CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, November 10, 2011

harapan untuk Amir dan Amirah

Tadi saya terjumpa kata-kata Hamka yang sangat2 menarik hati...

Sewaktu kecil anak-anak lelaki menjadi perhiasan mata kerana lucunya,kerana dia tumpuan harapan,maka setelah dia besar, dia menjadi kebanggaan kerana kejayaan hidupnya. ( Hamka).
Harapan yang sama juga untuk si anak dara :)

Moga anak2 ibu bisa menjadi penyejuk dimata dan penawar dihati ibu...aminnnn


 
 
moga kami bisa membesarkan mereka agar menjadi muslim dan muslimah yang sejati, yang punya sifat2 yang mahmudah, yang lembut hatinya, yang cantik tingkahnya dan cerdas akalnya...Yang bisa membuatkan orang tersenyum apabila menatap mereka...aminnn

Wednesday, September 14, 2011

Happy belated besday to ME :P


Alhamdulillah...6 september lalu genap saya mencecah 30 tahun. Sangat bersyukur atas nikmat kurniaan NYA ini. Selesa bersama mereka yang tercinta. Di hari penuh makna ini saya harapkan agar:

* Kasih sayang yang tidak Putus dariNYA
* Kasih sayang yang tidak putus dari mereka, abah, abang dan kakak, keluarga kecil ibu
* Kasih sayang yang tidak putu dari emak, mek, de, tam dan saudara sehidup sematiku
* Kasih sayang yang tidak putu dari BFF ke tidak kira di mana mereka berada
* Kasih sayang yang tidak putus dari inisan2 di sekeliling ku

Moga segala urusan kita dipermudahkan, tidak mampu saya ucapkan terima kasih tidak terhingga atas ucapan2 penuh makna dari mereka semua di hari bahagia itu.

p/s: sempat jugak celebrate besday di SR temerloh bersama kuarga dan mama.. Thnx for such a nice pics..hihi

 Moga kasih sayang abah pada ibu dan anak2 kekal hingga akhir hayat...:P

Monday, August 01, 2011

Makeover Villa Adibah

Pesanan penaja: Statement di atas sangat tak boleh tahan (hahaha...)

Mood sekarang ingin make over kediaman kami itu a.k.a Villa Adibah di bawah(nama yang diberi sendiri sengan syok sendirinya..haha)





Memandangkan raya dah hampir, maka semangat untuk memberi baju baru kepada rumah itu berkobar2..haha..Kain untuk langsir pun dah beli semalam, nak buat je lagi...design pun dah ada...Tapi kalau nak pakai baju baru, kena tukar warna kulit dulu, baru sepadan..Jadi niat nak jahit langsir tunggu dulu sehingga warna kulit rumah bertukar..hahah

Tapiiiiii...Kalau ada pagar, lagiiii cantik kannn..hehe..InsyaAllah, siap semua urusan, itu perkara pertama yang akan dibuat juga make over dapur kesayangannnnn...Rancangan saya seperti ini:

Cuma taktau sesuai ke tak TV kat ruang tamu depan tu membelakangkan tingkap..huhuh...Puas dah fikir2kan ni...Ada cadangan apa2..?

Friday, July 29, 2011

toyol...!!

Student saya bawa 'TOYOL' waktu test microeconomics tadi






KECEWA nya saya
Sakit hati pun ada
Rasa macam tak redha dengan ilmu yang diberi
Rasa macam tak berbaloi berbuih2 mengajar di kelas
Rasa macam...........dan macam2 lagi


Saya tak akan mark kertas kamu
Saya akan bagi mrkah 0 je



Walaupun saya ni baik, boleh bergura senda...
Tapi ada batasan ok...
Sila jangan cari hal dengan saya ye...
Nanti saya ada BAD PERCEPTION untuk awak semua satu kelas..


Lepas ni...

Saya tak akan inform lagi bila saya akan buat quiz, saya akan buat pop quiz
Saya akan tanda semua test dan assignment dgn straight dan tanpa perasaan lagi
Saya akan mengajar dengan serius lepas ini....


sekian...


p/s: hahaha...Pn Adibah sudah marah lorrr....

Wednesday, July 27, 2011

C.U.T.I

Salam...

Maaf sangat2 sebab semester ni saya agak sibuk. Jadi aktiviti blogging memang sangat lembab. Juga aktiviti menjahit..Huhuhu...Ditambah juga dengan ATA (Jam mengajar) yang banyak (Lega juga boleh claim extra hours tuh..hihi) dan kena outstation (attend course) banyak kali.

Oleh kerana ibu kena outstation, kenalah si kembar tinggal dengan opah, tok, mama dan cik su. Abah? kali pertama, ibu dan abah masing2 ade course yang kena attend. Kali kedua, abah jadi driver tak bertauliah kerana driver uitm takde. Nak drive sendiri ke Perlis, en. suami tak lepaskan..huhu...kali ke tiga, barulah si kembar tinggal dengan abah...

Jadi, saya cuba mendapatkan rentak dan momentum yang agak pudar itu semula...hehe..oklah..nak sambung kerja...caucincau

Saturday, June 18, 2011

Ph. D Research Methodology

Assalamualaikum...

Lama sangat saya bercuti kan... Saya dalam proses mendisiplinkan diri, jadi masa untuk berada di ruang ini agak terbatas sikit...hehe...

Alhamdulillah, minggu lepas, saya telah mengikuti kursus research method yang sebenarnya untuk UiTM scholar candidates dan saya bukanlah antara mereka... saya join untuk dapatkan pendedahan dalam research method ni...mmm...hasrat di hati tu memang sangat teringin nak further lagi, tapi ingatkan nak settle down dahulu, settlekan urusan rumah, bagi s kembar besar sikit. Tapi....bila dengar pengalaman2 speaker yang rata-ratanya Prof atau Assoc Prof, hati saya jadi sangat teruja sebab...

1)   Kebanyakan mereka sambung PhD dengan anak lebih dari 3 orang... ( Saya baru da 2 orang anak :) )
2)   Mereka berjaya abiskan pengajian less than 2 years.....wahhh..menarikkk
3)   Mereka sambung di oversea....mereka di oversea pun boleh, pasti kite nak sambung di local boleh juga
4)   Ada yang fly with 5 children but without husband. Maybe husband die ade urusan lebih pentig di Malaysia

Yang penting adalah SEMANGAT dan KEAZAMAN yang kuat sepanjang perjalanan PhD itu... Juga sokongan ari keluarga. Ikutka hati rasanya, time2 tu jugak saya nak apply tapi masih tak dapat nak decide bidang mana yang saya ambil. So i need to read a lot... :)

Wednesday, June 15, 2011

rindu...

Hari ni hari ke 3 saya berkursus di Shah Alam... Si kembar terpak sa ibu tinggalkan dengan berat hati bersama opah...tadi baru lepas 3G dengan abah...Rindunya ibu kat anak-anak (T_T)


Friday, May 20, 2011

Selamat Hari Jadi Abah..!

Abah,

Ibu ucapkan selamat hari ulang tahun yg ke 29 (Tahun terakhir for 20 seriess...+++ kite sebaya..haha)...Ibu doakan moga Allah memberkati setiap langkah abah dan segala urusan dipermudahkan...Moga Allah murahkan rezeki kita sekeluarga... Dan yang pasti ibu sentiasa mohon, Moga setiap langkah kita selari dengan syariatNYA...

Abah,

Terima kasih yang tidak terhingga ibu ucapkan kerana memilih dan menerima ibu dalam hidup abah...Sesungguhnya jodoh pilihanNYA itu yang terbaik. Ibu sangat bersyukur atas nikmat anugerah dariNYA ini...Bersama dengan abah adalah keputusan yang terbesar pernah ibu lakukan...Seperti kata ateh, "There is NO TURNING BACK..It is ONE SHOT decision dik..." Dan Alhamdulillah, Allah memberi kita kekuatan dan ketetapan hati untuk meneruskan keputusan kita...

