CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, June 18, 2011

Ph. D Research Methodology

Assalamualaikum...

Lama sangat saya bercuti kan... Saya dalam proses mendisiplinkan diri, jadi masa untuk berada di ruang ini agak terbatas sikit...hehe...

Alhamdulillah, minggu lepas, saya telah mengikuti kursus research method yang sebenarnya untuk UiTM scholar candidates dan saya bukanlah antara mereka... saya join untuk dapatkan pendedahan dalam research method ni...mmm...hasrat di hati tu memang sangat teringin nak further lagi, tapi ingatkan nak settle down dahulu, settlekan urusan rumah, bagi s kembar besar sikit. Tapi....bila dengar pengalaman2 speaker yang rata-ratanya Prof atau Assoc Prof, hati saya jadi sangat teruja sebab...

1)   Kebanyakan mereka sambung PhD dengan anak lebih dari 3 orang... ( Saya baru da 2 orang anak :) )
2)   Mereka berjaya abiskan pengajian less than 2 years.....wahhh..menarikkk
3)   Mereka sambung di oversea....mereka di oversea pun boleh, pasti kite nak sambung di local boleh juga
4)   Ada yang fly with 5 children but without husband. Maybe husband die ade urusan lebih pentig di Malaysia

Yang penting adalah SEMANGAT dan KEAZAMAN yang kuat sepanjang perjalanan PhD itu... Juga sokongan ari keluarga. Ikutka hati rasanya, time2 tu jugak saya nak apply tapi masih tak dapat nak decide bidang mana yang saya ambil. So i need to read a lot... :)

10 comments:

(o_0) said...

wahhhh... cayalah,.smgtt!!! sama ah kita pon dibah.. tgh berkobar² smgt nk smbg degree ni..

insyaallah hrp impian tu dpt terlaksana dgn smgt yg ada.

kalo nk dipikir kan skrg mcm² dah kita leh jdkan tauladan.. br ni kat opis ada sorg akak ni dia sakit kanser.. tp dia berjaya habiskan degree dgn pointer yg cmerlang dlm tempuh yg sepatutnya.

mmmg teruja btl tgok kekuatan dan keazaman dia.

ada lak satu lg kes.. dr SPM je.. dr belum kawen dah beranak 4. berjaya slow² further study part time sambil kerja end up skrg dah ada degree.. n tgh cr peluang nk smbg master.

superb mother kan.

apa pon semua nye mesti dgn keazaman dan kecekalan. yg penting istiqamah.

(o_0) said...

akak yg sakit kanser tu.. setahun nak abis belajar kena buat kimo.. bdn naik kurus.. sian sgt tgk.. tp akhirnya dpt gengam segulung ijazah.

tulipsufie said...

waaa!!! saya suka saya suka!!!...

IbuAmirAmirah ;P said...

shem: jommmm..memang bersemangat nih....kite kuna usaha dan kuat kannn

sufi: jommmm....hehe

syiela said...

Salam kenal dan moga impian yg ada kan terlaksana :)

LaLaLOLa said...

baru je nk btau mak, skali bukan daaa... ingatkan mak andak yg buat PhD huhuhu... gambar kusyen tu x sempat2 nak upload kat blog n cite yg tuan pny blog ni yg buatkan... nnt2lah ye... nnt kome tag blog mak andak sekali =)

aesh came said...

Wah, bagus nye mcm ni kan..hehe walaupun dh jd ibu masih boleh sambung study..hehe all the best..salute your spirits dear~

Huszaini said...

As salam tuan tanah

jom join gathering kembar

http://amrafahan.blogspot.com/2011/07/gathering-beraya-dengan-geng-kembar.html

IbuAmirAmirah ;P said...

syiela: TQ..harap dipermudahkan semua..

adila: hehe..InsyaAllah, planning for that..

aesh: TQ...kena kerja keras..hehe

Huszaini: alaaa....termissedlahhh

Huszaini said...

sempat lagi nih.. event 24-25 sept. tarikh last confirm 14 ogos nih.. mailah join!

Saturday, June 18, 2011

Ph. D Research Methodology

Posted by CikDibah ;P at 9:55 PM
Assalamualaikum...

Lama sangat saya bercuti kan... Saya dalam proses mendisiplinkan diri, jadi masa untuk berada di ruang ini agak terbatas sikit...hehe...

