CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, October 30, 2009

Update untuk hari ini...

Pagi ni, selepas breakfast, tiba-tiba saya rasa seperti nak pitam...mula2, saya biarkan aje...tapi bila kali kedua, saya pun risau..terus telefon Mardhiah dan ajak pegi klinik....Sambil dalam hati berkata, boleh scan terus..hihihi

Bila masuk je bilik doktor, doktor pun tersenyum, sebab saya dah kenal doktor ni sebenarnya..Doktor Raha, adik angakat kakak saya...Dia terus tanya..

"Nak scan ke...Twin kan.."

Hehehe..Mula-mula Dr cek tekanan darah, sebab saya mengadu rasa nak pitam tadi...tekanan ni agak tinggi, dan nadi saya derdegup kencang (saya rasa sebab saya berdebor gile nak cek doktor..sebab saya ni memang penakut dengan doktor...heheheh). kemudian, doktor pun scan...Nah inilah dia hasilnya...berikut adalah kepala2 anak-anak saya...hehehehe..


Mereka adalah kembar TIDAK SEIRAS dan mempunyai 2 uri...Sungguh seronok bila lihat mereka bergerak2 tadi..aterangkat2 tang dan kaki...I'm really excited dan encik suami tak sabar-sabar nak tengok gambar scan...

Apapun, I've to TAKE CARE myself..Jangan lasak-lasak sangat (Ntahlah...susah nak kontrol diri..dan terbiasa macam tu, cuma memang sangat terasa pergerakan sudah agak terbatas) dan berharap kawan-kawan doakan saya agar semuanya selamat ye.... Terima Kasih...

Opss....Lupa nak cerita...Baru-baru ni saya dapat tahu, one of my colleagues 2 months pregnant and MY DEAR OPISMATE 1 month pregnant.....Hihihi...sangat seronoklah...ade kawan. Moga mereka selamat dan dipermudahkan jua segala urusan.

Thursday, October 29, 2009

~L.A.S.A.G.N.A~

Lihatlah gambar di bawah....Lasagna, Rasanya seenak rupanya..



Kebetulan, saya sangat lapar pagi ni..sebab breakfast tadi hanya 2 keping roti + bake beans + fries + scramble egg sahaja...(oohh..itu tidak cukup buat diriku..hanya boleh sekadar mengalas perut sahaja..) Dalam tempoh yang sekejap sahaja, lasagna tersebut sudah tinggal tinggal suku..hihihi...

Sangat bersyukur apabila pagi-pagi je masuk opis, my dear opismate menghulurkan sepiring lasagna yang telah dia buat..hihihihi...Apapun, TERIMA KASIH yang tidak terhingga untuk sahabtku NOR AZIAN ISKANDAR

Thursday, October 22, 2009

~Al fatihah ~

Alfatihah dan takziah..hanya itu yang mampu saya ucapkan kepada sahabat saya, Kak Liza. belum sampai 24 jam saya bercerita tentangnya dalam entry saya sebelum ni, Jam 1.30 pagi tadi, saya mendapat SMS yang sangat mengejutkan dan menyedihkan;

"Kak dah selamat bersalin, tapi baby-baby takde rezeki. dua-dua lelaki"

Ya Allah, besarnya ujian ke atas mereka ini. Sedangkan saya terasa amat sedih, apatah lagi bahu yang memikul. namun kak Liza masih lagi dalam wad di hospital Temerloh, InsyaAllah, saya akan pulang awal untuk menziarahi dia. jenazah anak-anaknya juga sudah selamat disempurnakan di Kampung kami. menurut kakak saya (yang berkesempatan melihat anak-anak tersebut), mereka sangat comel dan sudah lengkap segalanya. yelah sudah 21 minggu, roh juga sudah ada.

Yang mampu saya katakan pada sahabat saya,

" Kak, bersabar ye. Dibah tahu ujian ini amat berat. apatah lagi bagi kak liza yang melaluinya, namun ingat pasti ada hikmah disebaliknya semua ini. Dan Allah menguji hamba yang disyangiNYA. Alhamdulillah, kak selamat...."

Namun saya tahu, BERAT MATA MEMANDANG, BERAT LAGI BAHU YANG MEMIKUL....Moga Allah memberi kekutaan bagi sahabat saya dan juga keluarganya menghadapi semua dugaan ini.. Ameeen...

