg ni lak..harap2 tajuk saya diterima...aminnnnn

Tuesday, June 15, 2010

Hasrat di hati...

Posted by CikDibah ;P at 4:07 PM 3 comments Links to this post
Mmmm...Saya memang suka menjahit..terutamanya baju sendiri..hehehe...dulu ada juga mengabil upah menjahit masa study...but then, saya eksiden, patah tangan kiri...dan selepas itu, saya terus berhenti mengambil tempahan..kalau ada pun, setakat suka-suka, jahit baju kawan-kawan...But then, saya terfikir untuk memulakan karier menjahit semula untuk mencari sedikit wang poket....(hahahah...tak cukupkah uitm bayor duit gaji).....bukan ape..untuk wang tambahan..memandangkan periuk nasi sudah bertambah...Alhamdulillah, setakat ini masih mencukupi..malahan boleh bersuka-suka lagi..cuma untuk simpanan...Kerana saya rasa...sudah masanya saya memulakan wang tabungan saya dan anak-anak..masa untuk saya membazir dan bersuka-suka tanpa faedah sudah berakhir(maklumlah, saya kan boros orangnye...)

Selain itu, saya juga sangat suka menggubah hantaran, membuat bunga telur, door gift dan yang sewaktu dengannya...banyak yang telah saya buat...tapi hanya setakat membantu kawan-kawan dan saudara mara...Ingat nak ambil tempahan buat bunga telur secara serius...mmm..takut tak sempat pula..memandangkan ia perlu masa yang lama....

mmm...fikir punya fikir...dan setelah melalui pengalaman menjahit gaun anak dara saya tu, saya ingin cuba menjahit gaun kanak-kanaklah. Disamping menjahit yang lain2 seperti beg, cadar, blouse dan mengambil tempahan jahit baju kurung..Mungkin saya akan cuba buat ia dengan lebih serius..hehe...
Inilah gaun pertama anak saya..Yang dipakai masa Majlis cukur jambul dan Akikah hari tu..Rasa sangat teruja untuk meneruskan hobi lama saya ni...tapi mesin jahit tinggal di kampung pulak (sebab tak muat kereta ari tu..hehehe) takpe...slow2..kite design pattern dulu kan...Ish...tak sabarnya...
Ok...nanti saya akan update lagi dengan cubaan2 saya yg seterusnya ye....!

Event sepanjang hujung minggu...

Posted by CikDibah ;P at 9:44 AM 9 comments Links to this post

Hari Rabu minggu lepas bersamaan 9 Jun, En suami berkursus di Kuantan. Agak kelam kabut bila dapat tau dia akan pergi kursus. Yelah...kawan yang selalu teman dikala suami berkursus pergi induksi pulak...kebetulan 8 & 9 tuh ada audit dalam, jadi takleh cuti...fikir punya fikir...saya plan ambil cuti 10, 11 dan 14 Jun...memandangkan 12 jun tuh ade kenduri akikah dan cukur jambul abang dan kakak (walaupun mereka sudah botak lor...) dan 13 tuh kenduri kahwen shem di KL (kawan baek en suami). Jadi lepas je kerja hari rabu tuh..saya dan anak-anak akan pulang ke kampung...opssss...saya tak drive sendiri..tapi opah dan ateh jemput..hehhe...

Mmmm..ape yang ingin diceritakan adalah, kemeriahan kenduri akikah dan cukur jambul Amir dan Amirah. Oleh kerana anak-anak saya adalah sepasang, girl and boy, maka tema yang saya pilih adalah pink dan biru...hehehe...Setelah bertungkus lumus selama 2 hari 2 malam..akhirnya pelamin yang diidam-idamkan berjaya disiapkan. Wah, ibu sangat gembira..Ia cantik di mataku..hehehe...


