CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, March 25, 2010

~INSAN-INSAN BARU~

Assalamualaikum....Alhamdulillah...Rasa bersyukur yang tidak terhingga...Atas peluang dari Nya, saya berpeluang merasai perasaan menjadi seorang ibu. Sungguh perasaan itu amat indah dan tak dapat nak saya nyatakan walaupun melalui pelbagai perit, lelah dan susah payah...

Seperti yang dijadualkan 20 mac saya masuk wad di Hospital Temerloh..Demi anak2 saya turutkan jua..walaupun hati sangat berat ingin meninggalkan rumah dan suami..tambahan lagi semua saudara mara dan ipar duai ada di rumah. Petang tu, doktor scan lagi dan kedudukan anak-anak masih tidak berubah...Jadi saya terus dijadualkan untuk operation hari Isnin, kes yang pertama... Jadi pada hari Ahad tu, persiapan dijalan ke atas saya untuk menjalani operation hari seterusnya, seperti memasang tiub di kiri kanan tangan dan lain-lain (heheheh)..Dan bermula maghrib AHad tu, saya sudah berdebar dan tidak boleh melelapkan mata..Walaupun sudah puas semua orang menenangkan saya...Lebih -lebih lagi bila en suami telefon dan bertanya...

"Awak OK..?"

Adus..terus tak boleh bercakap...dan jatuh air mata tak tertahan-tahan MyEm0.Com Tak boleh nak bercakap ape.....Dalam setengah jam lepas tu terus dia sampai di bilik saya...Betapa saya sangat-sangat.........(tak dapat nak nilai perasaan masa tu...sebab saya memang memerlukan dia masa tu sebenarnya....)

Esoknya, seawal 4.45 am, nurse sudah menggerakkan saya, suruh mandi dan bersiap sebab ada beberapa persiapan yang perlu dibuat sebelum menolak saya ke operation theatre...Alhamdulillah..sempat jugak saya solat subuh dan buat yang sepatutnya (risau jugak kalau tertinggal yang wajib kan....) Dalam 6.30 am suami dan kakak sampai dan temankan saya sehingga ke operation room...Masa tu dah tak boleh nak bercakap..macam2 perasaan ada..rasa tidak selesa dengan keadaan dir..Rasa itu, ini...dan macam-macam lagi...Rasa betapa terseksanya diri pun ada MyEm0.Com...Dan 7.30 saya di tolak masuk ke dalam OT...Dan di dalam tu bertambah hebat perasaan berperang...melihat semua orang bertopeng...bersarung tangan...sehinggalah detik doktor menyuntik ubat bius di tulang belakang saya...Saya rasa seperti dalam dunia lain...khayal dan bermimpi....

Sehingga saya terdengar suara si kecil yang pertama...Terus rasa tersedar dari dunia lain dan perasaan yang tidak selesa tadi semuanya hilang..hanya ada perasaan terharu dan teruja...Apatah lagi, nurse tunjukkan kepada saya...

" Ini First baby awak..lelaki ke perempuan...?" " Perempuan..."

Dan dia letakkan di atas dada saya...2.3 kg lahir jam 8.38 am...Betapa seronoknya perasaan ketika itu...sambil meneliti, saya berkata...si kakak macam abah...MyEm0.Com Sambil tu..sayup-sayup saya terdengar tangisan seorang lagi....Kemudian nurse letakkan di atas dada saya... baby boy, 2.75 kg lahir jam 8.41 am...Wah yang ini macam saya terutama tang dahinya....MyEm0.Com

Dan...Alhamdulillah dalam jam 10.30 am saya ditolak keluar ke wad Kenangan 2...suami, kakak, emak dan mek sudah bersedia menunggu di luar...Sangat gembira dan teruja melihat saya selamat bersama sepasang anak-anak saya....Inilah mereka...

First pic of Kakak dan abang (terhangat dari OT)


Gambar mereka di hari ke 2 (asik sangat tido)

Alhamdulillah, saya sudah selamat sampai ke rumah semalam...Tidak lagi runsing apabila malam menjelma sebab sudah ada abah, opah dan tok di sisi ibu untuk membantu menjaga kakak dan abang...MyEm0.Com namun andai terpaksa berjaga pun, saya tak kisah..asalkan anak-anak saya selamat (seperti kejadian malam kedua di hospital..mereka berebut-rebut nak menyusu....huhuhu...terpaksa menggunakan skill yang ada untuk menyusukan mereka...)

