CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, March 25, 2010

~INSAN-INSAN BARU~

Assalamualaikum....Alhamdulillah...Rasa bersyukur yang tidak terhingga...Atas peluang dari Nya, saya berpeluang merasai perasaan menjadi seorang ibu. Sungguh perasaan itu amat indah dan tak dapat nak saya nyatakan walaupun melalui pelbagai perit, lelah dan susah payah...

Seperti yang dijadualkan 20 mac saya masuk wad di Hospital Temerloh..Demi anak2 saya turutkan jua..walaupun hati sangat berat ingin meninggalkan rumah dan suami..tambahan lagi semua saudara mara dan ipar duai ada di rumah. Petang tu, doktor scan lagi dan kedudukan anak-anak masih tidak berubah...Jadi saya terus dijadualkan untuk operation hari Isnin, kes yang pertama... Jadi pada hari Ahad tu, persiapan dijalan ke atas saya untuk menjalani operation hari seterusnya, seperti memasang tiub di kiri kanan tangan dan lain-lain (heheheh)..Dan bermula maghrib AHad tu, saya sudah berdebar dan tidak boleh melelapkan mata..Walaupun sudah puas semua orang menenangkan saya...Lebih -lebih lagi bila en suami telefon dan bertanya...

"Awak OK..?"

Adus..terus tak boleh bercakap...dan jatuh air mata tak tertahan-tahan MyEm0.Com Tak boleh nak bercakap ape.....Dalam setengah jam lepas tu terus dia sampai di bilik saya...Betapa saya sangat-sangat.........(tak dapat nak nilai perasaan masa tu...sebab saya memang memerlukan dia masa tu sebenarnya....)

Esoknya, seawal 4.45 am, nurse sudah menggerakkan saya, suruh mandi dan bersiap sebab ada beberapa persiapan yang perlu dibuat sebelum menolak saya ke operation theatre...Alhamdulillah..sempat jugak saya solat subuh dan buat yang sepatutnya (risau jugak kalau tertinggal yang wajib kan....) Dalam 6.30 am suami dan kakak sampai dan temankan saya sehingga ke operation room...Masa tu dah tak boleh nak bercakap..macam2 perasaan ada..rasa tidak selesa dengan keadaan dir..Rasa itu, ini...dan macam-macam lagi...Rasa betapa terseksanya diri pun ada MyEm0.Com...Dan 7.30 saya di tolak masuk ke dalam OT...Dan di dalam tu bertambah hebat perasaan berperang...melihat semua orang bertopeng...bersarung tangan...sehinggalah detik doktor menyuntik ubat bius di tulang belakang saya...Saya rasa seperti dalam dunia lain...khayal dan bermimpi....

Sehingga saya terdengar suara si kecil yang pertama...Terus rasa tersedar dari dunia lain dan perasaan yang tidak selesa tadi semuanya hilang..hanya ada perasaan terharu dan teruja...Apatah lagi, nurse tunjukkan kepada saya...

" Ini First baby awak..lelaki ke perempuan...?" " Perempuan..."

Dan dia letakkan di atas dada saya...2.3 kg lahir jam 8.38 am...Betapa seronoknya perasaan ketika itu...sambil meneliti, saya berkata...si kakak macam abah...MyEm0.Com Sambil tu..sayup-sayup saya terdengar tangisan seorang lagi....Kemudian nurse letakkan di atas dada saya... baby boy, 2.75 kg lahir jam 8.41 am...Wah yang ini macam saya terutama tang dahinya....MyEm0.Com

Dan...Alhamdulillah dalam jam 10.30 am saya ditolak keluar ke wad Kenangan 2...suami, kakak, emak dan mek sudah bersedia menunggu di luar...Sangat gembira dan teruja melihat saya selamat bersama sepasang anak-anak saya....Inilah mereka...

First pic of Kakak dan abang (terhangat dari OT)


Gambar mereka di hari ke 2 (asik sangat tido)

Alhamdulillah, saya sudah selamat sampai ke rumah semalam...Tidak lagi runsing apabila malam menjelma sebab sudah ada abah, opah dan tok di sisi ibu untuk membantu menjaga kakak dan abang...MyEm0.Com namun andai terpaksa berjaga pun, saya tak kisah..asalkan anak-anak saya selamat (seperti kejadian malam kedua di hospital..mereka berebut-rebut nak menyusu....huhuhu...terpaksa menggunakan skill yang ada untuk menyusukan mereka...)

Kepada semua yang mendoakan kami..Terima kasih tidak terhingga saya ucapkan...Moga kedatangan insan-insan kecil ini membawa seRIBU MAKNA kepada hidup abah dan ibu...InsyaAllah...Harapan abah dan ibu:

Kalian menjadi anak yang soleh dan solehah...