Amacam...cantek tak..heheheh



Disamping itu, saya juga berjaya menyiapkan pakaian untuk kami 4 sekeluarga..hehehe...sedondon mengikut tema pink dan biru....Oleh kerana ibu ni tak pandai jahit baju melayu cekak musang, jadi abah dan abang terpaksa pakai baju melayu teluk belanga jelah...hehhe..kakak, ibu jahitkan baju gaun labuh...dan ibu..macam biasalah..baju kurung moden..hehehhe...





Sedondon kan... ^___^




Ini bunga telur untuk goodies bag...aktiviti masa dalam pantang..siap juga akhirnya...


Mmmm..tetamu hadir sampai ke petang...Alhamdulillah, makanan cukup untuk semua tetamu yang hadir.Terima kasih buat semua yang menjayakan majlis ini..terutama kepada emak dan kaum kerabat... ^____^



Keletihan melayan tetamu...


Keesokkannya pulak, kami pergi KL untuk menghadiri majlis sahabat baek en suami, Shem...Sangat cantek lor perantin itu...heheh...mmm...disebabkan abang selsema, opah suruh bawa kakak je...sian abang tinggal di rumah dengan opah.



Abang yang kena tinggal dengan ibu, abah dan kakak...


Kakak pegi jalan-jalan...


Inilah perantin hari tu...cantek kan....

Balik dari kenduri Shem, singgah sekejap di JJ wangsa Maju...dapat juga saya sambar kereta baru untuk abang...hehehe...kereta menjadi idaman abah...Mulanya saya berkenan yang lain, tapi bila tengok yang nih...wah memang cantik..patutlah en suami berkenan sangat...maka tak jadilah beli stroller kembar. Kakak dah ade kat rumah, jadi kenalah tolak anak sorang satu lepas nih..hehhe...

Sori abang, kakak dah rasmikan dulu....

Selesai semua baru kami pulang..pukul 8 malam juga baru sampai..hehehe...sian abang kena tinggal. Tapi mak kate, dia baik je..tak meragam langsung..agaknya tau diri kena tinggal..taknak susahkan orang..hehhehe...

Apapun, hujung minggu ini dipenuhi dengan ativiti yang menyenangkan..Terima kasih ya Allah untuk peluang ini.... ^____^





Saturday, May 29, 2010

Selamat Hari Ulangtahun Perkahwinan yang pertama, en suami... ^___^

Posted by CikDibah ;P at 3:57 PM 2 comments Links to this post
29 Mei 2010...Genap setahun ikatan perkahwinan kami..heheh..baru setahun jagung..masih banyak yang perlu dipelajari oleh kami...Namun dalam masa yang singkat ini, banyak sungguh rasanya yang telah dilalui oleh kami...Dan Alhamdulillah, saya amat bersyukur atas perjalanan yang ditentukan olehNya untuk saya ini...

Yelah, dikurniakan seorang suami yang amat menenangkan hati, dan 2 orang zuriat sekaligus melengkapkan lagi keluarga kecil kami MyEm0.Com...Tidak terkira rasa syukur diucapkan kepadaNYA....Sempena ulangtahun yang pertama ini, saya ucapkan (khas untuk en suami)

@ Semoga Kita dapat membina sebuah keluarga yang berlandaskan kepada hukumNYA.
@ Semoga ikatan hati ini kekal hingga ke akhir hayat kita.
@ Semoga kita sama2 dapat membentuk zuriat kita agar menjadi zuriat yg soleh dan solehah, penyejuk di mata, penawar di hati.
@ Semoga diri dapat menerima dan membetulkan segala kekurangan diriku...dan menjadi pelengkap diriku.
@ Sayang ibu, abang dan kakak sokmo MyEm0.Com
Ini gambo mase kawen dulu...huhuhu..Sungguh kurus saya masa ni..Harap2 saya boleh kembali kepada saiz asal (walaupun sekarang ni besar sikittttttttttttttttttt jeeeeeeeee)MyEm0.Com




Dan ini gambar kami sekeluarga...setahun selepas tarikh di atas..hehehe...Sesungguhnya TERIMA KASIH ya Allah atas kurniaan ini... @>--

Related Posts with Thumbnails