Kepada semua yang mendoakan kami..Terima kasih tidak terhingga saya ucapkan...Moga kedatangan insan-insan kecil ini membawa seRIBU MAKNA kepada hidup abah dan ibu...InsyaAllah...Harapan abah dan ibu:

Kalian menjadi anak yang soleh dan solehah...

Penyejuk di mata dan penawar di hati kami...

Bisa membahagiakan kami hingga ke akhir hayat...
Akan kami jaga kalian sepenuh kasih sayang...

"Apabila menjadi ibu...then baru kita tahu perasaan sebenar seorang ibu...." Quoted from EMAK

Sunday, March 14, 2010

Daily CTG

Hasil dari check up dengan doktor pakar last week, doktor mengarahkan agar saya membuat "Daily CTG" sehinggalah tarikh saya akan di admit iaitu 2 mac nanti. CTG adalah proses dimana untuk melihat degupan jantung anak, adakah ia normal atau sebaliknya. Sebabnya menurut doktor, takut andai ada antara sikecik ni yang pembesaran nya tidak normal. Jadi rutin harian saya dan en. suami adalah setiap hari akan pergi "labor room" dan saya akan membuat CTG..MyEm0.Com
Cuma yang membuatkan saya agak keletihan dan kadang-kadang hampir give up adalah proses membuat CTG ni. Pada satu masa, hanya seoarng degupan jantung yang boleh diambil dimana ia memakan masa secara purata 1/2 jam...Namun kadang-kadang hampir satu jam andai sikecik tidor. Jadi bila ada 2 orang, Kadang-kadang 2 jam saya terbaring menunggu proses ni selesai...Sambil puas memujuk agae sikecik berdua ni aktiflah bergerak jangan tidur...Kasihankan ibu dia...Kerana berbaring telentang adalah posisi yang PALING TIDAK SELESA buat saya...Walaupun saya siap bawa bantal kecik dari rumah...MyEm0.Com
Tapi bila mengenangkan sikecik berdua ini...saya KUATKAN juga HATI untuk datang ke hospital setiap hariMyEm0.Com Dan akan terus membuat CTG agar mereka selamat dilahirkan...
Selain tu, selama beberapi hari saya berada di "labor room" saya pasti akan terdengar tangisan anak-anak kecil yang baru dilahirkanMyEm0.Com dan melihat mereka disorong oleh nurse untuk ditunjukkan kepada keluarga...Wah saya SANGAT TERUJA untuk menunggu kelahiran sikecik berdua ini...Betapa comel dan khusyuknya mereka tidor...Sambil berangan-angan..."Bagaimanakah saya nanti....MyEm0.Com
Ok...Kawan-kawan semua...Doakan agar saya diberi kekuatan dan Allah mempermudahkan segala urusan saya dan juga kawan-kawan semua...
p/s: sambil saya mengupdate blog saya ni, en.suami tertidur keletihan...Kasihan dia, hari-hari menunggu saya di luar "labor room"...

Thursday, March 11, 2010

~O.P.E.R.A.T.E~

Hari ini seperti biasa saya ada appointment dengan doktor pakar di hospital. Maka, seawal jam 9 saya sudah perhi walaupun appointment saya jam 10.30. Kononnya, nak mengelakkan menunggu lama..Tapi, rupanya saya terpaksa menunggu lama jugak, sebab saya terpaksa berjumpa dengan doktor pakar, Dr Melati...Tak kisahlah..Asalkan dapat jumpa Dr. Melati.

Dalam jam 11.30, barulah sampai giliran saya. Maka saya dan en. suami pun pergi mengadap Dr. Melati. Doktor pun terkejut, sebab saya dan anak-anak masih mampu bertahan hingga ke minggu 36++ ni...Seperti biasa, doktor mesti scan...

" Perut pun dah besar ni...Tahan lagi awak ye..Plasenta dah matang..Rahim awak kuat ni..Tu yang tak sakit apa-apa lagi..."

Kemudian, tiba-tiba...

"Alahai...Nape punggung lak kat bawah ni sayang....Kalau camni, kita terus pilih tarikh untuk operationlah ye...."