Abah,

Terima kasih juga kerana abah SANGAT memahami karier ibu...Sentiasa menemani ibu kerja di malam hari, hujung minggu juga sudi menghantar ibu ke sana sini...Pada ibu walaupun kerja ibu ini sangat besar tanggungjawabnya dan kerja tidak mengira waktu (Ibu selalu sampai rumah lewat dari abah, kadang2 pergi kerja pun awal dari abah :( ), Ibu sangat sayangkannya...Inilah kerja idaman ibu sejak kecil...Sebab itu lah, walaupun ibu kerap mengomel itu dan ini, ibu teruskan juga buat walaupun ia bukan kerja hakiki ibu...Terima kasih abah atas pengertian yang tidak ternilai itu...Terima Kasih Ya Allah atas nikmat ini... 

Abah,

Moga kehidupan kita sekeluarga sentiasa disulami dengan kasih sayang, gurau senda dan kegembiraan...Seperti yang abah ucapkan masa awal perkahwinan kita dahulu " Moga kita macam ni selamanya...InsyaAllah...."

IBU SAYANG ABAH

MAY WE HAVE NEVER EVER ENDING LOVE STORY



Lots of love,
IBU

Wednesday, May 04, 2011

Tersentuh...

Salam...

Saya masih dalam mood syahdu... Baru je lepas membaca blog Mawar Nafastari ini. Sangat syahdu dan sedih... Ya Allah, ku mohon agar kau kurniakan kekuatan yang tidak berbelah bagi kepadanya dalam menghadapi hari mendatang...Moga Allah melindungi kalian sekeluarga...

Membaca blog mawar, membuatkan saya hanya ingin tulis ini...


ABAH, IBU SAYANG ABAH...









Tuesday, May 03, 2011


Salam...

Just nak promote...hehehe
Silalah berkunjung ke sini ye... :))

Wednesday, April 27, 2011

Entry khas untuk Mardhiah

Lagu ini saya tujukan khas untuk Cik Adik MArdhiah Abdullah (Tolong abaikan sedikit lirik yang tidak menepati tema itu ye)

Hari Bersamanya by Sheila on 7

Hari telah terganti
Tak bisa ku hindari
Tibalah saat ini bertemu dengannya

Jantungku berdegup cepat
Kaki bergetar hebat
Akankah aku ulangi merusak harinya

Mohon Tuhan
Untuk kali ini saja
Beri aku kekuatan
‘tuk menatap matanya

Mohon Tuhan
Untuk kali ini saja
Lancarkanlah hariku
Hariku bersamanya
Hariku bersamanya

Kau tahu betapa aku
Lemah dihadapannya
Kau tahu berapa lama
Aku mendambakannya

Tuhan tolonglah (beri kesempatan)
Tuhan tolonglah (beri kesempatan)

Hariku bersamanya
Hari bersamanya
Hari bersamanya
Hari bersamanya
Hari bersamanya
Hari bersamanya
Hari bersamanya

Tuhan tolonglah
Hari bersamanya
Tuhan tolonglah
Hari bersamanya



Hari ni 3 Mei 2011... Bermakna lagi 11 hari lagi my BFF @ Adik kesayangan saya akan melangkah ke Alam Perkahwinan :)) Alam yang penuh kebahagian..InsyaAllah..mesti die tengah gelabah dan berdebar gile ni...Sebab tu tiap kali makan, asik tak abis je. sebab tulah akak ni takleh nak diet..asik cuit2 makanan Mar..huhu..

Oklah..nak bagi sedikit ucapan untuk die...

Mar

Akak doakan semuanya berjalan dengan lancar...
Moga ikatan hati ini kekal hingga akhir hayat...
Moga Mar juga akan menempuhi kehidupan yang penuh dengan kebahagian...
Hargai ia kerana ia adalah cinta pertama dan terakhir mu... :)

Juga pesanan untuk en Hosni,

Sila jaga adik saya baik2...
Wanita ini hatinya lembut dan halus...
Maka, perlu tangani ia selembut2nye tau... :)


Sambil Mardhiah menghitung hari untuk hari besarnya, saya juga menghitung hari...nak balik kampung..lamanya tak balik Merchang...hehe..teringat pulak bubur lambuk mek..huhu. nak kena request ni nanti...Dan...saya juga menghitung hari sebab:

1) Hantaran Mardhiah masih dalam betuk asal...hehe (bile nak start gubah nihh)
2) Baju ibu dan kakak juga masih dalam bentuk kain lagi (konon nak jahir manik bagai tuhhh)
3) Baju abah dan abang masih di kedai..(wakakak..tak beli lagi)


Hahaha..nampak macam kami lak yang beria kan..haha..ikutlah..yg pasti ibu akan make sure kami ber4 sedodndon jugak nanti..hohoho...

Okes..nanti sambung lagi....


p/s: Macam rileks sikit ni...marking dah setel tapi menunggu kawan2 abis marking paper student saya untuk di keyin dan di upload..hehe

Tuesday, April 12, 2011

Mohon pertolongan kawan-kawan :P

Salam... Currently Me and my frenz doing a research on Islamic Finance in Malaysia... So, sangat2 berharap kawan2 dapat tolong menjawab questionnaire ini...



Ur cooperation is highly appreciated... TQ :P



p/s: kalo dekat2 saya banje makan dah...hehehe..tolong ye..ye..ye...

Monday, April 11, 2011

H I B E R N A S I

Izinkan saya berhibernasi untuk seketika...
Untuk setelkan semua kerja...
Marking ( tests & assignments), prepare carry marks, evaluate presentation... And also Uni program...(--")





p/s: Sebenarnye banyak yg nak dikongsi...tapi x sempat nak mengarang...

Tuesday, April 05, 2011

Jom berkelah dengan Geng Kembar


Salam...




Hari ni hari Selasa...Rasanya tak basi lagi cerita perkelahan kami sekeluarga bersama geng2 kembar di Taman Seri Empangan PICC... Memang sangat enjoy walaupun kepenatan..hihihi



Di atas adalah gambar semua keluarga yang terlibat... Ada dalam 20++ keluarga yang terlibat...Jadi memang macam2 ragam dapat dilihat :P. Di bawah ni video tentang perkelahan kami yang sangat syok itu..boleh di download di 1tube.my






Lambat upload sebab semalam BZ dengan audit (walaupun tak terlibat secara langsung..hari ni xde kelas ptg.. :D) Ahad tu, 10.30 malam baru sampai rumah...so, Ibu terus flat bersama abang dan kakak...Sebenarnye perkelahan ni pukul 1 dah abis...tapi ambil kesempatan menziarah sahabat2 lama en suami di sini dan cuci2 mata di Alamanda...Jadi 8.++ mlm baru bertolak balik ke Temerloh ( Sian anak2 ibu kena heret sama :P)


p/s:Gambar banyak yang sempat di ambil..nanti saya upload lagi ye..hehe...nak prepare pergi pantau student praktikal di Bank Rakyat jap...hehe

Thursday, March 31, 2011

Jimba-jimba di bandaraya \^^/

Salam...


Ari ni bz sket..nak setelkan filing dan sume keje...
Next week external audit...
Jadi Course File & Teaching Portfilio kena update...

Nape nak update dan setel ari ni...??
sebab.......






Esok saya cuti...
Nak berjimba-jimba di KL..wakakak
Esok dan Sabtu leh rongeng2 (wahhh..best toi bahasa)
Lama rase tak jalan2 kat KL sambil cuci mata dan cuci poket..haha
AHAD....Ada event spesel punye...

Kawan2...jumpa nanti ye...
Excited nih...mcam segan2 pun ade..hehehe

Tuesday, March 29, 2011

Sedetik Lebih oleh Anuar Zain

Masa OTW balik dari opis tadi, buat kesekian kalinya saya dihiburkan dengan lagu Abg Nuar ni :) (perasaan...masa sekolah dulu memang kipas berani mati Anuar Zainlah katakan)... Jadi untuk mengisi masa lapang sambil memandu tu, saya cuba untuk menghayati bait2 lagu kata2 Abg Nuar...

Maka dengan ini, saya tujukan lagu ini untuk En Mohd Fadli Abdullah, Suami ibu yang tercinta... Abah bagi anak-anak ibu... Abah, Being with U is THE BEST thing i've ever had... Ibu sangat bersyukur atas jodoh pilihanNYA ini :) ( sambil tersenyum2 malu). Moga kebahagian untuk kita hingga akhir hayat kita.


Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu


p/s: macam over jiwang lak saya ari ni..hihi..sekali sekala berubah angin..huhu

Monday, March 28, 2011

Kakak, berusahalah...


Salam...


Ibu...