Penyejuk di mata dan penawar di hati kami...

Bisa membahagiakan kami hingga ke akhir hayat...
Akan kami jaga kalian sepenuh kasih sayang...

"Apabila menjadi ibu...then baru kita tahu perasaan sebenar seorang ibu...." Quoted from EMAK

13 comments:

tyka said...

assalamualaikum.. ala puan.. comel nyeeee.. mcm saya.eh tak tak.. mcm puan dan suami.. comel sgt.. tahniah eh puan, Puan kalo saya free saye melawat ye.. ape nama anak puan?

naza's best buddy said...

.1st time masuk blog ni..
terharunya dengan entry ni..cam nak nangis pun ada..mesti best kan..neway, congrats on ur newborn twins..

hang_lipur said...

MASYA ALLAH.... comelnyerr kakak&abang...
eeeee.... taktau nak kata... mmg kitepun sama hepi! congrats dibah! org yg plg gembira of course laa abahibu si kembar ek??!!!!

MrsPelangi ;P said...

Tika: TQ...Datang lah melawat ye...bawak adiah sekali..heheheh

NazaBestBuddy:TQ sgt2 for dropped by..heheh..memang sangat best rasanye..heheh

Nadey: TQ...heheheh...Memang happy dan teruja..hilang rase sakit sume kan...

tyka said...

hadiah? kalo saya bawak mknn , baby takleh makan lg.. camne tuh puan?? hehhe..

Misz_zana'85 said...

Salam Kak, wah dah selamat dah. Alhamdulillah, dapat sepasang..Jaga diri elok2, seronok tengok baby kembar akak..huhu~

Syuhada Kamal said...

tahniah dibah!! comel sgt baby twin tu..suka tgk pic diorg tido tu..comelnyee...bestnye dibah,sekali dpt terus sepasang..hehe

papepun selamat mnjadi seorg ibu,betul ckp emak dibah,bile sendiri dh jd ibu,baru tau camne perasaan ibu kita..

KurangBaik said...

Congrats Dibah. Yg boy lagi besar ek. Diaorg mmg x seiras la. Sekali tgk (dlm gambar) dh blh beza yg mana boy/girl.

Apa nama diaorg? dh bg belum?

fairuz shohaimay said...

tahniah kak dib... insya-Allah.. next week kalau free, kitorg nak dtg.. hehe.. teh o secawan sorg ek.. hahha :)

MrsPelangi ;P said...

Tyka: bwk makan yg saya boleh makan..heheheh..takdelah..saje2 je :)

zana:Alhamdulillah..gitulah..zana jaga diri elok2 ye...

kak jaa: tq..hehehe..memang pun kan..sekarang cabaran memebesarkan pulak..heheh

Tie: TQ..tulah..tak seiras...nama tak finalize lagi..heheh

fairuz: baek..akak tunggu..takpe..boleh tambah kalo nak 2 cawan..hehehhe

Anonymous said...

hehehe.. kan akak dah ckp, bila baby kuor jer, habis lupa ketidaksedapan seblm bersalin tu.. hehe.. nak dgr cerita tak..
akak diberitahu, bila baby kuor jer dari kita, mmg procedurenya dia kena tanya kita girl or boy, kerana prnah ada case, (dulu-dulu ler gamaknya), bila dah masuk wad, ibunya tk mngaku anaknya itu perempuan, dia kata anak dia lelaki (or the other way round, tk ingat) so, since that incident, depa kena tanya kita, and kita kena jawab. masa akak bersalin kan Hakeem, nurse tunjuk, akak cakap "oh?!..haha" (sebab scan, tak nampak anu nya).. rupanya boy :).. dia ckp, puan tlg sebut jantina baby.. baru ler akak cakap "boy!" -the end- (kak dzue)

(o_0) said...

huhu..tahniahhhhhhhhh...

tgu nnt nak serang umah nk tgk kembar tu..

Cikgu Jiss said...

Dik, menjadi ibu adalah perkara terbaik yang kita alami... Kita yang mencorakkan mereka menjadi islam, majusi ataupun nasrani... semua ibu sayangkan anak. jgn sampai kasih syg kita memusnahkan anak kita.... Barulah kita tahu perasaan mak ada kita kan.. love u dear

Thursday, March 25, 2010

~INSAN-INSAN BARU~

Posted by CikDibah ;P at 10:52 AM
Assalamualaikum....Alhamdulillah...Rasa bersyukur yang tidak terhingga...Atas peluang dari Nya, saya berpeluang merasai perasaan menjadi seorang ibu. Sungguh perasaan itu amat indah dan tak dapat nak saya nyatakan walaupun melalui pelbagai perit, lelah dan susah payah...