MyEm0.ComTerdiam saya dan en. suami..Yelah sepanjang perjalanan yang membawa sikecik-sikecik ni...kepala di bawah..Namun bila detik-detik terakhir...mereka berubah kedudukan pulak...Memandangkan Uri @ plasenta sudah matang, maka doktor menjadualkan, saya akan masuk wad 20 mac ni dan operation on 22 mac...tapi andai, anak-anak berubah kedudukan, dan semua mengizinkan...masih ada peluang untuk bersalin normal...Lega sedikit hati saya..Masih ada harapan...

Mengikut keputusan dari ultra sound tadi..anak saya sudah 2.5++ kg each...Alhamdulillah..saya sangat risau kalau mereka kurang dari 2 kg...Patutlah...berat sangat rasanya membawa perut ini..hihihihiMyEm0.Com


Mmmm..personally, agak sedih dengan keputusan yang dibuat. Tapi jika itu yang terbaik, saya tak kisah...Yang penting sekarang bagi saya, semua selamat...Sebab saya tahu, Pasti ada hikmah disebalik semua ini kan..and plus....HE knows the BEST for us..isnt it...Allah pasti akan kurniakan sesuatu yang kita perlukan bukan sesuatu yang kita mahukan...InsyaAllah...MyEm0.Com

Friday, March 05, 2010

Malam ni memang sudah berjanji dengan en. suami nak dinner kat luar...makan charkue teow je kat taman sebelah..memandangkan sudah 3 kali kami pegi tapi kedai abang tu asik tutup je..jadi...bila terbayangkan char kue teow tu...sudah bisa membuatkan air liurku meleleh...hehhehe MyEm0.Com



Jadi selepas maghrib saya pun membuka almari...mencari-cari baju untuk dipakai...tiba-tiba hati rasa sangat sedih...baju-baju saya semua sudah tidak muat untuk dipakai...yang tinggal hanya beberapa helai blouse yg memang khas untuk ibu-ibu mengandung (saiz XXL punye) dan sehelai t shirt (juga saiz XXL, itu pun muat-muat je), beberapa helai maxi ibu mengandung, 2 helai skirt dan 2 helai seluar (juga saix XXXXXL punye)MyEm0.Com
Saya pun ambil sehelai t shirt yang memang bukan t shirt feveret saya...dan duduk depan cermin...haiya....muka bulat, berminyak, jerawat yang banyak dan yang sewaktu dengannya...Betapa rasa keyakinan diri untuk berhadapan dengan orang tersangat rendah...Andai ade sahabat yang memang mengenali saya, pasti tau diri saya camne, saya memang seorang yang terSANGAT CONCERN dengan penampilan diri...Jadi, bila keadaan macam ni, saya rasa sangat tidak selesa...terpaksa pakai baju yang sama setiap minggu, setiap kali dating dengan en. suami....MyEm0.Com Walaupun sudah banyak kali en. suami berkata...
"Alaa...takpelah...memang semua orang mengandung macam tu...."
Tambahan lagi, sudah banyak kerja rumah yang terpaksa diserahkan kepada en. suami atas kerana kengkangan diri saya untuk melakukannya. Sungguh rasa tidak patut...Apapun, saya sangat bersyukur atas jodoh pilihanNYA ini dan rasa kasih yang tidak terhingga untuk en. suami atas pengertiannya MyEm0.Com
Emmm...demi menyedapkan dan menguatkan hati saya, saya percaya inilah yang akan dialami oleh setiap ibu-ibu demi melahirkan zuriat mereka...pengorbanan seorang ibu kan...Masa emak saya dulu, lagilah ntah macam mana kan..mesti lagi susah kan...Saya tidak kisah dan berdoa moga saya diberi kekuatan untuk melalui hari-hari mendatang dengan lagi penuh bersemangat...
p/s: Congrats untuk sahabat en. suami , nurul dan Sufi yang sudah selamat menimang cahaya mata pertama mereka...they are so cute...Moga saya juga dipermudahkan urusan seperti mereka (berdebor-debor nih....MyEm0.Com)

Thursday, March 25, 2010

~INSAN-INSAN BARU~

Posted by CikDibah ;P at 10:52 AM 13 comments Links to this post
Assalamualaikum....Alhamdulillah...Rasa bersyukur yang tidak terhingga...Atas peluang dari Nya, saya berpeluang merasai perasaan menjadi seorang ibu. Sungguh perasaan itu amat indah dan tak dapat nak saya nyatakan walaupun melalui pelbagai perit, lelah dan susah payah...