Kakak dah boleh berdiri sendiri.. :))
Wah...bagusnya kakak...
Lepas ni berjalan pula ye...
Abang, cepat berdiri dan berjalan...
Kejar kakak...
Nanti kite boleh main kat luar sama-sama...




p/s: Ibu yang terlebih excited...Biasalah..hehe

Amir dan Amirah bermain...

Salam...


Inilah yang terjadi bila Amir dan Amirah syok main sesama sendiri...

Yang anak teruna tu ala2 ganas gitu...

Yang anak dara tu pulak manja2 gitu...

Tapi...

Diorang boleh ketawa mengekek2...


Si kakak, siap merangkak laju2...

Pastu berenti supaya abang datang dan baring atas die..

Jenuh ibu dok pegang2 takut kakak atau abang kena gusti sesama sendiri..




Alahai...anak-anak ibu...

Tuesday, March 22, 2011

Selamat Hari Ulang Tahun yang pertama

Untuk Amir Hakim & Amirah Husna,

Ibu ucapkan selamat hari ulang tahun yang pertama buat kalian...



Permata hati ibu dan abah...
Penyejuk di mata dan penawar di hati kami...
Menjadi anak yang soleh dan solehah...
Yang bisa mendoakan kami ketika kami tiada lagi nanti...

Moga keberkatan dariNYA sentiasa mengiringi langkah kalian.


Alhamdulillah...hari ni abang dan kakak dah cukup setahun. Rasa macam baru semalam ibu bertungkus lumus menyiapkan segala persiapan...bersusah hati, gemuruh, takut dan segala macam perasaan lagi menghadapi detik-detik melahirkan kalian...Dan hari ni, anak-anak ibu dah setahun...moga kalian membesar bagaikan JUARA....Cuma yang ingin ibu katakan...


IBU & ABAH SAYANG KAKAK & ABANG HINGGA AKHIR HAYAT






Thursday, March 17, 2011

Beg baru :))

Hari ni saya bergaya dengan beg baru gi keje...
Bersemangat rasanya nak pergi kelas..haha
Walaupun warne beg tak matching dengan baju..
Saya tetap nak melaram..
Setelah berhempas pulas malam tadi,siap juga akhirnya..
sempat jugak kerahan gerak en suami di tgh malam nak tunjuk beg baru..hehe
.........................................................................
.........................................................................
..........................................................................
tadaaaaa....

Pandangan Luar

Pandangan dalam..
Memang sesuai untuk org yang suka angkut segalanya di dalam hand bag

Sila abaikan barang2 yang ntah apa2 dlm beg tuh.. (-_-")


Satu set dengan beg netbook...hehehe
Kenapa saya bersungguh-sungguh menyiapkan beg tu
Sebab beg yang sedia ada, dah bersalin kulit..hehe



P/S: pesanan penaja untuk Yan
Beg muaz dan muiz tak siap lagi..
saya tengah berusaha ni..
mood menjahit baru menjenguk semula..hehe

Kembar sepasang yang comel! by Amrafahan

Salam...

Pagi ni bukak blog dan mula membuat lawatan sambil belajar di blog kawan2..

................................................

.................................................

..................................................

sekali macam ter 'blusing sendiri'..hehehe
Ayah 3 Auni buat entri tentang Amir & Amirah....hehehe
Ade pulak gambar dengan ibu die (abah jangan jeles ye)
Boleh lihat entri itu disini.


TQ sangat2 ye tentang entri khas untuk sikembar sepasang ini..
( Masih dalam perasaan dan nada yang malu-alu kucing gitu..)

Monday, March 14, 2011

malam nan Idah...

Salam...

Just nak share, event malam sabtu yang sangat happening dan meriah baru-baru ni...Barbeque @ pre besday kembar saya...(sebab besday yang sebenar 22 mac nanti..kire pre besday party lah)...
Inilah kek yang dibuat oleh Umi Julia @ MyQasehKitchen..hehe..cantik kannnn...


Dan yang ini adalah aksi terbaik dari Abang, Kakak dan IBu... (Suka sangat gambar ni..heheh)

Siapa yang macam muka ibu...kakak atau abang..??


Dan ini bila upacara memotong kek berlangsung..hehehe..Tak boleh dok diam langsung...Ishhh


InsyaAllah, ada rezeki nanti nak sambut dirumah Temerloh pula..
Ajak anak2 jiran dan kawan2 di sini... :))

Monday, March 07, 2011

sebelum dan selepas...

salam...

Cuma nak kongsi ini...

SEBELUM

SELEPAS...

Yaa...Inilah dia Amir Amirah punye Diaper Stacker
Hehehehe...Close up sikit...
Cuma jahitan SANGAT TIDAK KEMAS disebabkan nak cepat punya hal..hehe..
Takpelah janji tak sakit mata melihat plastik huggies tersangkut di dinding lagi..
(gara-gara, kalau di bawah, ada org akan sepah2kan pampers tu...)
So just refill je pasnih...



Nak balik kampung pun senang, just angkut je diaper stacker nih...
Ada yang berkenan..? hehe


Tuesday, March 01, 2011

All about... " saya nak kurus..." siri 2

Salam...

saya hanya ingin berkongsi antara informasi yang saya dapat dalam saya mensurfing2 internet..Pada saya, tak salah kan kalau saya nak kongsikan di sini... Kalau kita mampu, kita boleh ikut.. Kalau tak, mmm...takpe, yang penting kite ada semangat untuk MENCUBA... Dan dalam pada kita berusaha tu, abaikan sahaja segala provokasi yang diterima...dan menerima segala sokongan yang diberi..Untuk Kandaku Juhaida Hussin, mari kite usaha sama-sama..Jangan di dengar kata-kata mereka yang tidak membina itu...hehehe.

Ok, antara info yang ingin saya kongsikan...

1) Banyakkan minum air kosong.. jadi keinginan untuk minum air manis akan berkurangan... Lagipun, sebanyak mana pun air kosong yang kita minum, ia tidak menyumbang apa-apa kepada tahap kalori kita...

2) Kita kena mempunyai tidur yang cukup selama 6-8 jam sehari..Kurang tidur menyebabkan kita mengambil gula yang berlebihan.

3) Epal mengandungi 5g fiber dan kandungan gula di dalam epal tidak akan mempengaruhi kadar gula dalam darah kita..dan seeloknya ambillah epal hijau kerana ia mengandungi gula yang lebih sedikit.

4) Makan makanan yang pedas akan mengurang kan keinginan kita untuk makan dan meningkatkan metabolisma kita.

5) Kita masih boleh menikmati nasi lemak...tapi apakata kita tukarkan nasi lemak dengan nasi putih.

6) Kita juga masih boleh menikmati teh tarik, roti canai, fruit juice dan lain-lain. Tapi apa kata kalau kita amik dalam kuantiti yang sedikit..Separuh ke...

Oklah..ini antara info yang saya dapat...Moga-moga saya istiqamah dalam usaha saya ni...

Ni yang bagus...oat yang sihat.. Tapi saya tak suka oat..huhu

Wednesday, February 23, 2011

All about... " saya nak kurus..." siri 1

Salam...

Mmm...disebabkan keinginan untuk kembali pada berat asal (sebelum mengandung), saya cubalah surf2 internet dan membaca artikel yang berkaitan.. Hasilnya..ada beberapa info yang saya rasa sangat berguna dan ingin saya kongsikan...

1) Dengan pola pemakanan yang sama, berat badan kita akan bertambah sebanyak 2kg setiap tahun....Wahhh..patutlah kebanyakan warga2 emas mempunyai badan yang agak lebar...hehehe

2) Kalau kita exercise 3 X seminggu..kita hanya boleh kekalkan shape badan kita..so kalau kita plan nak reduce weight, kena exercise setiap hari...Hasilnya, semalam saya sudah memulakan operasi skipping dan sit up..hehehehe...