Wednesday, October 21, 2009

Moga segalanya dipermudahkan olehNYA

Hari ni hari terakhir persekolahan, jadi saya mengambil kesempatan untuk pulang awal. Sampai rumah bersiap untuk memulakan proses memasak dengan harapan, Siap masak awal...dapatlah rehat lama..hihihi

Dalam pada sibuk di dapur, saya mendapat sms dari kakak saya:

" Tau tak kak liza warded kat hospital temerloh...Ada masalah dengan babies die..."

Saya sangat terkejut, sebab baru je last week kami berkongsi keterujaan kerana kami sama2, insyaAllah bakal menimang cahaya mata kembar. Kak liza merupakan sahabat saya sejak dari zaman persekolahan lagi, sejak kami sama berhingus lagi. Sekolah rendah yang sama, sekolah menengah yang sama...dan kebetulannya melanjutkan pelajaran di universiti yang sama juga..Malahan kami tinggal sebilik. Jadi kasih sayang itu sudah macam adik beradik.
Lalu, saya dan suami bergegas bersiap memandangkan waktu melawat masih ada dan rumah kami hanya 5 minit dari hospital. Alhamdulillah, sahabat saya ok, cuma esok akan dibawa ke HKL (memandangkan suaminya tengah mengambil KPLI di Lembah Pantai, jadi kalau refer ke KL, mudah sikit bagi suaminya nak menjenguk). Dia ada masalah air ketuban yang terlalu banyak. Ditambah dengan diabetes yang teruk dan twin pulak. Mudah-mudahan sahabat saya dan anak-anaknya selamat dan sentiasa dilindungi olehNYA. Moga segala segala urusan akan dipermudahkan..Begitu juga harapan saya untuk diri saya. Moga segalanya dipermudahkan olehNYA..InsyaAllah..

Thursday, October 15, 2009

~Week 14~

pregnancy cartoon


Enter the week 14, meaning that I'm already 3.5 moth...Wah..still, sometimes I cant believe it...Entahlah..But, starting from this week, I start feeling that I'm bigger than normal Adibah...hehehe... Rasa macam kembang semacam aje. And I can't wear all by clothes anymore...hahaha..(ade harapan jait @ beli baju baru) .Bagi lecture pun, terpaksa duduk..sebab asik semput + mengah..and fortunately, most of my class at level 3..and plus my office also at level 3 (-_-")...tapi takpe..semua itu akan berakhir next week... Kerana minggu depan merupakan minggu terakhir lecture...hehehehe..tok next sem, saya akan request kelas level 1 atau 2 sahaja (Kalau ade orang nak entertainlah kan..heheh)...

Okes, cukup setakat ini...Please do PRAY for us ye..sangat berharap segala urusan dipermudahkan dan segalanya berjalan lancar..DAN, diberkati ALLAH segala urusan kami...Ameen...

Tuesday, October 13, 2009

~Syafakillah~

Saya demam, selsema, sakit tekak dan juga batuk...Mungkin kerana tidak mendapat rehat dan tidur yang cukup..Sebab selama ini saya amat susah untuk jatuh sakit, antibodi saya agak kuat..bak kata mak...

"Badan tu letih..badan kena jaga. Hanya kita yang tahu setakat mana kemampuan badan kita..Lebih-lebih lagi keadaan macam sekarang nih..Jaga kesihatan dik"

Jumaat petang, saya dan suami bergerak ke KL. Untuk memenuhi undangan rumah terbuka sepupu di Serdang. Singgah Bentong untuk ambil mak. Hasrat asalnye, ingin berehat saje di rumah minggu ni, sebab minggu lepas, saya tidak berehat langsung. Sambil mengemas rumah. Tapi kasihan emak yang ingin pergi rumah sepupu, makan plan diubah. Malam tu, pukul 12 baru sampai rumah kakak dari serdang (Salah satu sebab menyumbang kepada sakit itu..)

Sabtu..full beraya ke rumah sahabat handai kami..Dari Putrajaya ke Salak tinggi...dan terus pulang ke kampung untuk hantar mak. 11.30 malam baru sampai rumah..Dan esok petang baru pulang semula ke Teratak kami.