Seperti yang dijadualkan 20 mac saya masuk wad di Hospital Temerloh..Demi anak2 saya turutkan jua..walaupun hati sangat berat ingin meninggalkan rumah dan suami..tambahan lagi semua saudara mara dan ipar duai ada di rumah. Petang tu, doktor scan lagi dan kedudukan anak-anak masih tidak berubah...Jadi saya terus dijadualkan untuk operation hari Isnin, kes yang pertama... Jadi pada hari Ahad tu, persiapan dijalan ke atas saya untuk menjalani operation hari seterusnya, seperti memasang tiub di kiri kanan tangan dan lain-lain (heheheh)..Dan bermula maghrib AHad tu, saya sudah berdebar dan tidak boleh melelapkan mata..Walaupun sudah puas semua orang menenangkan saya...Lebih -lebih lagi bila en suami telefon dan bertanya...

"Awak OK..?"

Adus..terus tak boleh bercakap...dan jatuh air mata tak tertahan-tahan MyEm0.Com Tak boleh nak bercakap ape.....Dalam setengah jam lepas tu terus dia sampai di bilik saya...Betapa saya sangat-sangat.........(tak dapat nak nilai perasaan masa tu...sebab saya memang memerlukan dia masa tu sebenarnya....)

Esoknya, seawal 4.45 am, nurse sudah menggerakkan saya, suruh mandi dan bersiap sebab ada beberapa persiapan yang perlu dibuat sebelum menolak saya ke operation theatre...Alhamdulillah..sempat jugak saya solat subuh dan buat yang sepatutnya (risau jugak kalau tertinggal yang wajib kan....) Dalam 6.30 am suami dan kakak sampai dan temankan saya sehingga ke operation room...Masa tu dah tak boleh nak bercakap..macam2 perasaan ada..rasa tidak selesa dengan keadaan dir..Rasa itu, ini...dan macam-macam lagi...Rasa betapa terseksanya diri pun ada MyEm0.Com...Dan 7.30 saya di tolak masuk ke dalam OT...Dan di dalam tu bertambah hebat perasaan berperang...melihat semua orang bertopeng...bersarung tangan...sehinggalah detik doktor menyuntik ubat bius di tulang belakang saya...Saya rasa seperti dalam dunia lain...khayal dan bermimpi....

Sehingga saya terdengar suara si kecil yang pertama...Terus rasa tersedar dari dunia lain dan perasaan yang tidak selesa tadi semuanya hilang..hanya ada perasaan terharu dan teruja...Apatah lagi, nurse tunjukkan kepada saya...

" Ini First baby awak..lelaki ke perempuan...?" " Perempuan..."

Dan dia letakkan di atas dada saya...2.3 kg lahir jam 8.38 am...Betapa seronoknya perasaan ketika itu...sambil meneliti, saya berkata...si kakak macam abah...MyEm0.Com Sambil tu..sayup-sayup saya terdengar tangisan seorang lagi....Kemudian nurse letakkan di atas dada saya... baby boy, 2.75 kg lahir jam 8.41 am...Wah yang ini macam saya terutama tang dahinya....MyEm0.Com

Dan...Alhamdulillah dalam jam 10.30 am saya ditolak keluar ke wad Kenangan 2...suami, kakak, emak dan mek sudah bersedia menunggu di luar...Sangat gembira dan teruja melihat saya selamat bersama sepasang anak-anak saya....Inilah mereka...

First pic of Kakak dan abang (terhangat dari OT)


Gambar mereka di hari ke 2 (asik sangat tido)

Alhamdulillah, saya sudah selamat sampai ke rumah semalam...Tidak lagi runsing apabila malam menjelma sebab sudah ada abah, opah dan tok di sisi ibu untuk membantu menjaga kakak dan abang...MyEm0.Com namun andai terpaksa berjaga pun, saya tak kisah..asalkan anak-anak saya selamat (seperti kejadian malam kedua di hospital..mereka berebut-rebut nak menyusu....huhuhu...terpaksa menggunakan skill yang ada untuk menyusukan mereka...)