3) Kita kena diet sayur dan buah. Dimana maksudnya, kurangkan makanan yg berlemak dan banyakkan makan sayur dan buah..kalau kita skip makan, nanti kita takde tenaga dan ia akan menyebabkan metabolisma turun. Lagi susah nak turunkan berat badan nanti...Sebab tulah saya tiap malam buat sup sayur je..hihihi

4) Sebelum exercise, kita tidak boleh makan dalam tempoh 3-4 jam...sebab bila kita makan juga, tenaga yang kita gunakan semasa, kita tidak membakar lemak tetapi glycogen..hehehe...kena makesure..balik keje terus exercise....heheh

5) Record keeping yang merekod segala apa yang kita makan, exercise yang kita jalankan untuk hari tu dan berapa ukuran badan atau berat kita amat perlu untuk membantu kita mencapai target. Sebab dengan record keeping, ia boleh membantu kita melihat kembali usaha yang telah kita lakukan, andainya tiba2 berat naik semula...dan ia juga menjadi motivasi untuk kita berusaha lebih keras...hehehe...buku untuk record expenses pun dah jadi buku untuk record untuk program diet saya...

Jadi...moga-moga usaha saya berjaya...Akan kutepis segala cabaran, godaan dan juga provokasi dari mereka-meraka yang terlibat...InsyaAllah....Berusahalah Adibah....



Nak macam ni semula...hehehhe

Friday, February 18, 2011

kurus...

saya nak kurus.......................................................
..................................................................................
..................................................................................
..................................................................................
..................................................................................
..................................................................................


























Walaupun mak selalu kate...
"Ok dah tu dik..kalo tak camne nak dukung abang yang semangat tuh..."
saya tetap nak kurus jugak.................................................................
huh..........................................................(-_-")

Wednesday, February 16, 2011

Angan-angan

Kata orang, hidup ni perlu angan-angan...
Supaya kita sentiasa berusaha untuk memenuhi angan-angan kita...
Terlalu banyak rasanya angan-angan di hati saya...

satu hari nanti...
saya terlalu idamkan...
berziarah di tanah suci Mekah...
Menunaikan tanggungjawab sebagai hamba sepenuhnya kepadaNYA...

satu hari nanti...
saya akan sambung lagi pengajian saya...
terlalu rindu rasa di hati..
untuk menjadi pelajar lagi...

satu hari nanti...
saya citakan rumah yang sangat indah...
deco yang menepati hati saya dan suami...
menjadi syurga dunia buat kami sekeluarga...

satu hari nanti...
saya kepingin mempunya kedai comel...
yang menjual hasil kerja saya...

satu hari nanti...
saya angankan satu percutian yang indah...
di sebuah pulau yang damai...
bersamanya yang tercinta...

satu hari nanti...
satu hari nanti...
satu hari nanti...

Dan yang pasti...
saya akan berusaha keras untuk memenuhi segala angan-angan saya...
InsyaAllah...
Dan, moga Allah memberkati segala urusan saya dan keluarga...
Aminn...

Wednesday, February 09, 2011

Keletah si kembar

Entri ini hanya untuk meng'share' gambar2 si kembar..heheh...jom tengokkk....



















Monday, February 07, 2011

New update..



Salam....

Lama sangat saya menghilang...
tag dari kembar 3 ayah pun tak jawab2 lagi...
Bukan apa...

saya SANGAT SEBOK...
dan MENYEBOKKAN DIRI...

Selain tu, ada sebab yang membataskan waktu saya tok berblog...
antaranyaaa...

Sikembarku kena ciken pox.... :((

Mula2 masa ambil kakak & abang dari taska, pekerja situ gitau..

"Ada biji2 di muka kakak...kenapa yaa..?"

Alamak, saya dah susah hati..
ape pulakk ni...
puas belek2...Rupa2nya ciken pox...
Hihihi...saya tak tau camne rupe ciken pox..
sebab kena masa kecik sangat..
Maka ibu pun bercutilah seminggu lebihh....hehe
(syok gak dok umah...)
Tunggu2 jugak..tapi abang tak menunjukkan tanda2 terkena jangkitan..
Dalam hati lega sangat...
lepas 2 minggu, tiba-tiba en suami telefon...
"Ibu, abang dah ade biji2 di muka...."
Maka, cuti lagilah saya seminggu..Kebetulan cuti raya cina....
Selamat kelas tak kena gantiii
maka...dalam kesibukan menjaga anak2 yang tidak sihat...
Tak sempat nak mereka ayat untuk new entri di sini..heheh
Padahal, sikembar ni tak meragam pun walau tak sihat...
Selamat balik Dong dan Merchang lagi...
Pusing2 Mydin mall, Pasar Payang, Giant Ajil..DLL....
Okes..nanti dah setel semua kerja..
saya sambung semula yee... :D

Tuesday, January 04, 2011

Sling bag and wallet ready stock for sale....cepatlah cepat.....

Salam...

lama tak update tentang my special interest nih..Bukan apa, the new brand machine tu agak lama ditinggalkan sepi gara-gara tuannye yang sibuk buat preparation tok sem baru nih..Juga ditambah dengan perisa M yang sedap tu..hihi...

Ok..Berikut adalah Wallet dan Sling bag yang sempat dijahit dan sedia untuk dijual...Andai ada yang berkenan dihati, bolehlah tinggalkan mesej kepada saya ye...

Floral Long wallet
Saiz bukaan: 8' x 7.5'
Price : RM35

Stripes Long Wallet
Saiz bukaan : 8' x 7.5'
Price : RM35

Red cherry short wallet
Saiz bukaan : 7' x 7.5'
(Juga ada dalam saiz panjang)
Price : RM32 (s) RM35(L)

Sweet pink short wallet
Saiz bukaan : 7' x 7.5'
Price : RM32


Red Sling Bag
Saiz: tak ingat, tapi besar jugaklah
Price : RM35



Brown Bublle sling bag
Saiz: x ingat jugak, kecik sikit dari yang atas
Price : RM35


Ok..itu sahaja..semua adalah ready stock..dan harga TIDAK TERMASUK SHIPPING...
Terima kasih..


Si kembar ibu dah besar...


Sekejap je rasanya masa berlalu...Rasanya baru je saya terhegeh membawa diri ke kelas..berulang alik sejauh 80km setiap hari...berulang alik ke klinik dan hospital gara-gara bacaan gula yang sangat tidak cantik...berulang alik ke hospital kerana doktor risau pembesaran anak-anak yang tidak sama....dan baru je rasanya check in di hospital..berdebar menunggu giliran masuk operation theatre...dan baru je rasanya menahan kantuk menjaga si kembar di hospital...hehehhe (panjangnye intro.......)

Hari ni, dah pandai memanjat...pantang ade peluang je..semua nak panjat..semua nak kutip..nak tido pun susah...Tapi saya sangat seronok dan teruja...hehe..tak sabar nak tunggu si kembar berjalan...tak sabar nak ikat 'pokok kelapa' rambut kakak...abang pakai topi...berlari2 kejar ibu...heheheh....

Berebut-rebut nak memanjat TV

Masa mula2 diorang boleh berdiri sendiri..saya yang excited bercerita...hehehe..biasalah, ibu yang lebih kan....Jadi sekarang, takleh lah letak barang merata2..lantai kena sapu selalu..kalau tak, adelah part time cleaner yang mop lantai...



Kaki tak kuat lagi, sibuk nak lepas tangan

Tapi merekalah permata hati ibu...ops..tidak lupa juga, buah hati ibu, abah... ^_____^

Thursday, November 10, 2011

harapan untuk Amir dan Amirah

Posted by CikDibah ;P at 4:48 PM 8 comments Links to this post
Tadi saya terjumpa kata-kata Hamka yang sangat2 menarik hati...