Seperti yang dijadualkan 20 mac saya masuk wad di Hospital Temerloh..Demi anak2 saya turutkan jua..walaupun hati sangat berat ingin meninggalkan rumah dan suami..tambahan lagi semua saudara mara dan ipar duai ada di rumah. Petang tu, doktor scan lagi dan kedudukan anak-anak masih tidak berubah...Jadi saya terus dijadualkan untuk operation hari Isnin, kes yang pertama... Jadi pada hari Ahad tu, persiapan dijalan ke atas saya untuk menjalani operation hari seterusnya, seperti memasang tiub di kiri kanan tangan dan lain-lain (heheheh)..Dan bermula maghrib AHad tu, saya sudah berdebar dan tidak boleh melelapkan mata..Walaupun sudah puas semua orang menenangkan saya...Lebih -lebih lagi bila en suami telefon dan bertanya...

"Awak OK..?"

Adus..terus tak boleh bercakap...dan jatuh air mata tak tertahan-tahan MyEm0.Com Tak boleh nak bercakap ape.....Dalam setengah jam lepas tu terus dia sampai di bilik saya...Betapa saya sangat-sangat.........(tak dapat nak nilai perasaan masa tu...sebab saya memang memerlukan dia masa tu sebenarnya....)

Esoknya, seawal 4.45 am, nurse sudah menggerakkan saya, suruh mandi dan bersiap sebab ada beberapa persiapan yang perlu dibuat sebelum menolak saya ke operation theatre...Alhamdulillah..sempat jugak saya solat subuh dan buat yang sepatutnya (risau jugak kalau tertinggal yang wajib kan....) Dalam 6.30 am suami dan kakak sampai dan temankan saya sehingga ke operation room...Masa tu dah tak boleh nak bercakap..macam2 perasaan ada..rasa tidak selesa dengan keadaan dir..Rasa itu, ini...dan macam-macam lagi...Rasa betapa terseksanya diri pun ada MyEm0.Com...Dan 7.30 saya di tolak masuk ke dalam OT...Dan di dalam tu bertambah hebat perasaan berperang...melihat semua orang bertopeng...bersarung tangan...sehinggalah detik doktor menyuntik ubat bius di tulang belakang saya...Saya rasa seperti dalam dunia lain...khayal dan bermimpi....

Sehingga saya terdengar suara si kecil yang pertama...Terus rasa tersedar dari dunia lain dan perasaan yang tidak selesa tadi semuanya hilang..hanya ada perasaan terharu dan teruja...Apatah lagi, nurse tunjukkan kepada saya...

" Ini First baby awak..lelaki ke perempuan...?" " Perempuan..."

Dan dia letakkan di atas dada saya...2.3 kg lahir jam 8.38 am...Betapa seronoknya perasaan ketika itu...sambil meneliti, saya berkata...si kakak macam abah...MyEm0.Com Sambil tu..sayup-sayup saya terdengar tangisan seorang lagi....Kemudian nurse letakkan di atas dada saya... baby boy, 2.75 kg lahir jam 8.41 am...Wah yang ini macam saya terutama tang dahinya....MyEm0.Com

Dan...Alhamdulillah dalam jam 10.30 am saya ditolak keluar ke wad Kenangan 2...suami, kakak, emak dan mek sudah bersedia menunggu di luar...Sangat gembira dan teruja melihat saya selamat bersama sepasang anak-anak saya....Inilah mereka...

First pic of Kakak dan abang (terhangat dari OT)


Gambar mereka di hari ke 2 (asik sangat tido)

Alhamdulillah, saya sudah selamat sampai ke rumah semalam...Tidak lagi runsing apabila malam menjelma sebab sudah ada abah, opah dan tok di sisi ibu untuk membantu menjaga kakak dan abang...MyEm0.Com namun andai terpaksa berjaga pun, saya tak kisah..asalkan anak-anak saya selamat (seperti kejadian malam kedua di hospital..mereka berebut-rebut nak menyusu....huhuhu...terpaksa menggunakan skill yang ada untuk menyusukan mereka...)

Kepada semua yang mendoakan kami..Terima kasih tidak terhingga saya ucapkan...Moga kedatangan insan-insan kecil ini membawa seRIBU MAKNA kepada hidup abah dan ibu...InsyaAllah...Harapan abah dan ibu:

Kalian menjadi anak yang soleh dan solehah...

Penyejuk di mata dan penawar di hati kami...

Bisa membahagiakan kami hingga ke akhir hayat...
Akan kami jaga kalian sepenuh kasih sayang...