Petang ahad tu, kepala sudah berpusing-pusing, disertai dengan batuk dan sakit tekak...Esoknya, suami tak bagi saya bekerja...sebab saya tak larat bangun, tapi kuatkan juga badan dan pergi opis, punch in dan ke klinik...

Hasilnya...saya MC satu hari dan dapat satu beg lagi ubat menambah koleksi ubat-ubat yang ada (-_-") Kali ni saya akan begitu disiplin makan ubat...kerana saya tidak mahu sakit lagi...



Tuesday, October 06, 2009

~jamuan Raya Anak-anak itu~

Akhirnya, atas permintaan anak-anak makro, Ahad lalu, saya telah membuat open house khas untuk mereka...Pada mulanya, saya berniat untuk kanselkan jamuan tersebut, atas beberapa sebab dan cadangan kakak saya. Namun, kerana kasih dan sayangkan mereka, saya turutkan juga, namun syaratnya, beberapa orang dari mereka harus datang awal untuk menghulurkan bantuan.

Makanya, Ahad itu tersedialah juadah laksa dan mihun goreng dan juga kuih raya... (huhu..itu je yang mampu saya hidangkan, tak sempat nak buat juadah lain). Anak-anak itu start datang dari pukul 11 hinggalah pukul 6.30 petang, rombongan yang terakhir balik...Badan tersangat penat, tapi seronok, walaupun ianya tersangat sederhana, namun dapat juga saya menjamu mereka...

Untuk tahun depan, kena fikir dulu...Jika ada keizinan, insyaAllah...Mulanya, ingatkan weekend akan datang ni, nak jemput sahabat handai pula..Tapi bila terkenangkan kepenatan itu..hohoho..Saya buat keputusan, saya aka menerima sahabat yang ingin bertandang...tapi tidaklah sampai buat rumah terbuka lagi...hihihi...Jadi siapa yang ingin datang bertandang, begitahu saje ye..InsyaAllah..saya akan sediakan juadah yang termampu...

Thursday, October 01, 2009

Kurniaan Illahi

Salam....

There is no word to express me+ my hubby feeling right now...Cuma yang mampu saya katakan..saya sangat terharu atas nikmat dan kurniaan yang diberi ini...Terasa diri ini amat berdosa...atas semua kesilapan dan kelalaian diri ini kepadaNya, Dia masih memberi nikmat yang tidak terhingga kepada ku...Terima Kasih yang TIDAK TERHINGGA ya Allah..Sesungguhnya aku amat bersyukur atas kurniaan yang tidak terjangka ini....

Pagi ni saya ada appointment dengan doktor...agak berdebar sebab saya memang alah dan fobia dengan doktor dan klinik ni...saya juga pergi dengan harapan untuk scan..heheheh...lama juga kami menunggu sehingga di panggil ke bilik doktor...Setelah 1++ jam menunggu, sampailah giliran saya...Alhamdulillah...doktor nak scan...tiba-tiba, doktor menjerit....

"TWIN...First time saya jumpa twin...."

Kami sangat terkejut sehingga incik suami tu berdiri dan datang tengok....Really excited..hingglah ke saat ini, saya, suami, keluarga dan semua rasa sangat teruja dan excited...

Saya amat berharap, semua akan berjalan lancar.dan kami selamat semuanya..Inilah gambar scan our babies..mereka adalah kembar tak seiras..doktor explain dan terangkan terdapat 2 kantung baby..dan kedua-dua baby sihat...So, next check up kena jumpa pakar sebab, twin ada tendency untuk bersalin awal...
Kebetulan, my dear hubby ada abg kembar + saya juga mempunyai pakcik dan sepupu kembar..Tapi this is really unexpected...Apapun, kami sangat sangat sangat bersyukur atas kurniaan dan rezeki ini. Moga segalanya dipermudahkan dan berjalan lancar...ameennnn....

Friday, October 30, 2009

Update untuk hari ini...