Sewaktu kecil anak-anak lelaki menjadi perhiasan mata kerana lucunya,kerana dia tumpuan harapan,maka setelah dia besar, dia menjadi kebanggaan kerana kejayaan hidupnya. ( Hamka).
Harapan yang sama juga untuk si anak dara :)

Moga anak2 ibu bisa menjadi penyejuk dimata dan penawar dihati ibu...aminnnn


 
 
moga kami bisa membesarkan mereka agar menjadi muslim dan muslimah yang sejati, yang punya sifat2 yang mahmudah, yang lembut hatinya, yang cantik tingkahnya dan cerdas akalnya...Yang bisa membuatkan orang tersenyum apabila menatap mereka...aminnn

Wednesday, September 14, 2011

Happy belated besday to ME :P

Posted by CikDibah ;P at 2:54 PM 6 comments Links to this post

Alhamdulillah...6 september lalu genap saya mencecah 30 tahun. Sangat bersyukur atas nikmat kurniaan NYA ini. Selesa bersama mereka yang tercinta. Di hari penuh makna ini saya harapkan agar:

* Kasih sayang yang tidak Putus dariNYA
* Kasih sayang yang tidak putus dari mereka, abah, abang dan kakak, keluarga kecil ibu
* Kasih sayang yang tidak putu dari emak, mek, de, tam dan saudara sehidup sematiku
* Kasih sayang yang tidak putu dari BFF ke tidak kira di mana mereka berada
* Kasih sayang yang tidak putus dari inisan2 di sekeliling ku

Moga segala urusan kita dipermudahkan, tidak mampu saya ucapkan terima kasih tidak terhingga atas ucapan2 penuh makna dari mereka semua di hari bahagia itu.

p/s: sempat jugak celebrate besday di SR temerloh bersama kuarga dan mama.. Thnx for such a nice pics..hihi

 Moga kasih sayang abah pada ibu dan anak2 kekal hingga akhir hayat...:P

Monday, August 01, 2011

Makeover Villa Adibah

Posted by CikDibah ;P at 2:04 PM 2 comments Links to this post
Pesanan penaja: Statement di atas sangat tak boleh tahan (hahaha...)

Mood sekarang ingin make over kediaman kami itu a.k.a Villa Adibah di bawah(nama yang diberi sendiri sengan syok sendirinya..haha)





Memandangkan raya dah hampir, maka semangat untuk memberi baju baru kepada rumah itu berkobar2..haha..Kain untuk langsir pun dah beli semalam, nak buat je lagi...design pun dah ada...Tapi kalau nak pakai baju baru, kena tukar warna kulit dulu, baru sepadan..Jadi niat nak jahit langsir tunggu dulu sehingga warna kulit rumah bertukar..hahah

Tapiiiiii...Kalau ada pagar, lagiiii cantik kannn..hehe..InsyaAllah, siap semua urusan, itu perkara pertama yang akan dibuat juga make over dapur kesayangannnnn...Rancangan saya seperti ini:

Cuma taktau sesuai ke tak TV kat ruang tamu depan tu membelakangkan tingkap..huhuh...Puas dah fikir2kan ni...Ada cadangan apa2..?

Friday, July 29, 2011

toyol...!!

Posted by CikDibah ;P at 10:29 PM 2 comments Links to this post
Student saya bawa 'TOYOL' waktu test microeconomics tadi






KECEWA nya saya
Sakit hati pun ada
Rasa macam tak redha dengan ilmu yang diberi
Rasa macam tak berbaloi berbuih2 mengajar di kelas
Rasa macam...........dan macam2 lagi


Saya tak akan mark kertas kamu
Saya akan bagi mrkah 0 je



Walaupun saya ni baik, boleh bergura senda...
Tapi ada batasan ok...
Sila jangan cari hal dengan saya ye...
Nanti saya ada BAD PERCEPTION untuk awak semua satu kelas..


Lepas ni...

Saya tak akan inform lagi bila saya akan buat quiz, saya akan buat pop quiz
Saya akan tanda semua test dan assignment dgn straight dan tanpa perasaan lagi
Saya akan mengajar dengan serius lepas ini....


sekian...


p/s: hahaha...Pn Adibah sudah marah lorrr....

Wednesday, July 27, 2011

C.U.T.I

Posted by CikDibah ;P at 12:11 PM 1 comments Links to this post
Salam...

Maaf sangat2 sebab semester ni saya agak sibuk. Jadi aktiviti blogging memang sangat lembab. Juga aktiviti menjahit..Huhuhu...Ditambah juga dengan ATA (Jam mengajar) yang banyak (Lega juga boleh claim extra hours tuh..hihi) dan kena outstation (attend course) banyak kali.

Oleh kerana ibu kena outstation, kenalah si kembar tinggal dengan opah, tok, mama dan cik su. Abah? kali pertama, ibu dan abah masing2 ade course yang kena attend. Kali kedua, abah jadi driver tak bertauliah kerana driver uitm takde. Nak drive sendiri ke Perlis, en. suami tak lepaskan..huhu...kali ke tiga, barulah si kembar tinggal dengan abah...

Jadi, saya cuba mendapatkan rentak dan momentum yang agak pudar itu semula...hehe..oklah..nak sambung kerja...caucincau

Saturday, June 18, 2011

Ph. D Research Methodology

Posted by CikDibah ;P at 9:55 PM 10 comments Links to this post
Assalamualaikum...

Lama sangat saya bercuti kan... Saya dalam proses mendisiplinkan diri, jadi masa untuk berada di ruang ini agak terbatas sikit...hehe...

Alhamdulillah, minggu lepas, saya telah mengikuti kursus research method yang sebenarnya untuk UiTM scholar candidates dan saya bukanlah antara mereka... saya join untuk dapatkan pendedahan dalam research method ni...mmm...hasrat di hati tu memang sangat teringin nak further lagi, tapi ingatkan nak settle down dahulu, settlekan urusan rumah, bagi s kembar besar sikit. Tapi....bila dengar pengalaman2 speaker yang rata-ratanya Prof atau Assoc Prof, hati saya jadi sangat teruja sebab...

1)   Kebanyakan mereka sambung PhD dengan anak lebih dari 3 orang... ( Saya baru da 2 orang anak :) )
2)   Mereka berjaya abiskan pengajian less than 2 years.....wahhh..menarikkk
3)   Mereka sambung di oversea....mereka di oversea pun boleh, pasti kite nak sambung di local boleh juga
4)   Ada yang fly with 5 children but without husband. Maybe husband die ade urusan lebih pentig di Malaysia

Yang penting adalah SEMANGAT dan KEAZAMAN yang kuat sepanjang perjalanan PhD itu... Juga sokongan ari keluarga. Ikutka hati rasanya, time2 tu jugak saya nak apply tapi masih tak dapat nak decide bidang mana yang saya ambil. So i need to read a lot... :)

Wednesday, June 15, 2011

rindu...

Posted by CikDibah ;P at 9:44 PM 3 comments Links to this post
Hari ni hari ke 3 saya berkursus di Shah Alam... Si kembar terpak sa ibu tinggalkan dengan berat hati bersama opah...tadi baru lepas 3G dengan abah...Rindunya ibu kat anak-anak (T_T)


Friday, May 20, 2011

Selamat Hari Jadi Abah..!

Posted by CikDibah ;P at 8:43 AM 7 comments Links to this post
Abah,

Ibu ucapkan selamat hari ulang tahun yg ke 29 (Tahun terakhir for 20 seriess...+++ kite sebaya..haha)...Ibu doakan moga Allah memberkati setiap langkah abah dan segala urusan dipermudahkan...Moga Allah murahkan rezeki kita sekeluarga... Dan yang pasti ibu sentiasa mohon, Moga setiap langkah kita selari dengan syariatNYA...

Abah,

Terima kasih yang tidak terhingga ibu ucapkan kerana memilih dan menerima ibu dalam hidup abah...Sesungguhnya jodoh pilihanNYA itu yang terbaik. Ibu sangat bersyukur atas nikmat anugerah dariNYA ini...Bersama dengan abah adalah keputusan yang terbesar pernah ibu lakukan...Seperti kata ateh, "There is NO TURNING BACK..It is ONE SHOT decision dik..." Dan Alhamdulillah, Allah memberi kita kekuatan dan ketetapan hati untuk meneruskan keputusan kita...

Abah,

Terima kasih juga kerana abah SANGAT memahami karier ibu...Sentiasa menemani ibu kerja di malam hari, hujung minggu juga sudi menghantar ibu ke sana sini...Pada ibu walaupun kerja ibu ini sangat besar tanggungjawabnya dan kerja tidak mengira waktu (Ibu selalu sampai rumah lewat dari abah, kadang2 pergi kerja pun awal dari abah :( ), Ibu sangat sayangkannya...Inilah kerja idaman ibu sejak kecil...Sebab itu lah, walaupun ibu kerap mengomel itu dan ini, ibu teruskan juga buat walaupun ia bukan kerja hakiki ibu...Terima kasih abah atas pengertian yang tidak ternilai itu...Terima Kasih Ya Allah atas nikmat ini... 

Abah,

Moga kehidupan kita sekeluarga sentiasa disulami dengan kasih sayang, gurau senda dan kegembiraan...Seperti yang abah ucapkan masa awal perkahwinan kita dahulu " Moga kita macam ni selamanya...InsyaAllah...."

