CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, February 23, 2011

All about... " saya nak kurus..." siri 1

Salam...

Mmm...disebabkan keinginan untuk kembali pada berat asal (sebelum mengandung), saya cubalah surf2 internet dan membaca artikel yang berkaitan.. Hasilnya..ada beberapa info yang saya rasa sangat berguna dan ingin saya kongsikan...

1) Dengan pola pemakanan yang sama, berat badan kita akan bertambah sebanyak 2kg setiap tahun....Wahhh..patutlah kebanyakan warga2 emas mempunyai badan yang agak lebar...hehehe

2) Kalau kita exercise 3 X seminggu..kita hanya boleh kekalkan shape badan kita..so kalau kita plan nak reduce weight, kena exercise setiap hari...Hasilnya, semalam saya sudah memulakan operasi skipping dan sit up..hehehehe...

3) Kita kena diet sayur dan buah. Dimana maksudnya, kurangkan makanan yg berlemak dan banyakkan makan sayur dan buah..kalau kita skip makan, nanti kita takde tenaga dan ia akan menyebabkan metabolisma turun. Lagi susah nak turunkan berat badan nanti...Sebab tulah saya tiap malam buat sup sayur je..hihihi

4) Sebelum exercise, kita tidak boleh makan dalam tempoh 3-4 jam...sebab bila kita makan juga, tenaga yang kita gunakan semasa, kita tidak membakar lemak tetapi glycogen..hehehe...kena makesure..balik keje terus exercise....heheh

5) Record keeping yang merekod segala apa yang kita makan, exercise yang kita jalankan untuk hari tu dan berapa ukuran badan atau berat kita amat perlu untuk membantu kita mencapai target. Sebab dengan record keeping, ia boleh membantu kita melihat kembali usaha yang telah kita lakukan, andainya tiba2 berat naik semula...dan ia juga menjadi motivasi untuk kita berusaha lebih keras...hehehe...buku untuk record expenses pun dah jadi buku untuk record untuk program diet saya...

Jadi...moga-moga usaha saya berjaya...Akan kutepis segala cabaran, godaan dan juga provokasi dari mereka-meraka yang terlibat...InsyaAllah....Berusahalah Adibah....



Nak macam ni semula...hehehhe

Friday, February 18, 2011

kurus...

saya nak kurus.......................................................
..................................................................................
..................................................................................
..................................................................................
..................................................................................
..................................................................................


























Walaupun mak selalu kate...
"Ok dah tu dik..kalo tak camne nak dukung abang yang semangat tuh..."
saya tetap nak kurus jugak.................................................................
huh..........................................................(-_-")

Wednesday, February 16, 2011

Angan-angan

Kata orang, hidup ni perlu angan-angan...
Supaya kita sentiasa berusaha untuk memenuhi angan-angan kita...
Terlalu banyak rasanya angan-angan di hati saya...

satu hari nanti...
saya terlalu idamkan...
berziarah di tanah suci Mekah...
Menunaikan tanggungjawab sebagai hamba sepenuhnya kepadaNYA...

satu hari nanti...
saya akan sambung lagi pengajian saya...
terlalu rindu rasa di hati..
untuk menjadi pelajar lagi...

satu hari nanti...
saya citakan rumah yang sangat indah...
deco yang menepati hati saya dan suami...
menjadi syurga dunia buat kami sekeluarga...

satu hari nanti...
saya kepingin mempunya kedai comel...
yang menjual hasil kerja saya...

satu hari nanti...
saya angankan satu percutian yang indah...
di sebuah pulau yang damai...
bersamanya yang tercinta...

satu hari nanti...
satu hari nanti...
satu hari nanti...

Dan yang pasti...
saya akan berusaha keras untuk memenuhi segala angan-angan saya...
InsyaAllah...
Dan, moga Allah memberkati segala urusan saya dan keluarga...
Aminn...