Posted by CikDibah ;P at 11:50 AM 7 comments Links to this post
Pagi ni, selepas breakfast, tiba-tiba saya rasa seperti nak pitam...mula2, saya biarkan aje...tapi bila kali kedua, saya pun risau..terus telefon Mardhiah dan ajak pegi klinik....Sambil dalam hati berkata, boleh scan terus..hihihi

Bila masuk je bilik doktor, doktor pun tersenyum, sebab saya dah kenal doktor ni sebenarnya..Doktor Raha, adik angakat kakak saya...Dia terus tanya..

"Nak scan ke...Twin kan.."

Hehehe..Mula-mula Dr cek tekanan darah, sebab saya mengadu rasa nak pitam tadi...tekanan ni agak tinggi, dan nadi saya derdegup kencang (saya rasa sebab saya berdebor gile nak cek doktor..sebab saya ni memang penakut dengan doktor...heheheh). kemudian, doktor pun scan...Nah inilah dia hasilnya...berikut adalah kepala2 anak-anak saya...hehehehe..


Mereka adalah kembar TIDAK SEIRAS dan mempunyai 2 uri...Sungguh seronok bila lihat mereka bergerak2 tadi..aterangkat2 tang dan kaki...I'm really excited dan encik suami tak sabar-sabar nak tengok gambar scan...

Apapun, I've to TAKE CARE myself..Jangan lasak-lasak sangat (Ntahlah...susah nak kontrol diri..dan terbiasa macam tu, cuma memang sangat terasa pergerakan sudah agak terbatas) dan berharap kawan-kawan doakan saya agar semuanya selamat ye.... Terima Kasih...

Opss....Lupa nak cerita...Baru-baru ni saya dapat tahu, one of my colleagues 2 months pregnant and MY DEAR OPISMATE 1 month pregnant.....Hihihi...sangat seronoklah...ade kawan. Moga mereka selamat dan dipermudahkan jua segala urusan.

Thursday, October 29, 2009

~L.A.S.A.G.N.A~

Posted by CikDibah ;P at 10:55 AM 2 comments Links to this post
Lihatlah gambar di bawah....Lasagna, Rasanya seenak rupanya..



Kebetulan, saya sangat lapar pagi ni..sebab breakfast tadi hanya 2 keping roti + bake beans + fries + scramble egg sahaja...(oohh..itu tidak cukup buat diriku..hanya boleh sekadar mengalas perut sahaja..) Dalam tempoh yang sekejap sahaja, lasagna tersebut sudah tinggal tinggal suku..hihihi...

Sangat bersyukur apabila pagi-pagi je masuk opis, my dear opismate menghulurkan sepiring lasagna yang telah dia buat..hihihihi...Apapun, TERIMA KASIH yang tidak terhingga untuk sahabtku NOR AZIAN ISKANDAR

Thursday, October 22, 2009

~Al fatihah ~

Posted by CikDibah ;P at 10:14 AM 2 comments Links to this post
Alfatihah dan takziah..hanya itu yang mampu saya ucapkan kepada sahabat saya, Kak Liza. belum sampai 24 jam saya bercerita tentangnya dalam entry saya sebelum ni, Jam 1.30 pagi tadi, saya mendapat SMS yang sangat mengejutkan dan menyedihkan;

"Kak dah selamat bersalin, tapi baby-baby takde rezeki. dua-dua lelaki"

Ya Allah, besarnya ujian ke atas mereka ini. Sedangkan saya terasa amat sedih, apatah lagi bahu yang memikul. namun kak Liza masih lagi dalam wad di hospital Temerloh, InsyaAllah, saya akan pulang awal untuk menziarahi dia. jenazah anak-anaknya juga sudah selamat disempurnakan di Kampung kami. menurut kakak saya (yang berkesempatan melihat anak-anak tersebut), mereka sangat comel dan sudah lengkap segalanya. yelah sudah 21 minggu, roh juga sudah ada.

Yang mampu saya katakan pada sahabat saya,

" Kak, bersabar ye. Dibah tahu ujian ini amat berat. apatah lagi bagi kak liza yang melaluinya, namun ingat pasti ada hikmah disebaliknya semua ini. Dan Allah menguji hamba yang disyangiNYA. Alhamdulillah, kak selamat...."

Namun saya tahu, BERAT MATA MEMANDANG, BERAT LAGI BAHU YANG MEMIKUL....Moga Allah memberi kekutaan bagi sahabat saya dan juga keluarganya menghadapi semua dugaan ini.. Ameeen...