IBU SAYANG ABAH

MAY WE HAVE NEVER EVER ENDING LOVE STORY



Lots of love,
IBU

Wednesday, May 04, 2011

Tersentuh...

Posted by CikDibah ;P at 3:59 PM 8 comments Links to this post
Salam...

Saya masih dalam mood syahdu... Baru je lepas membaca blog Mawar Nafastari ini. Sangat syahdu dan sedih... Ya Allah, ku mohon agar kau kurniakan kekuatan yang tidak berbelah bagi kepadanya dalam menghadapi hari mendatang...Moga Allah melindungi kalian sekeluarga...

Membaca blog mawar, membuatkan saya hanya ingin tulis ini...


ABAH, IBU SAYANG ABAH...









Tuesday, May 03, 2011

Posted by CikDibah ;P at 4:58 PM 0 comments Links to this post

Salam...

Just nak promote...hehehe
Silalah berkunjung ke sini ye... :))

Wednesday, April 27, 2011

Entry khas untuk Mardhiah

Posted by CikDibah ;P at 9:34 AM 2 comments Links to this post
Lagu ini saya tujukan khas untuk Cik Adik MArdhiah Abdullah (Tolong abaikan sedikit lirik yang tidak menepati tema itu ye)

Hari Bersamanya by Sheila on 7

Hari telah terganti
Tak bisa ku hindari
Tibalah saat ini bertemu dengannya

Jantungku berdegup cepat
Kaki bergetar hebat
Akankah aku ulangi merusak harinya

Mohon Tuhan
Untuk kali ini saja
Beri aku kekuatan
‘tuk menatap matanya

Mohon Tuhan
Untuk kali ini saja
Lancarkanlah hariku
Hariku bersamanya
Hariku bersamanya

Kau tahu betapa aku
Lemah dihadapannya
Kau tahu berapa lama
Aku mendambakannya

Tuhan tolonglah (beri kesempatan)
Tuhan tolonglah (beri kesempatan)

Hariku bersamanya
Hari bersamanya
Hari bersamanya
Hari bersamanya
Hari bersamanya
Hari bersamanya
Hari bersamanya

Tuhan tolonglah
Hari bersamanya
Tuhan tolonglah
Hari bersamanya



Hari ni 3 Mei 2011... Bermakna lagi 11 hari lagi my BFF @ Adik kesayangan saya akan melangkah ke Alam Perkahwinan :)) Alam yang penuh kebahagian..InsyaAllah..mesti die tengah gelabah dan berdebar gile ni...Sebab tu tiap kali makan, asik tak abis je. sebab tulah akak ni takleh nak diet..asik cuit2 makanan Mar..huhu..

Oklah..nak bagi sedikit ucapan untuk die...

Mar

Akak doakan semuanya berjalan dengan lancar...
Moga ikatan hati ini kekal hingga akhir hayat...
Moga Mar juga akan menempuhi kehidupan yang penuh dengan kebahagian...
Hargai ia kerana ia adalah cinta pertama dan terakhir mu... :)

Juga pesanan untuk en Hosni,

Sila jaga adik saya baik2...
Wanita ini hatinya lembut dan halus...
Maka, perlu tangani ia selembut2nye tau... :)


Sambil Mardhiah menghitung hari untuk hari besarnya, saya juga menghitung hari...nak balik kampung..lamanya tak balik Merchang...hehe..teringat pulak bubur lambuk mek..huhu. nak kena request ni nanti...Dan...saya juga menghitung hari sebab:

1) Hantaran Mardhiah masih dalam betuk asal...hehe (bile nak start gubah nihh)
2) Baju ibu dan kakak juga masih dalam bentuk kain lagi (konon nak jahir manik bagai tuhhh)
3) Baju abah dan abang masih di kedai..(wakakak..tak beli lagi)


Hahaha..nampak macam kami lak yang beria kan..haha..ikutlah..yg pasti ibu akan make sure kami ber4 sedodndon jugak nanti..hohoho...

Okes..nanti sambung lagi....


p/s: Macam rileks sikit ni...marking dah setel tapi menunggu kawan2 abis marking paper student saya untuk di keyin dan di upload..hehe

Tuesday, April 12, 2011

Mohon pertolongan kawan-kawan :P

Posted by CikDibah ;P at 11:05 AM 8 comments Links to this post
Salam... Currently Me and my frenz doing a research on Islamic Finance in Malaysia... So, sangat2 berharap kawan2 dapat tolong menjawab questionnaire ini...



Ur cooperation is highly appreciated... TQ :P



p/s: kalo dekat2 saya banje makan dah...hehehe..tolong ye..ye..ye...

Monday, April 11, 2011

H I B E R N A S I

Posted by CikDibah ;P at 4:57 PM 1 comments Links to this post
Izinkan saya berhibernasi untuk seketika...
Untuk setelkan semua kerja...
Marking ( tests & assignments), prepare carry marks, evaluate presentation... And also Uni program...(--")





p/s: Sebenarnye banyak yg nak dikongsi...tapi x sempat nak mengarang...

Tuesday, April 05, 2011

Jom berkelah dengan Geng Kembar

Posted by CikDibah ;P at 1:33 PM 4 comments Links to this post

Salam...




Hari ni hari Selasa...Rasanya tak basi lagi cerita perkelahan kami sekeluarga bersama geng2 kembar di Taman Seri Empangan PICC... Memang sangat enjoy walaupun kepenatan..hihihi



Di atas adalah gambar semua keluarga yang terlibat... Ada dalam 20++ keluarga yang terlibat...Jadi memang macam2 ragam dapat dilihat :P. Di bawah ni video tentang perkelahan kami yang sangat syok itu..boleh di download di 1tube.my






Lambat upload sebab semalam BZ dengan audit (walaupun tak terlibat secara langsung..hari ni xde kelas ptg.. :D) Ahad tu, 10.30 malam baru sampai rumah...so, Ibu terus flat bersama abang dan kakak...Sebenarnye perkelahan ni pukul 1 dah abis...tapi ambil kesempatan menziarah sahabat2 lama en suami di sini dan cuci2 mata di Alamanda...Jadi 8.++ mlm baru bertolak balik ke Temerloh ( Sian anak2 ibu kena heret sama :P)


p/s:Gambar banyak yang sempat di ambil..nanti saya upload lagi ye..hehe...nak prepare pergi pantau student praktikal di Bank Rakyat jap...hehe

Thursday, March 31, 2011

Jimba-jimba di bandaraya \^^/

Posted by CikDibah ;P at 1:13 PM 5 comments Links to this post
Salam...


Ari ni bz sket..nak setelkan filing dan sume keje...
Next week external audit...
Jadi Course File & Teaching Portfilio kena update...

Nape nak update dan setel ari ni...??
sebab.......






Esok saya cuti...
Nak berjimba-jimba di KL..wakakak
Esok dan Sabtu leh rongeng2 (wahhh..best toi bahasa)
Lama rase tak jalan2 kat KL sambil cuci mata dan cuci poket..haha
AHAD....Ada event spesel punye...

Kawan2...jumpa nanti ye...
Excited nih...mcam segan2 pun ade..hehehe

Tuesday, March 29, 2011

Sedetik Lebih oleh Anuar Zain

Posted by CikDibah ;P at 11:30 PM 7 comments Links to this post
Masa OTW balik dari opis tadi, buat kesekian kalinya saya dihiburkan dengan lagu Abg Nuar ni :) (perasaan...masa sekolah dulu memang kipas berani mati Anuar Zainlah katakan)... Jadi untuk mengisi masa lapang sambil memandu tu, saya cuba untuk menghayati bait2 lagu kata2 Abg Nuar...

Maka dengan ini, saya tujukan lagu ini untuk En Mohd Fadli Abdullah, Suami ibu yang tercinta... Abah bagi anak-anak ibu... Abah, Being with U is THE BEST thing i've ever had... Ibu sangat bersyukur atas jodoh pilihanNYA ini :) ( sambil tersenyum2 malu). Moga kebahagian untuk kita hingga akhir hayat kita.


Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu


p/s: macam over jiwang lak saya ari ni..hihi..sekali sekala berubah angin..huhu

Monday, March 28, 2011

Kakak, berusahalah...