Wednesday, February 09, 2011

Keletah si kembar

Entri ini hanya untuk meng'share' gambar2 si kembar..heheh...jom tengokkk....



















Monday, February 07, 2011

New update..



Salam....

Lama sangat saya menghilang...
tag dari kembar 3 ayah pun tak jawab2 lagi...
Bukan apa...

saya SANGAT SEBOK...
dan MENYEBOKKAN DIRI...

Selain tu, ada sebab yang membataskan waktu saya tok berblog...
antaranyaaa...

Sikembarku kena ciken pox.... :((

Mula2 masa ambil kakak & abang dari taska, pekerja situ gitau..

"Ada biji2 di muka kakak...kenapa yaa..?"

Alamak, saya dah susah hati..
ape pulakk ni...
puas belek2...Rupa2nya ciken pox...
Hihihi...saya tak tau camne rupe ciken pox..
sebab kena masa kecik sangat..
Maka ibu pun bercutilah seminggu lebihh....hehe
(syok gak dok umah...)
Tunggu2 jugak..tapi abang tak menunjukkan tanda2 terkena jangkitan..
Dalam hati lega sangat...
lepas 2 minggu, tiba-tiba en suami telefon...
"Ibu, abang dah ade biji2 di muka...."
Maka, cuti lagilah saya seminggu..Kebetulan cuti raya cina....
Selamat kelas tak kena gantiii
maka...dalam kesibukan menjaga anak2 yang tidak sihat...
Tak sempat nak mereka ayat untuk new entri di sini..heheh
Padahal, sikembar ni tak meragam pun walau tak sihat...
Selamat balik Dong dan Merchang lagi...
Pusing2 Mydin mall, Pasar Payang, Giant Ajil..DLL....
Okes..nanti dah setel semua kerja..
saya sambung semula yee... :D

Wednesday, February 23, 2011

All about... " saya nak kurus..." siri 1

Posted by CikDibah ;P at 12:08 PM 12 comments Links to this post
Salam...

Mmm...disebabkan keinginan untuk kembali pada berat asal (sebelum mengandung), saya cubalah surf2 internet dan membaca artikel yang berkaitan.. Hasilnya..ada beberapa info yang saya rasa sangat berguna dan ingin saya kongsikan...

1) Dengan pola pemakanan yang sama, berat badan kita akan bertambah sebanyak 2kg setiap tahun....Wahhh..patutlah kebanyakan warga2 emas mempunyai badan yang agak lebar...hehehe

2) Kalau kita exercise 3 X seminggu..kita hanya boleh kekalkan shape badan kita..so kalau kita plan nak reduce weight, kena exercise setiap hari...Hasilnya, semalam saya sudah memulakan operasi skipping dan sit up..hehehehe...

3) Kita kena diet sayur dan buah. Dimana maksudnya, kurangkan makanan yg berlemak dan banyakkan makan sayur dan buah..kalau kita skip makan, nanti kita takde tenaga dan ia akan menyebabkan metabolisma turun. Lagi susah nak turunkan berat badan nanti...Sebab tulah saya tiap malam buat sup sayur je..hihihi

4) Sebelum exercise, kita tidak boleh makan dalam tempoh 3-4 jam...sebab bila kita makan juga, tenaga yang kita gunakan semasa, kita tidak membakar lemak tetapi glycogen..hehehe...kena makesure..balik keje terus exercise....heheh

5) Record keeping yang merekod segala apa yang kita makan, exercise yang kita jalankan untuk hari tu dan berapa ukuran badan atau berat kita amat perlu untuk membantu kita mencapai target. Sebab dengan record keeping, ia boleh membantu kita melihat kembali usaha yang telah kita lakukan, andainya tiba2 berat naik semula...dan ia juga menjadi motivasi untuk kita berusaha lebih keras...hehehe...buku untuk record expenses pun dah jadi buku untuk record untuk program diet saya...