Wednesday, October 21, 2009

Moga segalanya dipermudahkan olehNYA

Posted by CikDibah ;P at 9:05 PM 0 comments Links to this post
Hari ni hari terakhir persekolahan, jadi saya mengambil kesempatan untuk pulang awal. Sampai rumah bersiap untuk memulakan proses memasak dengan harapan, Siap masak awal...dapatlah rehat lama..hihihi

Dalam pada sibuk di dapur, saya mendapat sms dari kakak saya:

" Tau tak kak liza warded kat hospital temerloh...Ada masalah dengan babies die..."

Saya sangat terkejut, sebab baru je last week kami berkongsi keterujaan kerana kami sama2, insyaAllah bakal menimang cahaya mata kembar. Kak liza merupakan sahabat saya sejak dari zaman persekolahan lagi, sejak kami sama berhingus lagi. Sekolah rendah yang sama, sekolah menengah yang sama...dan kebetulannya melanjutkan pelajaran di universiti yang sama juga..Malahan kami tinggal sebilik. Jadi kasih sayang itu sudah macam adik beradik.
Lalu, saya dan suami bergegas bersiap memandangkan waktu melawat masih ada dan rumah kami hanya 5 minit dari hospital. Alhamdulillah, sahabat saya ok, cuma esok akan dibawa ke HKL (memandangkan suaminya tengah mengambil KPLI di Lembah Pantai, jadi kalau refer ke KL, mudah sikit bagi suaminya nak menjenguk). Dia ada masalah air ketuban yang terlalu banyak. Ditambah dengan diabetes yang teruk dan twin pulak. Mudah-mudahan sahabat saya dan anak-anaknya selamat dan sentiasa dilindungi olehNYA. Moga segala segala urusan akan dipermudahkan..Begitu juga harapan saya untuk diri saya. Moga segalanya dipermudahkan olehNYA..InsyaAllah..

Thursday, October 15, 2009

~Week 14~

Posted by CikDibah ;P at 2:51 PM 2 comments Links to this post
pregnancy cartoon


Enter the week 14, meaning that I'm already 3.5 moth...Wah..still, sometimes I cant believe it...Entahlah..But, starting from this week, I start feeling that I'm bigger than normal Adibah...hehehe... Rasa macam kembang semacam aje. And I can't wear all by clothes anymore...hahaha..(ade harapan jait @ beli baju baru) .Bagi lecture pun, terpaksa duduk..sebab asik semput + mengah..and fortunately, most of my class at level 3..and plus my office also at level 3 (-_-")...tapi takpe..semua itu akan berakhir next week... Kerana minggu depan merupakan minggu terakhir lecture...hehehehe..tok next sem, saya akan request kelas level 1 atau 2 sahaja (Kalau ade orang nak entertainlah kan..heheh)...

Okes, cukup setakat ini...Please do PRAY for us ye..sangat berharap segala urusan dipermudahkan dan segalanya berjalan lancar..DAN, diberkati ALLAH segala urusan kami...Ameen...

Tuesday, October 13, 2009

~Syafakillah~

Posted by CikDibah ;P at 12:39 PM 4 comments Links to this post
Saya demam, selsema, sakit tekak dan juga batuk...Mungkin kerana tidak mendapat rehat dan tidur yang cukup..Sebab selama ini saya amat susah untuk jatuh sakit, antibodi saya agak kuat..bak kata mak...

"Badan tu letih..badan kena jaga. Hanya kita yang tahu setakat mana kemampuan badan kita..Lebih-lebih lagi keadaan macam sekarang nih..Jaga kesihatan dik"

Jumaat petang, saya dan suami bergerak ke KL. Untuk memenuhi undangan rumah terbuka sepupu di Serdang. Singgah Bentong untuk ambil mak. Hasrat asalnye, ingin berehat saje di rumah minggu ni, sebab minggu lepas, saya tidak berehat langsung. Sambil mengemas rumah. Tapi kasihan emak yang ingin pergi rumah sepupu, makan plan diubah. Malam tu, pukul 12 baru sampai rumah kakak dari serdang (Salah satu sebab menyumbang kepada sakit itu..)