Posted by CikDibah ;P at 4:56 PM 7 comments Links to this post

Salam...


Ibu...

Kakak dah boleh berdiri sendiri.. :))
Wah...bagusnya kakak...
Lepas ni berjalan pula ye...
Abang, cepat berdiri dan berjalan...
Kejar kakak...
Nanti kite boleh main kat luar sama-sama...




p/s: Ibu yang terlebih excited...Biasalah..hehe

Amir dan Amirah bermain...

Posted by CikDibah ;P at 4:52 PM 0 comments Links to this post
Salam...


Inilah yang terjadi bila Amir dan Amirah syok main sesama sendiri...

Yang anak teruna tu ala2 ganas gitu...

Yang anak dara tu pulak manja2 gitu...

Tapi...

Diorang boleh ketawa mengekek2...


Si kakak, siap merangkak laju2...

Pastu berenti supaya abang datang dan baring atas die..

Jenuh ibu dok pegang2 takut kakak atau abang kena gusti sesama sendiri..




Alahai...anak-anak ibu...

Tuesday, March 22, 2011

Selamat Hari Ulang Tahun yang pertama

Posted by CikDibah ;P at 12:41 PM 18 comments Links to this post
Untuk Amir Hakim & Amirah Husna,

Ibu ucapkan selamat hari ulang tahun yang pertama buat kalian...



Permata hati ibu dan abah...
Penyejuk di mata dan penawar di hati kami...
Menjadi anak yang soleh dan solehah...
Yang bisa mendoakan kami ketika kami tiada lagi nanti...

Moga keberkatan dariNYA sentiasa mengiringi langkah kalian.


Alhamdulillah...hari ni abang dan kakak dah cukup setahun. Rasa macam baru semalam ibu bertungkus lumus menyiapkan segala persiapan...bersusah hati, gemuruh, takut dan segala macam perasaan lagi menghadapi detik-detik melahirkan kalian...Dan hari ni, anak-anak ibu dah setahun...moga kalian membesar bagaikan JUARA....Cuma yang ingin ibu katakan...


IBU & ABAH SAYANG KAKAK & ABANG HINGGA AKHIR HAYAT






Thursday, March 17, 2011

Beg baru :))

Posted by CikDibah ;P at 5:01 PM 6 comments Links to this post
Hari ni saya bergaya dengan beg baru gi keje...
Bersemangat rasanya nak pergi kelas..haha
Walaupun warne beg tak matching dengan baju..
Saya tetap nak melaram..
Setelah berhempas pulas malam tadi,siap juga akhirnya..
sempat jugak kerahan gerak en suami di tgh malam nak tunjuk beg baru..hehe
.........................................................................
.........................................................................
..........................................................................
tadaaaaa....

Pandangan Luar

Pandangan dalam..
Memang sesuai untuk org yang suka angkut segalanya di dalam hand bag

Sila abaikan barang2 yang ntah apa2 dlm beg tuh.. (-_-")


Satu set dengan beg netbook...hehehe
Kenapa saya bersungguh-sungguh menyiapkan beg tu
Sebab beg yang sedia ada, dah bersalin kulit..hehe



P/S: pesanan penaja untuk Yan
Beg muaz dan muiz tak siap lagi..
saya tengah berusaha ni..
mood menjahit baru menjenguk semula..hehe

Kembar sepasang yang comel! by Amrafahan

Posted by CikDibah ;P at 9:57 AM 4 comments Links to this post
Salam...

Pagi ni bukak blog dan mula membuat lawatan sambil belajar di blog kawan2..

................................................

.................................................

..................................................

sekali macam ter 'blusing sendiri'..hehehe
Ayah 3 Auni buat entri tentang Amir & Amirah....hehehe
Ade pulak gambar dengan ibu die (abah jangan jeles ye)
Boleh lihat entri itu disini.


TQ sangat2 ye tentang entri khas untuk sikembar sepasang ini..
( Masih dalam perasaan dan nada yang malu-alu kucing gitu..)

Monday, March 14, 2011

malam nan Idah...

Posted by CikDibah ;P at 4:34 PM 3 comments Links to this post
Salam...

Just nak share, event malam sabtu yang sangat happening dan meriah baru-baru ni...Barbeque @ pre besday kembar saya...(sebab besday yang sebenar 22 mac nanti..kire pre besday party lah)...
Inilah kek yang dibuat oleh Umi Julia @ MyQasehKitchen..hehe..cantik kannnn...


Dan yang ini adalah aksi terbaik dari Abang, Kakak dan IBu... (Suka sangat gambar ni..heheh)

Siapa yang macam muka ibu...kakak atau abang..??


Dan ini bila upacara memotong kek berlangsung..hehehe..Tak boleh dok diam langsung...Ishhh


InsyaAllah, ada rezeki nanti nak sambut dirumah Temerloh pula..
Ajak anak2 jiran dan kawan2 di sini... :))

Monday, March 07, 2011

sebelum dan selepas...

Posted by CikDibah ;P at 3:57 PM 6 comments Links to this post
salam...

Cuma nak kongsi ini...

SEBELUM

SELEPAS...

Yaa...Inilah dia Amir Amirah punye Diaper Stacker
Hehehehe...Close up sikit...
Cuma jahitan SANGAT TIDAK KEMAS disebabkan nak cepat punya hal..hehe..
Takpelah janji tak sakit mata melihat plastik huggies tersangkut di dinding lagi..
(gara-gara, kalau di bawah, ada org akan sepah2kan pampers tu...)
So just refill je pasnih...



Nak balik kampung pun senang, just angkut je diaper stacker nih...
Ada yang berkenan..? hehe


Tuesday, March 01, 2011

All about... " saya nak kurus..." siri 2

Posted by CikDibah ;P at 12:52 PM 9 comments Links to this post
Salam...

saya hanya ingin berkongsi antara informasi yang saya dapat dalam saya mensurfing2 internet..Pada saya, tak salah kan kalau saya nak kongsikan di sini... Kalau kita mampu, kita boleh ikut.. Kalau tak, mmm...takpe, yang penting kite ada semangat untuk MENCUBA... Dan dalam pada kita berusaha tu, abaikan sahaja segala provokasi yang diterima...dan menerima segala sokongan yang diberi..Untuk Kandaku Juhaida Hussin, mari kite usaha sama-sama..Jangan di dengar kata-kata mereka yang tidak membina itu...hehehe.

Ok, antara info yang ingin saya kongsikan...

1) Banyakkan minum air kosong.. jadi keinginan untuk minum air manis akan berkurangan... Lagipun, sebanyak mana pun air kosong yang kita minum, ia tidak menyumbang apa-apa kepada tahap kalori kita...

2) Kita kena mempunyai tidur yang cukup selama 6-8 jam sehari..Kurang tidur menyebabkan kita mengambil gula yang berlebihan.

3) Epal mengandungi 5g fiber dan kandungan gula di dalam epal tidak akan mempengaruhi kadar gula dalam darah kita..dan seeloknya ambillah epal hijau kerana ia mengandungi gula yang lebih sedikit.

4) Makan makanan yang pedas akan mengurang kan keinginan kita untuk makan dan meningkatkan metabolisma kita.

5) Kita masih boleh menikmati nasi lemak...tapi apakata kita tukarkan nasi lemak dengan nasi putih.

6) Kita juga masih boleh menikmati teh tarik, roti canai, fruit juice dan lain-lain. Tapi apa kata kalau kita amik dalam kuantiti yang sedikit..Separuh ke...

Oklah..ini antara info yang saya dapat...Moga-moga saya istiqamah dalam usaha saya ni...

Ni yang bagus...oat yang sihat.. Tapi saya tak suka oat..huhu

Wednesday, February 23, 2011

All about... " saya nak kurus..." siri 1

Posted by CikDibah ;P at 12:08 PM 12 comments Links to this post
Salam...

Mmm...disebabkan keinginan untuk kembali pada berat asal (sebelum mengandung), saya cubalah surf2 internet dan membaca artikel yang berkaitan.. Hasilnya..ada beberapa info yang saya rasa sangat berguna dan ingin saya kongsikan...

