CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, February 19, 2013

Baby Checklist ~ Again :)

Assalamualaikum...

New update fater a very-very-very long time (blog sudah menajdi hutan lipur Sg Gau..hehe).. Alhamdulillah, setelah 2 siri ujian oleh NYA, 2 siri kehilangan besar dalam hidup kami, akhirnya, Allah kurniakan kami anugerah yang SANGAT TIDAK TERNILAI :) Minggu depan, I'm going to be 24th week of pregnancy, Sangat bersyukur atas anugerah dan nikmat ini..Moga setiap nikmat ynag dikurniakan dirahmati olehNYA...

Oleh itu, setelah, godek2 blog ni, terjumpa semua entri lama ini...Hehe..persediaan untuk orang baru sudah boleh dimulakan..Cuma taktau lagi sikecil ini bakal menjadi geng Abang atau Kakak..hehe

Di sini Baby Checklist yang saya dapatkan dari babyIbu. Really thanx to her for this such nice info..Then saya nak share lah info tersebut disini...Tak dikira plagiatkan..any credit give to her ye...I'm just a medium..hehhe

Mmmm..nanti kena godek2 baju2 dan barang2 lama Abang dan Kakak, yg OK, boleh guna lagi..Tapi ibu akan beli yang baru juga sikitttt untuk meraikan orang baru..hehe

Baby Checklist

Clothing


Baju Lengan Pendek - 4
Baju Lengan Panjang - 4 - kalau rumah sejuk/kalau tak 2 pun cukup - tambah bj lengan pendek
Seluar Pendek - 2
Seluar Panjang - 6
Baju Jalan - 2
Barut - 10 - dapatkan 2 saiz
Handkerchief - 4
Romper - 3
Mittens & Booties - 8
Socks - 2
Hat - 1

Untuk baju n seluar saiz (New Born/Size 12/Size 14) - Campur2
Kalau rumah panas..beli yang baju yang lubang-lubang..selesa baby pakai siang..

Feeding

Breast Pump* - 1 - better beli yang elektrik terus..yang dalam RM100 pun ada..sangat berguna
Termos - 1 -
Feeding Bottle 2 oz - 2
Bottle and Teat Brush - 1

Bergantung kepada nak BF or campur

Nursery

Baby Cot*
Mattress - 1
Baby Pillow & Bolster - 1
Baby Pillow & Bolster Case - 1
Mosquito Net - 1
Receiving Blanket - 1
Blanket - 1


Bathing
Bath Tub - 1
Toiletries (Travel Pack)- 1p
Towel - 2
Cotton Balls - 1p
Cotton Buds - 3p
Baby Comb/Brush - 1
Baby Manicure Set - 1
Nasal Aspirator - 1 - penting kalau baby selsema

Diapering

Changing Mat - 1
Baby Wipes (Pureen) - 2p
Disposable Diaper (Newborn) - 1p
Napkins - 2p
Diaper Rash Cream (Drapolene)- 1 - Tengok dulu..kalau baby ada ruam baru beli..Macam saya beli tapi tak guna..Alhamdulillah, baby ok setakat ini.

Traveling

Stroller* - 1
Infant Carrier/Moses Basket* - 1 - tak beli pun..hehe
Diaper Bag - 1- Penting untuk anak masa nak pegi nursery or umah baby sitter nanti
Baby Sling* - 1 - kalau dah ada stroller, tak perlu yang ni dah rasanya.

Others

Nappy Kleen - 1 - tak beli jugak.Guna sabun biasa aje..
Sabun Basuh Botol Susu - 1 (Pureen ade)
Bakul Baju Baby* - 1
Minyak Yuyee- 1
Gripe Water - 1


Ibu Care

Socks - 4
Nursing Bra - 4
Nursing Pad (Washable) - 2
Nursing Pad (Disposible)- 1p
Maternity Pad (Pureen) - 2p
Disposable Panty - 3p - Tak beli...
Nipple Cream - 1 - tak beli jugak...heheh

* Beli kemudian
- Tak perlu banyak2 sbb nanti dapat banyak hadiah:)

What to pack in your hospital bag?
BABY
Baju & Seluar - 2
Mittens & Booties - 2
Receiving Blanket/ Blanket – 1
Towel/Small towel- 1
Hat – 1
Sock -1
Barut - 4
Napkin - 4
Diaper - 1p
Baby Wipes
Minyak Telon/Minyak Yuyee
Toiletries
Feeding Bottle -1 - Depend on hospital.Sesetengah hospital tak benarkan botol susu.

IBU
Baju (btg depan) – 2
Kain Batik - 2
Towel - 1
Sweater - 1
Stoking - 2
Nursing Bra - 2
Nursing Pads - 2
Panty - 3
Disposable Panty - 1p
Maternity Pad - 1p
Slipper
Toiletries(Berus gigi/Sikat/Sabun)
Air/Minyak Selusuh/Air Zam-zam
Plastic Bag
Minyak Hijau
Kad Hospital (Insurance Card/GL Letter)

untuk Ibu, Andai kena warded agak lama sikit..so quantity pakaian tu banyak sikitlah...hehehe

p/s: Doakan semuanya dipermudahkan yeee...