Jadi...moga-moga usaha saya berjaya...Akan kutepis segala cabaran, godaan dan juga provokasi dari mereka-meraka yang terlibat...InsyaAllah....Berusahalah Adibah....



Nak macam ni semula...hehehhe

Friday, February 18, 2011

kurus...

Posted by CikDibah ;P at 11:10 AM 5 comments Links to this post
saya nak kurus.......................................................
..................................................................................
..................................................................................
..................................................................................
..................................................................................
..................................................................................


























Walaupun mak selalu kate...
"Ok dah tu dik..kalo tak camne nak dukung abang yang semangat tuh..."
saya tetap nak kurus jugak.................................................................
huh..........................................................(-_-")

Wednesday, February 16, 2011

Angan-angan

Posted by CikDibah ;P at 8:48 AM 4 comments Links to this post
Kata orang, hidup ni perlu angan-angan...
Supaya kita sentiasa berusaha untuk memenuhi angan-angan kita...
Terlalu banyak rasanya angan-angan di hati saya...

satu hari nanti...
saya terlalu idamkan...
berziarah di tanah suci Mekah...
Menunaikan tanggungjawab sebagai hamba sepenuhnya kepadaNYA...

satu hari nanti...
saya akan sambung lagi pengajian saya...
terlalu rindu rasa di hati..
untuk menjadi pelajar lagi...

satu hari nanti...
saya citakan rumah yang sangat indah...
deco yang menepati hati saya dan suami...
menjadi syurga dunia buat kami sekeluarga...

satu hari nanti...
saya kepingin mempunya kedai comel...
yang menjual hasil kerja saya...

satu hari nanti...
saya angankan satu percutian yang indah...
di sebuah pulau yang damai...
bersamanya yang tercinta...

satu hari nanti...
satu hari nanti...
satu hari nanti...

Dan yang pasti...
saya akan berusaha keras untuk memenuhi segala angan-angan saya...
InsyaAllah...
Dan, moga Allah memberkati segala urusan saya dan keluarga...
Aminn...

Wednesday, February 09, 2011

Keletah si kembar

Posted by CikDibah ;P at 4:01 PM 5 comments Links to this post
Entri ini hanya untuk meng'share' gambar2 si kembar..heheh...jom tengokkk....



















Monday, February 07, 2011

New update..

Posted by CikDibah ;P at 4:11 PM 8 comments Links to this post


Salam....

Lama sangat saya menghilang...
tag dari kembar 3 ayah pun tak jawab2 lagi...
Bukan apa...

saya SANGAT SEBOK...
dan MENYEBOKKAN DIRI...

Selain tu, ada sebab yang membataskan waktu saya tok berblog...
antaranyaaa...

Sikembarku kena ciken pox.... :((

Mula2 masa ambil kakak & abang dari taska, pekerja situ gitau..

"Ada biji2 di muka kakak...kenapa yaa..?"

Alamak, saya dah susah hati..
ape pulakk ni...
puas belek2...Rupa2nya ciken pox...
Hihihi...saya tak tau camne rupe ciken pox..
sebab kena masa kecik sangat..
Maka ibu pun bercutilah seminggu lebihh....hehe
(syok gak dok umah...)
Tunggu2 jugak..tapi abang tak menunjukkan tanda2 terkena jangkitan..
Dalam hati lega sangat...
lepas 2 minggu, tiba-tiba en suami telefon...
"Ibu, abang dah ade biji2 di muka...."
Maka, cuti lagilah saya seminggu..Kebetulan cuti raya cina....
Selamat kelas tak kena gantiii
maka...dalam kesibukan menjaga anak2 yang tidak sihat...
Tak sempat nak mereka ayat untuk new entri di sini..heheh
Padahal, sikembar ni tak meragam pun walau tak sihat...
Selamat balik Dong dan Merchang lagi...
Pusing2 Mydin mall, Pasar Payang, Giant Ajil..DLL....
Okes..nanti dah setel semua kerja..
saya sambung semula yee... :D
Related Posts with Thumbnails