Kepada semua yang mendoakan kami..Terima kasih tidak terhingga saya ucapkan...Moga kedatangan insan-insan kecil ini membawa seRIBU MAKNA kepada hidup abah dan ibu...InsyaAllah...Harapan abah dan ibu:

Kalian menjadi anak yang soleh dan solehah...

Penyejuk di mata dan penawar di hati kami...

Bisa membahagiakan kami hingga ke akhir hayat...
Akan kami jaga kalian sepenuh kasih sayang...

"Apabila menjadi ibu...then baru kita tahu perasaan sebenar seorang ibu...." Quoted from EMAK

Sunday, March 14, 2010

Daily CTG

Posted by CikDibah ;P at 6:12 PM 4 comments Links to this post
Hasil dari check up dengan doktor pakar last week, doktor mengarahkan agar saya membuat "Daily CTG" sehinggalah tarikh saya akan di admit iaitu 2 mac nanti. CTG adalah proses dimana untuk melihat degupan jantung anak, adakah ia normal atau sebaliknya. Sebabnya menurut doktor, takut andai ada antara sikecik ni yang pembesaran nya tidak normal. Jadi rutin harian saya dan en. suami adalah setiap hari akan pergi "labor room" dan saya akan membuat CTG..MyEm0.Com
Cuma yang membuatkan saya agak keletihan dan kadang-kadang hampir give up adalah proses membuat CTG ni. Pada satu masa, hanya seoarng degupan jantung yang boleh diambil dimana ia memakan masa secara purata 1/2 jam...Namun kadang-kadang hampir satu jam andai sikecik tidor. Jadi bila ada 2 orang, Kadang-kadang 2 jam saya terbaring menunggu proses ni selesai...Sambil puas memujuk agae sikecik berdua ni aktiflah bergerak jangan tidur...Kasihankan ibu dia...Kerana berbaring telentang adalah posisi yang PALING TIDAK SELESA buat saya...Walaupun saya siap bawa bantal kecik dari rumah...MyEm0.Com
Tapi bila mengenangkan sikecik berdua ini...saya KUATKAN juga HATI untuk datang ke hospital setiap hariMyEm0.Com Dan akan terus membuat CTG agar mereka selamat dilahirkan...
Selain tu, selama beberapi hari saya berada di "labor room" saya pasti akan terdengar tangisan anak-anak kecil yang baru dilahirkanMyEm0.Com dan melihat mereka disorong oleh nurse untuk ditunjukkan kepada keluarga...Wah saya SANGAT TERUJA untuk menunggu kelahiran sikecik berdua ini...Betapa comel dan khusyuknya mereka tidor...Sambil berangan-angan..."Bagaimanakah saya nanti....MyEm0.Com
Ok...Kawan-kawan semua...Doakan agar saya diberi kekuatan dan Allah mempermudahkan segala urusan saya dan juga kawan-kawan semua...
p/s: sambil saya mengupdate blog saya ni, en.suami tertidur keletihan...Kasihan dia, hari-hari menunggu saya di luar "labor room"...

Thursday, March 11, 2010

~O.P.E.R.A.T.E~

Posted by CikDibah ;P at 6:17 PM 9 comments Links to this post
Hari ini seperti biasa saya ada appointment dengan doktor pakar di hospital. Maka, seawal jam 9 saya sudah perhi walaupun appointment saya jam 10.30. Kononnya, nak mengelakkan menunggu lama..Tapi, rupanya saya terpaksa menunggu lama jugak, sebab saya terpaksa berjumpa dengan doktor pakar, Dr Melati...Tak kisahlah..Asalkan dapat jumpa Dr. Melati.

Dalam jam 11.30, barulah sampai giliran saya. Maka saya dan en. suami pun pergi mengadap Dr. Melati. Doktor pun terkejut, sebab saya dan anak-anak masih mampu bertahan hingga ke minggu 36++ ni...Seperti biasa, doktor mesti scan...

" Perut pun dah besar ni...Tahan lagi awak ye..Plasenta dah matang..Rahim awak kuat ni..Tu yang tak sakit apa-apa lagi..."

Kemudian, tiba-tiba...