Sabtu..full beraya ke rumah sahabat handai kami..Dari Putrajaya ke Salak tinggi...dan terus pulang ke kampung untuk hantar mak. 11.30 malam baru sampai rumah..Dan esok petang baru pulang semula ke Teratak kami.

Petang ahad tu, kepala sudah berpusing-pusing, disertai dengan batuk dan sakit tekak...Esoknya, suami tak bagi saya bekerja...sebab saya tak larat bangun, tapi kuatkan juga badan dan pergi opis, punch in dan ke klinik...

Hasilnya...saya MC satu hari dan dapat satu beg lagi ubat menambah koleksi ubat-ubat yang ada (-_-") Kali ni saya akan begitu disiplin makan ubat...kerana saya tidak mahu sakit lagi...



Tuesday, October 06, 2009

~jamuan Raya Anak-anak itu~

Posted by CikDibah ;P at 3:31 PM 2 comments Links to this post
Akhirnya, atas permintaan anak-anak makro, Ahad lalu, saya telah membuat open house khas untuk mereka...Pada mulanya, saya berniat untuk kanselkan jamuan tersebut, atas beberapa sebab dan cadangan kakak saya. Namun, kerana kasih dan sayangkan mereka, saya turutkan juga, namun syaratnya, beberapa orang dari mereka harus datang awal untuk menghulurkan bantuan.

Makanya, Ahad itu tersedialah juadah laksa dan mihun goreng dan juga kuih raya... (huhu..itu je yang mampu saya hidangkan, tak sempat nak buat juadah lain). Anak-anak itu start datang dari pukul 11 hinggalah pukul 6.30 petang, rombongan yang terakhir balik...Badan tersangat penat, tapi seronok, walaupun ianya tersangat sederhana, namun dapat juga saya menjamu mereka...

Untuk tahun depan, kena fikir dulu...Jika ada keizinan, insyaAllah...Mulanya, ingatkan weekend akan datang ni, nak jemput sahabat handai pula..Tapi bila terkenangkan kepenatan itu..hohoho..Saya buat keputusan, saya aka menerima sahabat yang ingin bertandang...tapi tidaklah sampai buat rumah terbuka lagi...hihihi...Jadi siapa yang ingin datang bertandang, begitahu saje ye..InsyaAllah..saya akan sediakan juadah yang termampu...

Thursday, October 01, 2009

Kurniaan Illahi

Posted by CikDibah ;P at 2:21 PM 14 comments Links to this post
Salam....

There is no word to express me+ my hubby feeling right now...Cuma yang mampu saya katakan..saya sangat terharu atas nikmat dan kurniaan yang diberi ini...Terasa diri ini amat berdosa...atas semua kesilapan dan kelalaian diri ini kepadaNya, Dia masih memberi nikmat yang tidak terhingga kepada ku...Terima Kasih yang TIDAK TERHINGGA ya Allah..Sesungguhnya aku amat bersyukur atas kurniaan yang tidak terjangka ini....

Pagi ni saya ada appointment dengan doktor...agak berdebar sebab saya memang alah dan fobia dengan doktor dan klinik ni...saya juga pergi dengan harapan untuk scan..heheheh...lama juga kami menunggu sehingga di panggil ke bilik doktor...Setelah 1++ jam menunggu, sampailah giliran saya...Alhamdulillah...doktor nak scan...tiba-tiba, doktor menjerit....

"TWIN...First time saya jumpa twin...."

Kami sangat terkejut sehingga incik suami tu berdiri dan datang tengok....Really excited..hingglah ke saat ini, saya, suami, keluarga dan semua rasa sangat teruja dan excited...

Saya amat berharap, semua akan berjalan lancar.dan kami selamat semuanya..Inilah gambar scan our babies..mereka adalah kembar tak seiras..doktor explain dan terangkan terdapat 2 kantung baby..dan kedua-dua baby sihat...So, next check up kena jumpa pakar sebab, twin ada tendency untuk bersalin awal...
Kebetulan, my dear hubby ada abg kembar + saya juga mempunyai pakcik dan sepupu kembar..Tapi this is really unexpected...Apapun, kami sangat sangat sangat bersyukur atas kurniaan dan rezeki ini. Moga segalanya dipermudahkan dan berjalan lancar...ameennnn....
Related Posts with Thumbnails