Alhamdulillah, minggu lepas, saya telah mengikuti kursus research method yang sebenarnya untuk UiTM scholar candidates dan saya bukanlah antara mereka... saya join untuk dapatkan pendedahan dalam research method ni...mmm...hasrat di hati tu memang sangat teringin nak further lagi, tapi ingatkan nak settle down dahulu, settlekan urusan rumah, bagi s kembar besar sikit. Tapi....bila dengar pengalaman2 speaker yang rata-ratanya Prof atau Assoc Prof, hati saya jadi sangat teruja sebab...

1)   Kebanyakan mereka sambung PhD dengan anak lebih dari 3 orang... ( Saya baru da 2 orang anak :) )
2)   Mereka berjaya abiskan pengajian less than 2 years.....wahhh..menarikkk
3)   Mereka sambung di oversea....mereka di oversea pun boleh, pasti kite nak sambung di local boleh juga
4)   Ada yang fly with 5 children but without husband. Maybe husband die ade urusan lebih pentig di Malaysia

Yang penting adalah SEMANGAT dan KEAZAMAN yang kuat sepanjang perjalanan PhD itu... Juga sokongan ari keluarga. Ikutka hati rasanya, time2 tu jugak saya nak apply tapi masih tak dapat nak decide bidang mana yang saya ambil. So i need to read a lot... :)

10 comments on "Ph. D Research Methodology"

(o_0) on June 27, 2011 at 8:48 AM said...

wahhhh... cayalah,.smgtt!!! sama ah kita pon dibah.. tgh berkobar² smgt nk smbg degree ni..

insyaallah hrp impian tu dpt terlaksana dgn smgt yg ada.

kalo nk dipikir kan skrg mcm² dah kita leh jdkan tauladan.. br ni kat opis ada sorg akak ni dia sakit kanser.. tp dia berjaya habiskan degree dgn pointer yg cmerlang dlm tempuh yg sepatutnya.

mmmg teruja btl tgok kekuatan dan keazaman dia.

ada lak satu lg kes.. dr SPM je.. dr belum kawen dah beranak 4. berjaya slow² further study part time sambil kerja end up skrg dah ada degree.. n tgh cr peluang nk smbg master.

superb mother kan.

apa pon semua nye mesti dgn keazaman dan kecekalan. yg penting istiqamah.

(o_0) on June 27, 2011 at 8:49 AM said...

akak yg sakit kanser tu.. setahun nak abis belajar kena buat kimo.. bdn naik kurus.. sian sgt tgk.. tp akhirnya dpt gengam segulung ijazah.

tulipsufie on July 4, 2011 at 1:37 PM said...

waaa!!! saya suka saya suka!!!...

IbuAmirAmirah ;P on July 4, 2011 at 2:42 PM said...

shem: jommmm..memang bersemangat nih....kite kuna usaha dan kuat kannn

sufi: jommmm....hehe

syiela on July 5, 2011 at 4:28 PM said...

Salam kenal dan moga impian yg ada kan terlaksana :)

LaLaLOLa on July 13, 2011 at 9:00 PM said...

baru je nk btau mak, skali bukan daaa... ingatkan mak andak yg buat PhD huhuhu... gambar kusyen tu x sempat2 nak upload kat blog n cite yg tuan pny blog ni yg buatkan... nnt2lah ye... nnt kome tag blog mak andak sekali =)

aesh came on July 18, 2011 at 12:58 PM said...

Wah, bagus nye mcm ni kan..hehe walaupun dh jd ibu masih boleh sambung study..hehe all the best..salute your spirits dear~

Huszaini on July 21, 2011 at 2:49 AM said...

As salam tuan tanah

jom join gathering kembar

http://amrafahan.blogspot.com/2011/07/gathering-beraya-dengan-geng-kembar.html

IbuAmirAmirah ;P on July 27, 2011 at 12:00 PM said...

syiela: TQ..harap dipermudahkan semua..

adila: hehe..InsyaAllah, planning for that..

aesh: TQ...kena kerja keras..hehe

Huszaini: alaaa....termissedlahhh

Huszaini on July 27, 2011 at 12:20 PM said...

sempat lagi nih.. event 24-25 sept. tarikh last confirm 14 ogos nih.. mailah join!

Related Posts with Thumbnails