"Apabila menjadi ibu...then baru kita tahu perasaan sebenar seorang ibu...." Quoted from EMAK

13 comments on "~INSAN-INSAN BARU~"

tyka on March 25, 2010 at 4:20 PM said...

assalamualaikum.. ala puan.. comel nyeeee.. mcm saya.eh tak tak.. mcm puan dan suami.. comel sgt.. tahniah eh puan, Puan kalo saya free saye melawat ye.. ape nama anak puan?

naza's best buddy said...

.1st time masuk blog ni..
terharunya dengan entry ni..cam nak nangis pun ada..mesti best kan..neway, congrats on ur newborn twins..

hang_lipur on March 25, 2010 at 6:14 PM said...

MASYA ALLAH.... comelnyerr kakak&abang...
eeeee.... taktau nak kata... mmg kitepun sama hepi! congrats dibah! org yg plg gembira of course laa abahibu si kembar ek??!!!!

MrsPelangi ;P on March 25, 2010 at 6:52 PM said...

Tika: TQ...Datang lah melawat ye...bawak adiah sekali..heheheh

NazaBestBuddy:TQ sgt2 for dropped by..heheh..memang sangat best rasanye..heheh

Nadey: TQ...heheheh...Memang happy dan teruja..hilang rase sakit sume kan...

tyka on March 25, 2010 at 8:17 PM said...

hadiah? kalo saya bawak mknn , baby takleh makan lg.. camne tuh puan?? hehhe..

Misz_zana'85 on March 25, 2010 at 9:09 PM said...

Salam Kak, wah dah selamat dah. Alhamdulillah, dapat sepasang..Jaga diri elok2, seronok tengok baby kembar akak..huhu~

Syuhada Kamal on March 26, 2010 at 12:07 AM said...

tahniah dibah!! comel sgt baby twin tu..suka tgk pic diorg tido tu..comelnyee...bestnye dibah,sekali dpt terus sepasang..hehe

papepun selamat mnjadi seorg ibu,betul ckp emak dibah,bile sendiri dh jd ibu,baru tau camne perasaan ibu kita..

KurangBaik on March 26, 2010 at 1:04 PM said...

Congrats Dibah. Yg boy lagi besar ek. Diaorg mmg x seiras la. Sekali tgk (dlm gambar) dh blh beza yg mana boy/girl.

Apa nama diaorg? dh bg belum?

fairuz shohaimay on March 26, 2010 at 8:58 PM said...

tahniah kak dib... insya-Allah.. next week kalau free, kitorg nak dtg.. hehe.. teh o secawan sorg ek.. hahha :)

MrsPelangi ;P on March 27, 2010 at 11:00 AM said...

Tyka: bwk makan yg saya boleh makan..heheheh..takdelah..saje2 je :)

zana:Alhamdulillah..gitulah..zana jaga diri elok2 ye...

kak jaa: tq..hehehe..memang pun kan..sekarang cabaran memebesarkan pulak..heheh

Tie: TQ..tulah..tak seiras...nama tak finalize lagi..heheh

fairuz: baek..akak tunggu..takpe..boleh tambah kalo nak 2 cawan..hehehhe

Anonymous said...

hehehe.. kan akak dah ckp, bila baby kuor jer, habis lupa ketidaksedapan seblm bersalin tu.. hehe.. nak dgr cerita tak..
akak diberitahu, bila baby kuor jer dari kita, mmg procedurenya dia kena tanya kita girl or boy, kerana prnah ada case, (dulu-dulu ler gamaknya), bila dah masuk wad, ibunya tk mngaku anaknya itu perempuan, dia kata anak dia lelaki (or the other way round, tk ingat) so, since that incident, depa kena tanya kita, and kita kena jawab. masa akak bersalin kan Hakeem, nurse tunjuk, akak cakap "oh?!..haha" (sebab scan, tak nampak anu nya).. rupanya boy :).. dia ckp, puan tlg sebut jantina baby.. baru ler akak cakap "boy!" -the end- (kak dzue)

(o_0) on April 2, 2010 at 12:30 PM said...

huhu..tahniahhhhhhhhh...

tgu nnt nak serang umah nk tgk kembar tu..

Cikgu Jiss on June 2, 2010 at 9:19 AM said...

Dik, menjadi ibu adalah perkara terbaik yang kita alami... Kita yang mencorakkan mereka menjadi islam, majusi ataupun nasrani... semua ibu sayangkan anak. jgn sampai kasih syg kita memusnahkan anak kita.... Barulah kita tahu perasaan mak ada kita kan.. love u dear

Related Posts with Thumbnails