Tuesday, February 19, 2013

Baby Checklist ~ Again :)

Posted by CikDibah ;P at 2:30 PM 3 comments Links to this post
Assalamualaikum...

New update fater a very-very-very long time (blog sudah menajdi hutan lipur Sg Gau..hehe).. Alhamdulillah, setelah 2 siri ujian oleh NYA, 2 siri kehilangan besar dalam hidup kami, akhirnya, Allah kurniakan kami anugerah yang SANGAT TIDAK TERNILAI :) Minggu depan, I'm going to be 24th week of pregnancy, Sangat bersyukur atas anugerah dan nikmat ini..Moga setiap nikmat ynag dikurniakan dirahmati olehNYA...

Oleh itu, setelah, godek2 blog ni, terjumpa semua entri lama ini...Hehe..persediaan untuk orang baru sudah boleh dimulakan..Cuma taktau lagi sikecil ini bakal menjadi geng Abang atau Kakak..hehe

Di sini Baby Checklist yang saya dapatkan dari babyIbu. Really thanx to her for this such nice info..Then saya nak share lah info tersebut disini...Tak dikira plagiatkan..any credit give to her ye...I'm just a medium..hehhe

Mmmm..nanti kena godek2 baju2 dan barang2 lama Abang dan Kakak, yg OK, boleh guna lagi..Tapi ibu akan beli yang baru juga sikitttt untuk meraikan orang baru..hehe

Baby Checklist

Clothing


Baju Lengan Pendek - 4
Baju Lengan Panjang - 4 - kalau rumah sejuk/kalau tak 2 pun cukup - tambah bj lengan pendek
Seluar Pendek - 2
Seluar Panjang - 6
Baju Jalan - 2
Barut - 10 - dapatkan 2 saiz
Handkerchief - 4
Romper - 3
Mittens & Booties - 8
Socks - 2
Hat - 1

Untuk baju n seluar saiz (New Born/Size 12/Size 14) - Campur2
Kalau rumah panas..beli yang baju yang lubang-lubang..selesa baby pakai siang..

Feeding

Breast Pump* - 1 - better beli yang elektrik terus..yang dalam RM100 pun ada..sangat berguna
Termos - 1 -
Feeding Bottle 2 oz - 2
Bottle and Teat Brush - 1

Bergantung kepada nak BF or campur

Nursery

Baby Cot*
Mattress - 1
Baby Pillow & Bolster - 1
Baby Pillow & Bolster Case - 1
Mosquito Net - 1
Receiving Blanket - 1
Blanket - 1


Bathing
Bath Tub - 1
Toiletries (Travel Pack)- 1p
Towel - 2
Cotton Balls - 1p
Cotton Buds - 3p
Baby Comb/Brush - 1
Baby Manicure Set - 1
Nasal Aspirator - 1 - penting kalau baby selsema

Diapering

Changing Mat - 1
Baby Wipes (Pureen) - 2p
Disposable Diaper (Newborn) - 1p
Napkins - 2p
Diaper Rash Cream (Drapolene)- 1 - Tengok dulu..kalau baby ada ruam baru beli..Macam saya beli tapi tak guna..Alhamdulillah, baby ok setakat ini.

Traveling

Stroller* - 1
Infant Carrier/Moses Basket* - 1 - tak beli pun..hehe
Diaper Bag - 1- Penting untuk anak masa nak pegi nursery or umah baby sitter nanti
Baby Sling* - 1 - kalau dah ada stroller, tak perlu yang ni dah rasanya.

Others

Nappy Kleen - 1 - tak beli jugak.Guna sabun biasa aje..
Sabun Basuh Botol Susu - 1 (Pureen ade)
Bakul Baju Baby* - 1
Minyak Yuyee- 1
Gripe Water - 1


Ibu Care

Socks - 4
Nursing Bra - 4
Nursing Pad (Washable) - 2
Nursing Pad (Disposible)- 1p
Maternity Pad (Pureen) - 2p
Disposable Panty - 3p - Tak beli...
Nipple Cream - 1 - tak beli jugak...heheh

* Beli kemudian
- Tak perlu banyak2 sbb nanti dapat banyak hadiah:)

What to pack in your hospital bag?
BABY
Baju & Seluar - 2
Mittens & Booties - 2
Receiving Blanket/ Blanket – 1
Towel/Small towel- 1
Hat – 1
Sock -1
Barut - 4
Napkin - 4
Diaper - 1p
Baby Wipes
Minyak Telon/Minyak Yuyee
Toiletries
Feeding Bottle -1 - Depend on hospital.Sesetengah hospital tak benarkan botol susu.

IBU
Baju (btg depan) – 2
Kain Batik - 2
Towel - 1
Sweater - 1
Stoking - 2
Nursing Bra - 2
Nursing Pads - 2
Panty - 3
Disposable Panty - 1p
Maternity Pad - 1p
Slipper
Toiletries(Berus gigi/Sikat/Sabun)
Air/Minyak Selusuh/Air Zam-zam
Plastic Bag
Minyak Hijau
Kad Hospital (Insurance Card/GL Letter)

untuk Ibu, Andai kena warded agak lama sikit..so quantity pakaian tu banyak sikitlah...hehehe

p/s: Doakan semuanya dipermudahkan yeee...
Related Posts with Thumbnails