1) Dengan pola pemakanan yang sama, berat badan kita akan bertambah sebanyak 2kg setiap tahun....Wahhh..patutlah kebanyakan warga2 emas mempunyai badan yang agak lebar...hehehe

2) Kalau kita exercise 3 X seminggu..kita hanya boleh kekalkan shape badan kita..so kalau kita plan nak reduce weight, kena exercise setiap hari...Hasilnya, semalam saya sudah memulakan operasi skipping dan sit up..hehehehe...

3) Kita kena diet sayur dan buah. Dimana maksudnya, kurangkan makanan yg berlemak dan banyakkan makan sayur dan buah..kalau kita skip makan, nanti kita takde tenaga dan ia akan menyebabkan metabolisma turun. Lagi susah nak turunkan berat badan nanti...Sebab tulah saya tiap malam buat sup sayur je..hihihi

4) Sebelum exercise, kita tidak boleh makan dalam tempoh 3-4 jam...sebab bila kita makan juga, tenaga yang kita gunakan semasa, kita tidak membakar lemak tetapi glycogen..hehehe...kena makesure..balik keje terus exercise....heheh

5) Record keeping yang merekod segala apa yang kita makan, exercise yang kita jalankan untuk hari tu dan berapa ukuran badan atau berat kita amat perlu untuk membantu kita mencapai target. Sebab dengan record keeping, ia boleh membantu kita melihat kembali usaha yang telah kita lakukan, andainya tiba2 berat naik semula...dan ia juga menjadi motivasi untuk kita berusaha lebih keras...hehehe...buku untuk record expenses pun dah jadi buku untuk record untuk program diet saya...

Jadi...moga-moga usaha saya berjaya...Akan kutepis segala cabaran, godaan dan juga provokasi dari mereka-meraka yang terlibat...InsyaAllah....Berusahalah Adibah....



Nak macam ni semula...hehehhe

Friday, February 18, 2011

kurus...

Posted by CikDibah ;P at 11:10 AM 5 comments Links to this post
saya nak kurus.......................................................
..................................................................................
..................................................................................
..................................................................................
..................................................................................
..................................................................................


























Walaupun mak selalu kate...
"Ok dah tu dik..kalo tak camne nak dukung abang yang semangat tuh..."
saya tetap nak kurus jugak.................................................................
huh..........................................................(-_-")

Wednesday, February 16, 2011

Angan-angan

Posted by CikDibah ;P at 8:48 AM 4 comments Links to this post
Kata orang, hidup ni perlu angan-angan...
Supaya kita sentiasa berusaha untuk memenuhi angan-angan kita...
Terlalu banyak rasanya angan-angan di hati saya...

satu hari nanti...
saya terlalu idamkan...
berziarah di tanah suci Mekah...
Menunaikan tanggungjawab sebagai hamba sepenuhnya kepadaNYA...

satu hari nanti...
saya akan sambung lagi pengajian saya...
terlalu rindu rasa di hati..
untuk menjadi pelajar lagi...

satu hari nanti...
saya citakan rumah yang sangat indah...
deco yang menepati hati saya dan suami...
menjadi syurga dunia buat kami sekeluarga...

satu hari nanti...
saya kepingin mempunya kedai comel...
yang menjual hasil kerja saya...

satu hari nanti...
saya angankan satu percutian yang indah...
di sebuah pulau yang damai...
bersamanya yang tercinta...

satu hari nanti...
satu hari nanti...
satu hari nanti...

Dan yang pasti...
saya akan berusaha keras untuk memenuhi segala angan-angan saya...
InsyaAllah...
Dan, moga Allah memberkati segala urusan saya dan keluarga...
Aminn...

Wednesday, February 09, 2011

Keletah si kembar

Posted by CikDibah ;P at 4:01 PM 5 comments Links to this post
Entri ini hanya untuk meng'share' gambar2 si kembar..heheh...jom tengokkk....



















Monday, February 07, 2011

New update..

Posted by CikDibah ;P at 4:11 PM 8 comments Links to this post


Salam....

Lama sangat saya menghilang...
tag dari kembar 3 ayah pun tak jawab2 lagi...
Bukan apa...

saya SANGAT SEBOK...
dan MENYEBOKKAN DIRI...

Selain tu, ada sebab yang membataskan waktu saya tok berblog...
antaranyaaa...

Sikembarku kena ciken pox.... :((

Mula2 masa ambil kakak & abang dari taska, pekerja situ gitau..

"Ada biji2 di muka kakak...kenapa yaa..?"

Alamak, saya dah susah hati..
ape pulakk ni...
puas belek2...Rupa2nya ciken pox...
Hihihi...saya tak tau camne rupe ciken pox..
sebab kena masa kecik sangat..
Maka ibu pun bercutilah seminggu lebihh....hehe
(syok gak dok umah...)
Tunggu2 jugak..tapi abang tak menunjukkan tanda2 terkena jangkitan..
Dalam hati lega sangat...
lepas 2 minggu, tiba-tiba en suami telefon...
"Ibu, abang dah ade biji2 di muka...."
Maka, cuti lagilah saya seminggu..Kebetulan cuti raya cina....
Selamat kelas tak kena gantiii
maka...dalam kesibukan menjaga anak2 yang tidak sihat...
Tak sempat nak mereka ayat untuk new entri di sini..heheh
Padahal, sikembar ni tak meragam pun walau tak sihat...
Selamat balik Dong dan Merchang lagi...
Pusing2 Mydin mall, Pasar Payang, Giant Ajil..DLL....
Okes..nanti dah setel semua kerja..
saya sambung semula yee... :D

Tuesday, January 04, 2011

Sling bag and wallet ready stock for sale....cepatlah cepat.....

Posted by CikDibah ;P at 3:08 PM 2 comments Links to this post
Salam...

lama tak update tentang my special interest nih..Bukan apa, the new brand machine tu agak lama ditinggalkan sepi gara-gara tuannye yang sibuk buat preparation tok sem baru nih..Juga ditambah dengan perisa M yang sedap tu..hihi...

Ok..Berikut adalah Wallet dan Sling bag yang sempat dijahit dan sedia untuk dijual...Andai ada yang berkenan dihati, bolehlah tinggalkan mesej kepada saya ye...

Floral Long wallet
Saiz bukaan: 8' x 7.5'
Price : RM35

Stripes Long Wallet
Saiz bukaan : 8' x 7.5'
Price : RM35

Red cherry short wallet
Saiz bukaan : 7' x 7.5'
(Juga ada dalam saiz panjang)
Price : RM32 (s) RM35(L)

Sweet pink short wallet
Saiz bukaan : 7' x 7.5'
Price : RM32


Red Sling Bag
Saiz: tak ingat, tapi besar jugaklah
Price : RM35



Brown Bublle sling bag
Saiz: x ingat jugak, kecik sikit dari yang atas
Price : RM35


Ok..itu sahaja..semua adalah ready stock..dan harga TIDAK TERMASUK SHIPPING...
Terima kasih..


Si kembar ibu dah besar...

Posted by CikDibah ;P at 2:49 PM 2 comments Links to this post

Sekejap je rasanya masa berlalu...Rasanya baru je saya terhegeh membawa diri ke kelas..berulang alik sejauh 80km setiap hari...berulang alik ke klinik dan hospital gara-gara bacaan gula yang sangat tidak cantik...berulang alik ke hospital kerana doktor risau pembesaran anak-anak yang tidak sama....dan baru je rasanya check in di hospital..berdebar menunggu giliran masuk operation theatre...dan baru je rasanya menahan kantuk menjaga si kembar di hospital...hehehhe (panjangnye intro.......)

Hari ni, dah pandai memanjat...pantang ade peluang je..semua nak panjat..semua nak kutip..nak tido pun susah...Tapi saya sangat seronok dan teruja...hehe..tak sabar nak tunggu si kembar berjalan...tak sabar nak ikat 'pokok kelapa' rambut kakak...abang pakai topi...berlari2 kejar ibu...heheheh....

Berebut-rebut nak memanjat TV

Masa mula2 diorang boleh berdiri sendiri..saya yang excited bercerita...hehehe..biasalah, ibu yang lebih kan....Jadi sekarang, takleh lah letak barang merata2..lantai kena sapu selalu..kalau tak, adelah part time cleaner yang mop lantai...



Kaki tak kuat lagi, sibuk nak lepas tangan

Tapi merekalah permata hati ibu...ops..tidak lupa juga, buah hati ibu, abah... ^_____^

Related Posts with Thumbnails