"Alahai...Nape punggung lak kat bawah ni sayang....Kalau camni, kita terus pilih tarikh untuk operationlah ye...."

MyEm0.ComTerdiam saya dan en. suami..Yelah sepanjang perjalanan yang membawa sikecik-sikecik ni...kepala di bawah..Namun bila detik-detik terakhir...mereka berubah kedudukan pulak...Memandangkan Uri @ plasenta sudah matang, maka doktor menjadualkan, saya akan masuk wad 20 mac ni dan operation on 22 mac...tapi andai, anak-anak berubah kedudukan, dan semua mengizinkan...masih ada peluang untuk bersalin normal...Lega sedikit hati saya..Masih ada harapan...

Mengikut keputusan dari ultra sound tadi..anak saya sudah 2.5++ kg each...Alhamdulillah..saya sangat risau kalau mereka kurang dari 2 kg...Patutlah...berat sangat rasanya membawa perut ini..hihihihiMyEm0.Com


Mmmm..personally, agak sedih dengan keputusan yang dibuat. Tapi jika itu yang terbaik, saya tak kisah...Yang penting sekarang bagi saya, semua selamat...Sebab saya tahu, Pasti ada hikmah disebalik semua ini kan..and plus....HE knows the BEST for us..isnt it...Allah pasti akan kurniakan sesuatu yang kita perlukan bukan sesuatu yang kita mahukan...InsyaAllah...MyEm0.Com

Friday, March 05, 2010

Posted by CikDibah ;P at 9:29 PM 5 comments Links to this post
Malam ni memang sudah berjanji dengan en. suami nak dinner kat luar...makan charkue teow je kat taman sebelah..memandangkan sudah 3 kali kami pegi tapi kedai abang tu asik tutup je..jadi...bila terbayangkan char kue teow tu...sudah bisa membuatkan air liurku meleleh...hehhehe MyEm0.Com



Jadi selepas maghrib saya pun membuka almari...mencari-cari baju untuk dipakai...tiba-tiba hati rasa sangat sedih...baju-baju saya semua sudah tidak muat untuk dipakai...yang tinggal hanya beberapa helai blouse yg memang khas untuk ibu-ibu mengandung (saiz XXL punye) dan sehelai t shirt (juga saiz XXL, itu pun muat-muat je), beberapa helai maxi ibu mengandung, 2 helai skirt dan 2 helai seluar (juga saix XXXXXL punye)MyEm0.Com
Saya pun ambil sehelai t shirt yang memang bukan t shirt feveret saya...dan duduk depan cermin...haiya....muka bulat, berminyak, jerawat yang banyak dan yang sewaktu dengannya...Betapa rasa keyakinan diri untuk berhadapan dengan orang tersangat rendah...Andai ade sahabat yang memang mengenali saya, pasti tau diri saya camne, saya memang seorang yang terSANGAT CONCERN dengan penampilan diri...Jadi, bila keadaan macam ni, saya rasa sangat tidak selesa...terpaksa pakai baju yang sama setiap minggu, setiap kali dating dengan en. suami....MyEm0.Com Walaupun sudah banyak kali en. suami berkata...
"Alaa...takpelah...memang semua orang mengandung macam tu...."
Tambahan lagi, sudah banyak kerja rumah yang terpaksa diserahkan kepada en. suami atas kerana kengkangan diri saya untuk melakukannya. Sungguh rasa tidak patut...Apapun, saya sangat bersyukur atas jodoh pilihanNYA ini dan rasa kasih yang tidak terhingga untuk en. suami atas pengertiannya MyEm0.Com
Emmm...demi menyedapkan dan menguatkan hati saya, saya percaya inilah yang akan dialami oleh setiap ibu-ibu demi melahirkan zuriat mereka...pengorbanan seorang ibu kan...Masa emak saya dulu, lagilah ntah macam mana kan..mesti lagi susah kan...Saya tidak kisah dan berdoa moga saya diberi kekuatan untuk melalui hari-hari mendatang dengan lagi penuh bersemangat...
p/s: Congrats untuk sahabat en. suami , nurul dan Sufi yang sudah selamat menimang cahaya mata pertama mereka...they are so cute...Moga saya juga dipermudahkan urusan seperti mereka (berdebor-debor nih....MyEm0.Com)
Related Posts with Thumbnails